Mener Lenin holder i hundre år til

Lenin holder i hundre år til, sier russiske eksperter. De sikter ikke til revolusjonslederens lære, men til hans balsamerte lik som nettopp har vært gjennom en grundig overhaling på mausoleet i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For mange russere er Lenin fortsatt en helt, mens andre mener han var en skurk som hører hjemme på historiens skraphaug. Mens denne debatten bølger videre, fortsetter mausoleets fagarbeidere å vedlikeholde sjefbolsjevikens jordiske levninger.

Lenin har nylig fått sitt første bad på halvannet år, og er dermed nesten like frisk som den franske middelalderkongen som ifølge overleveringen badet en gang i året - enten han trengte det eller ikke. - Han kan bli liggende i hundre år ennå, sier mausoleets voktere.

Bevart

Avdøde Vladimir Iljitsj med døpenavnet Uljanov var født i 1870 og døde i 1924, som den da unge Sovjetunionens ubestridte leder. Da han var død, ble hjernen, øynene og de indre organer fjernet fra kroppen, som så ble balsamert.

Etter ordre fra det hemmelige politiets fryktede sjef Feliks Dsjersjinskij ble kroppen deretter plassert i et skur på Den røde plass i Moskva. Dette var midt på vinteren for 80 år siden i disse dager - nærmere bestemt 21. januar 1924.

«Jern-Feliks» var fast bestemt på at Lenins legeme skulle bevares for ettertiden, til ettertanke og oppbyggelse for arbeidere i alle land. Spørsmålet var hvordan, for i et Moskva som stadig ble rammet av strømbrudd var elektriske kjøleanlegg ikke til å stole på.

Balsam

To professorer, medisineren Vladimir Vorobjov og kjemikeren Boris Zbarskij, fikk jobben med å bevare Lenin på kjemisk vis. De laget en egen balsameringsmiikstur av fuktemiddelet glyserin og kaliumacetat, som trekker fuktighet ut av lufta.

- Legemet er svært godt bevart og viser ingen tegn til forfall, sier Valery Bykov, leder for de 15 ekspertene som har ansvaret for å vedlikerholde Lenin. Dette gleder dagens kommunistleder Gennadij Ziuganov, som kaller mausoleet på Den røde plass «en helligdom».

Andre russere mener det er etisk såvel som politisk uforsvarlig å la den døde bli liggende til almen beskuelse. Etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 lovet den russiske lederen Boris Jeltsin å sørge for at Lenin ble begravet, men dette løftet ble aldri oppfylt.

<B>TROFASTE: Russiske kommunister i kø utenfor Lenins mausoleum i Moskva.