RASER: Advokat Einar Grape forsvarer den siktede 27-åringen i Norge. Han mener dansk politi burde håndtert operasjonen mot nordmennen på en helt annen måte.
Foto: Berit Roald / Scanpix
RASER: Advokat Einar Grape forsvarer den siktede 27-åringen i Norge. Han mener dansk politi burde håndtert operasjonen mot nordmennen på en helt annen måte. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Mener liv kunne vært spart

Smuglersiktet (27) sin forsvarer, Einar Grape, mener dansk politi burde håndtert hasjoperasjonen annerledes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLBÆK/OSLO (Dagbladet): Stein Kjetil Fredriksen (49) ble skutt og drept under politiaksjonen i Ålbæk i Danmark søndag. Politiet mener
han og to andre nordmenn var i ferd med å smugle 250 kilo hasj fra Danmark til Norge da spesialtrent politi slo til mot de tre.

En 36 år gammel mann og en 27-åring ble pågrepet under aksjonen. 27-åringen ble skutt to ganger i brystet under skuddvekslingen som oppsto. Politiet mener Fredriksen skjøt først.

27-åringens norske advokat, Einar Grape, raser mot den danske politioperasjonen.

- Operasjonen framstår veldig voldsom. Her burde ingen ha kommet til skade eller blitt drept. Politiet burde ha håndtert dette helt annerledes slik saken er opplyst med marinejegere og Delta-politi involvert. Ingen andres liv sto i fare ved at noen nordmenn ville frakte hasj over Skagerrak til Norge, slik politiet mener. Politiet kunne ventet og slått til på en helt annen måte, sier Grape til Dagbladet.

Skjøt ubevæpnet person Han reagerer på at hans klient, 27-åringen, ble skutt under operasjonen.

De tre nordmennene skal ha forsøkt å stikke av da de oppdaget at politiet ventet på dem på kaia. Under fluktforsøket ble båten deres torpedert og politiet bordet båten. Da oppsto det en skuddveksling og 49-åringen ble drept. En dansk politimann ble skutt i lysken.

- De skyter en person som ikke er bevæpnet, sier Grape og henviser til sin 27 år gamle klient.

- Samtidig skal ingen trekke våpen mot politiet hvis det er det som har skjedd, men det helt åpenbart at dette burde vært håndtert annerledes når ubevæpna personer blir skutt, sier advokaten.

Dansk politi tar ikke kritikken fra den norske advokaten så tungt.

- Jeg har ikke tenkt å gå inn i noen dialog med ham om det. Slike argumenter får advokatene eventuelt framføre i retten, sier etterforskningsleder Verner Holm til Dagbladet.

Narkotiltalt 27-åringen ble i dag operert på sykehuset i Aalborg. Han er i kveld under oppvåkning.

- Jeg har ikke fått snakket med ennå. Han skal etter planen ta kontakt med meg i morgen, sier advokat Grape til Dagbladet.

SKUTT OG DREPT: Stein Kjetil Fredriksen (49) ble drept under politiaksjonen søndag. Politiet mener han avfyrte først. 
Foto: Privat
SKUTT OG DREPT: Stein Kjetil Fredriksen (49) ble drept under politiaksjonen søndag. Politiet mener han avfyrte først. Foto: Privat Vis mer

Han forsvarer 27-åringen i en sak som etter planen skal opp for Nordre Vestfold tingrett i slutten av april. Mannen er tiltalt for salg, besittelse og bruk av amfetamin og blå valium-piller. Han er også tiltalt for heleri og overtredelse av veitrafikkloven da han skal ha kjørt for fort. Forholdene han er tiltalt for skal ha skjedd fra 2010 til 2012 og 27-åringen satt varetektsfengslet fra oktober til november i 2010.

- Han erkjenner narkotika-forholdene i tiltalen, sier Grape til Dagbladet.

Han sier at hans klient er tidligere ustraffet og at han er overrasket over at han er involvert i en så stor og alvorlig narkotikasak.

Avhørt av spesialenhet 27-åringens danske forsvarer, Johan Pedersen i Hirtshals, har heller ikke vært i kontakt med sin norske klient. 27-åringen har på grunn av skadene ikke blitt avhørt om narkosmuglingen.

På sykehuset har han imidlertid hatt en kort samtale med Den Uafhængige Politiklagemyndighed. Disse etterforskerne, som tilsvarer Spesialenheten for politisaker i Norge, har rutinemessig ansvaret for å granske politiet i saker der tjenestemenn tyr til våpenbruk. Det er ikke kjent om nordmannen støtter politiets beskrivelse av hendelsesforløpet.

- Siden jeg ikke har snakket direkte med min klient og derfor ikke vet om han erkjenner noe rundt narkotikapartiet, har jeg påkjært fengslingskjennelsen fra retten i Hjørring, sier Pedersen.

Advokaten opplyser at anken vil bli avgjort av andre rettsinstans i morgen. Det er imidlertid lite som tyder på at de to nordmennene vil bli løslatt med det første.

Forbløffet Den 36 år gamle medisktede kom uskadd fra skuddvekslingen og har vært i avhør med politiet. Advokat Axel Pallesen møtte den tilidgere straffedømte nordmannen i forkant av fengslingsmøttet i retten i Hjørring går kveld. Forsvareren forteller at det virket som klienten ikke hadde fått med seg at 49-åringen hadde blitt drept i skuddvekslingen.

- Det virket han forbløffet over da vi snakket om det. Han ble nok pågrepet umiddelbart i situasjonen og fraktet til arresten, og den drepte mannen ble jo liggende igjen i båten, så vidt jeg har forstått, sier Pallesen til Dagbladet.

Han beskriver klienten som helt utmattet etter det første snaue døgnet på cella.

- Da hadde han verken spist eller sovet ordentlig, og mindre enn 24 timer etter noe så dramatisk er man kanskje ikke helt seg selv. Men han var selvfølgelig lei seg for alt sammen, sier Pallesen.

Så langt han vet har 36-åringen ennå ikke gitt sin versjon av skytedramaet søndag kveld.

RESULTATLØST SØK: Politiet opplyser til Dagbladet at dykkernes søk etter eventuelle våpen og andre gjenstander var resultatløst i dag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
RESULTATLØST SØK: Politiet opplyser til Dagbladet at dykkernes søk etter eventuelle våpen og andre gjenstander var resultatløst i dag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Det første avhøret av ham slutter med at han forteller at de tre nordmennene løper ned i båten, og berører ikke skytingen på noen måte, sier Pallesen.

Avhørt om hasj-leverandør Pallesen bekrefter at 36-åringen har erkjent å ha hatt befatning med 45 kilo hasj - altså mindre enn en femtedel av det totale beslaget på 250 kilo. Etter det Dagbladet forstår har 36-åringen i avhør gitt flere detaljer rundt narkotransporten som trolig kan etterprøves, blant annet hvor i Europa nordmennene skal ha fått overlevert hasjpartiet i utgangspunktet.

- Han har gitt en forklaring blant annet om hvorfor det er akkurat denne mengden han vedkjenner seg, men siden fengslingsmøtet gikk for lukkede dører har jeg ikke anledning til å si noe mer om det, sier Pallesen.

Han vil ikke gå inn på hva klientens konkrete rolle var, men indikerer at det var andre enn 36-årigen som trakk i trådene.

- Han var nok ingen stor bakmann, det kan vi vel si, sier advokaten.

AVHØRT: Advokat Axel Pallesen forsvarer den 36 år gamle smuglersiktede nordmannen.. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
AVHØRT: Advokat Axel Pallesen forsvarer den 36 år gamle smuglersiktede nordmannen.. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer