Mener kvinner selv har skyld i voldtekt

Halvparten av norske menn mener kvinner selv har skyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Halvparten av norske menn mener kvinner som flørter åpenlyst selv er ansvarlig hvis de blir utsatt for seksuelle overgrep.

De sjokkerende resultatene kommer fram i en rapport Amnesty har laget i samarbeid med Reform ressurssenter for menn.

Hver femte mann sier at en kvinne som er kjent for å ha flere partnere er helt eller delvis ansvarlig for et seksuelt overgrep. 28 prosent mener at en kvinne som kler seg sexy er helt eller delvis ansvarlig for det seksuelle overgrepet.

- Jeg synes resultatene i undersøkelsen er skremmende. Jeg er selv far til en tenåringsjente. Det er ille å se at norske menn mener hun er ansvarlig hvis hun skulle blitt utsatt for et overgrep etter å ha flørtet med en mann, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge til VG.

Hele 48 prosent av de spurte mener at kvinnen er helt eller delvis ansvarlig for overgrepet dersom hun flørter åpenlyst i forkant.

- Det er uakseptabelt å legge skyld på kvinner som har blitt utsatt for seksuelle overgrep og vold. Dette bekrefter at kvinnefiendtlige holdninger eksisterer i beste velgående, sier bistandsadvokat Trine Rjukan, som mener disse holdningene kan øke skyldfølelsen hos kvinner som har blitt utsatt for overgrep.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer