Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener loven er gammeldags

Løp til alteret hvis kjæresten din blir gravid. Uten ring på fingeren har far få rettigheter overfor sine barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gift deg så fort som rakker'n, sier mannsforsker Jørgen Lorentzen. Han reagerer kraftig på barneloven som favoriserer mor.

Urettferdig

- Selv om foreldrene har vært gift, har far dårligere rettigheter enn mor. Hvis de ikke har vært gift, stiller fedrene enda dårligere. Hele barneloven er basert på en gammeldags tenkning der barna er mors greie. Mens samfunnet arbeider for å involvere fedre, reproduseres gamle tankemønstre på sitt mest ekstreme gjennom et urettferdig lovverk, sier Lorentzen.

Kjønnskvotering

Han tror ikke kvinner frivillig vil gi fra seg makten de har i forhold til sine barn. Derfor må de tvinges til det, mener mannsforskeren.

- Vi må se på det som kjønnskvotering. Menn vegrer seg for å gi slipp på den økonomiske makten de har i samfunnet. Kvinner vil ikke gi slipp på makten over barna. Løsningen på begge problemene er et lovverk som er rettferdig, sier mannsforskeren.

Han mener barneloven opprettholder skjevfordelingen mellom mor og far etter et samlivsbrudd.

- Far blir bare en konto. Det er helt, helt feil. De aller fleste fedre ønsker å være der for sine barn. Selvsagt finnes det unntak, men de ubrukelige fedrene er unntakene.