FÅR SLAKT:  Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) får kritikk fra forskere som mener de har brukt undersøkelsene deres feil. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
FÅR SLAKT: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) får kritikk fra forskere som mener de har brukt undersøkelsene deres feil. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Mener Listhaug har misbrukt forskningen deres: - Bringer forskningen i vanry

Brukte forskning for å begrunne omstridt barneforslag. Slaktes av forskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Klart feilaktig bruk» som «bringer forskningen i vanry» sier forskere fra Psykologisk institutt og Fafo til Aftenposten etter at Listhaug selv skrev et debattinnlegg på NRK Ytring tirsdag.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) får kritikk fra forskere som mener hun misbruker forskning når hun begrunner forslaget til asylinnstramminger.

- Forskning viser at det svært ofte er foreldrene og familien som sender barna sine ut på farefulle reiser, skriver Frp-statsråden og viste blant annet til en Fafo-rapport samt en undersøkelse fra Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

- Hun bruker vår forskning som støtte for å si at det er vanlig at mange barn og unge tvinges på flukt av sine foreldre. Det som står i vår rapport, er at flertallet forteller at det er familiemedlemmer som beslutter at de skal reise ut, men flertallet sier også at de har vært med på beslutningen. Vi snakket med 30 respondenter, og bare én sa at han reiste mot sin vilje, sier forskningssjef Anne Britt Djuve ved Fafo.

Listhaug mener forskningen avdekker at barna i liten grad selv velger å reise og at de ofte stilles under press om å sende penger hjem til familien.

Om FAFO-rapporten erkjenner Listhaug at den ble upresist gjengitt, men sier at det i stortingsmeldingen er «gjort rede for på en ryddig måte».

Listhaug vedgår også at det ikke står i rapporten at barna blir tvunget av sine familier til å reise, men oppgir at hun selv har «snakket med ansatte i EMA-mottak i Norge som sier at det er eksempler på at barn gir uttrykk for at de er i Norge selv om de ikke ønsker det selv».

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram