TAPPET: Det private helseforetaket Aleris Helse AS opplevde å bli tappet for sensitive pasientopplysninger.  Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
TAPPET: Det private helseforetaket Aleris Helse AS opplevde å bli tappet for sensitive pasientopplysninger. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

Mener legesekretær tappet 2000 taushetsbelagte pasientdokumenter

Tappingen skal ha skjedd for å gi tapende selskaper i anbudsrunde grunnlag for å klage på beslutningen til Helse Sør-Øst. Anbudet hadde en verdi på flere hundre millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Politiet aksjonerte i dag mot tre private helseforetak som er mistenkt for å ha tappet taushetsbelagte pasientopplysninger fra 2000 pasienter.

Aksjonen skjedde etter en anmeldelse fra det private helseforetaket Aleris Helse AS i januar i 2009. Siden da har politiet etterforsket saken.

Fem personer er siktet for grov utroskap eller medvirkning til det, i tillegg til brudd på helsepersonelloven for brudd på taushetsplikten og straffelovens paragraf om uttak og bruk av drifts- og forretningshemmeligheter. Tre private helseforetak er siktet for det samme.

Utro legesekretær - Kort fortalt vant Aleris Helse en budrunde høsten 2009, og konkurrerende selskapet mente de ikke burde ha vunnet, sier politiadvokat Ragnvald Brekke ved Finans- og miljøkrimseksjonen ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

De etterforsker saken i samarbeid med Statens Helsetilsyn.

- En legesekretær hos Aleris Helse hadde gått inn i journalsystemet for å tappe og skrive ut journaler, og har gjort dette på oppdrag for aktuelle leger i konkurrerende selskap. Disse har videreformidlet dette, og medvirket til hennes utroskap.

- Har legesekretæren fått betaling for å tappe opplysningene?

- Vi har ingen opplysninger som tilsier at det har skjedd korrupsjon. Legesekretæren er siktet for grov utroskap, sier Brekke til Dagbladet.

Millionbedrifter Den ulovlige tappingen av taushetsbelagte opplysninger skal angivelig ha blitt gjennomført for å gi de tapende selskapene grunnlag for å klage på anbudsbeslutningen til Helse Sør-Øst.

De siktede selskapene er både små og store helseforetak i Norge. Et av selskapene hadde over en halv milliard i driftsinntekter i 2009.

Anbudet - verdt over 100 millioner i året i opptil fire år - gjaldt en utlysning av gjennomføring av en spesiell type ortopedioperasjoner. Fire av de siktede er leger som jobber med ortopedi, ifølge politiet.

- Vi gjennomførte i fjor en anbudskonkurranse hvor fire av 13 tilbydere fikk kontrakt. Blant dem var Aleris, sier kommunikasjonsdirektør Gunn Kristin Sande i Helse Sør-Øst til Dagbladet

Hun understreker at Helse Sør-Øst ikke har noen grunn til å tro at Aleris ikke leverer et tilbud i tråd med sitt anbud.

Helsetilsynet har vært rådgiver for politiet i saken. Politiadvokat Brekke forteller at politiet har brukt tilsynet som fagmyndighet, som tar vurdering rundt eventuelle brudd på helsepersonelloven.

- Saken er primært en politisak, men vi har stilt noen av våre fagfolk til disposisjon for politiet, sier assisterende direktør i Helsetilsynet, Geir Sverre Braut til Dagbladet.

Både jurister og helsepersonell hos tilsynet har samarbeidet med politiet

- Stor betydning Han forteller at han ikke kjenner til en lignende sak i Norge.

- Det er betydelig tapping av taushetsbelagte opplysninger til konkurrerende helseforetak. Det gjelder opptil 2000 pasientjournalier og operasjonsprogrammer.

Han understreker at tappingen har stor betydning for Aleris Helse.

- De blir satt i et dårlig lys, og det er ikke hyggelig at sensitive pasientopplysninger kommer på avveie. Det handler dessuten om store økonomiske verdier.

Han opplyser at de vant anbudet som handler om mer enn 100 millioner per år i inntil fire år.

Aleris er Norges største private helse- og omsorgsforetak, og har virksomheter innen sykehus og medisinske sentre, psykiatri- og barnevern og tilbud til eldre og funksjonshemmede.

ETTERFORSKER SAKEN: Politiadvokat  Ragnvald Brekke.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
ETTERFORSKER SAKEN: Politiadvokat Ragnvald Brekke. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer