Ubåt-mysteriet i Danmark:

Mener Madsen er inspirert av mannen som forsøkte å få sin egen sønn til å voldta for seg

«Min gutt, det er akkurat nå du skal slå til. Elsker deg, og det er alt å vinne denne gangen. Så prøv å gjøre alt som står i din makt. Far.»

«AMAGERMANNEN»: Marcel Lychau Hansen ble i 2011 dømt til livstid i fengsel for to drap og seks voldtekter over en periode på 23 år. Året etter ble han dømt igjen for å ha forsøkt å overbevise sønnen om å voldta en kvinne og plante DNA-bevis. Her føres han bort av dansk politi i 2010. Foto: Kenneth Meyer / Ritzau / Scanpix Danmark / NTB Scanpix
«AMAGERMANNEN»: Marcel Lychau Hansen ble i 2011 dømt til livstid i fengsel for to drap og seks voldtekter over en periode på 23 år. Året etter ble han dømt igjen for å ha forsøkt å overbevise sønnen om å voldta en kvinne og plante DNA-bevis. Her føres han bort av dansk politi i 2010. Foto: Kenneth Meyer / Ritzau / Scanpix Danmark / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Drapstiltalte Peter Madsen kan ha latt seg inspirere av en av danmarkshistoriens verste serieforbrytere, til å plante falske spor i saken om Kim Walls død, mener aktor Jakob Buch-Jepsen.

Da Peter Madsen natt til 11. august i fjor sommer kvittet seg med det parterte liket av Kim Wall, kastet han også en rekke gjenstander over bord. Kim Walls klær, en sag, remmer og mobiltelefonene til Madsen og Kim Wall har aldri blitt funnet, tross gjentatte søk.

Men Madsen valgte å beholde flere av den svenske journalistens eiendeler om bord på ubåten «UC3 Nautilus», fikk vi høre i retten i går. Blant annet Walls truser og nylonstrømper.

- Det var også en kladdebok som tilhørte Kim Wall i ubåten. Gjemte du også den for å plante noen spor på Refshaleøen, hvor du oprinnelig forklarte at du hadde satt henne i land? Slik som kanskje også var tilfellet med trusene, nylonstrømpene og hårrestene? spurte aktor Peter Buch-Jepsen i retten i går.

- Nei, var det korte svaret fra Madsen.

Amagermannen

Aktor stilte så Madsen spørsmål om en av nyere dansk rettshistories mest omtalte kriminelle: Marcel Lychau Hansen, bedre kjent som «Amagermannen».

- Har du interessert deg for Amagermannen?

- Ikke spesielt. Men det stemmer at jeg hadde en bok om ham i verkstedet mitt, svarte Madsen.

- Var du kjent med at Amagermannen forsøkte å plante falske spor?

- Jeg er rimelig velorienteret om mange ting - blant annet også hva man kan gjøre med moderne DNA-teknologi i dag.

Aktor antydet at Peter Madsen kan ha hatt til hensikt å plante falske DNA-spor på Refshaleøen ved å gjemme noen av Kim Walls gjenstander i ubåten etter hennes død. Dette avviste imidlertid Peter Madsen.

Amagermannen er en dansk sexforbryter, serievoldtektsmann og dobbeltdrapsmann, som var aktiv fra 1987 til 2010.

I forbindelse med at han i 2011 ble dømt til livstid for to drap og seks voldtekter, ble han i danske medier omtalt som den verste serieforbryteren i landet i nyere tid.

Den såkalte Amagermannen ble kjent skyldig i å ha drept en 73 år gammel kvinne i 1987 og en 40 år gammel kvinne i 1990. I tillegg ble han dømt for flere grove voldtekter, den siste i 2010, som førte til at gjerningsmannen til slutt ble tatt av politiet.

Ville plante sæd

I 2012 ble han på ny dømt for å ha forsøkt å plante nye, falske spor.

Marcel Lychau Hansen ville få politiet til å tro at det var en annen som hadde utført voldtektene han senere ble dømt for, slik at han selv ble satt fri.

Mens han satt varetektsfengslet og rettssaken mot ham pågikk, fikk han smuglet ut gummibeholdere med sæd, samt flere brev til sønnen. Der ble sønnen bedt om å overfalle en tilfeldig kvinne og plante sæden som et DNA-bevis.

Selv om det var Hansens eget sæd, var han overbevist om at plantingen av DNA-beviset ville få politiet til å tro at det fantes en annen person i Danmark med nøyaktig tilsvarende DNA til hans eget, og at han derfor måtte slippe fri.

Det var sønnens daværende kjæreste som oppdaget et av brevene og beholderen med sæd. Hansen ble mandag funnet skyldig i medvirkning til voldtektsforsøk. Påtalemyndigheten mente den ikke kunne bevise at sønnen hadde planer om å oppfylle farens ønsker, og sønnen var derfor ikke tiltalt i saken, skrev NTB den gang.

- Vil du redde meg?

De fleste av brevene innledes «Hei gutten min» eller «Hei min herlige gutt». De er skrevet med kulepenn på små papirlapper som er cirka 12 x 5 centimeter store.

«Vi kan nå bevise at jeg var på arbeid da hun på amagerkollegiet ble overfalt. Hvis min DNA dukker opp i den nærmeste framtid så kan de ikke holde meg lenger, du blir nødt til å gjøre et eller annet for jeg trenger din hjelp så mye nå. Det hele vil bli avgjort av min DNA så hvis du vil redde meg, så er det akkurat nå det må skje hvis ikke er jeg redd jeg blir dømt. Elsker deg, far.» skrev han i det første brevet som ble lagt fram i retten i 2012.

«Hvis du slår ned en kommer jeg ut»

Saken ble avslørt da Marcel Lychau Hansens svigerdatter oppdaget brevene og en beholder med sæd i kjærestens skap og gikk til politiet.

Brev nummer to som ble lagt fram i retten går som følger:

«Hej N. Er i jævla godt humør for min advokat sier at vi er på riktig vei. Han mener vi har vunnet alle dagene så langt. Prikken over i-en ville være at mitt DNA ble funnet i en sak utenfor. Hvis du slår en eller annen ned og bruker mitt DNA så kommer jeg ut. Det er jeg helt sikker på. (...) Lykkes det så er jeg fri. Når jeg kommer ut vil vi saksøke pressen, politiet og alle som har prøvd å ramme meg. Min gutt, det er akkurat nå du skal slå til. Elsker deg og det er alt å vinne denne gangen så prøv å gjøre alt som står i din makt. Far»

Sønnen hevdet at det var ham selv som har skrevet brevene, men en skriftekspert som vitnet i retten slo fast at alle brevene var skrevet av samme mann, og at denne mannen er Marcel Lychau Hansen.

RETTSSAK: Rettssaken mot Peter Madsen fortsetter. Han er tiltalt på drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer