KRF-LANDSMØTET

Mener mange velgere er mye nærmere KrF enn de tror

KrF-kvinnene er sikre på at KrF kan få en ny gullalder hvis partiet makter å kommunisere politikken sin.

OPTIMISTISKE: KrF må i regjering for å vise styringsevne, hevder fra venstre KrFU-leder Ida Lindtveit , Maria Moe, sentralstyremedlem i KrFU og Tove Welle Haugland, kandidat til sentralstyret i KrF.
Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
OPTIMISTISKE: KrF må i regjering for å vise styringsevne, hevder fra venstre KrFU-leder Ida Lindtveit , Maria Moe, sentralstyremedlem i KrFU og Tove Welle Haugland, kandidat til sentralstyret i KrF. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): Ida Lindtveit (24), Maria Moe (22) og Tove Welle Haugland (27) var barn da Valgerd Svarstad Haugland og Kjell Magne Bondevik ledet Kristelig Folkeparti til tosifrede valgresultater. De unge KrF-kvinnene har stor tro på at det er mulig å finne tilbake til gulloppskriften.

Nestekjærlighet

- Mange er mye nærmere KrF enn de tror. De må bare forstå det, sier Tove Welle Haugland, landsmøtedelegat fra Kristiansand.

- Vi må fange opp de som egentlig er våre velgere, men som ikke tar steget og stemmer KrF. Jeg tror folk vet for lite om hva vi står for, supplerer Maria Moe, landsmøtedelegat fra KrFU.

Hun utdyper:

- Våre grunnprinsipper om menneskeverd, forvalteransvar og nestekjærlighet er prinsipper med grunnleggende kristne og humanistiske røtter, som langt flere enn 5,5 prosent av velgerne kan si seg enig i.

En sterk tradisjon

KrFU-leder Ida Lindtveit poengterer viktigheten av å være tydeligere på at KrF er et kristendemokratisk parti.

- Vi må kommunisere bedre at partiet bygger på kristne grunnverdier, det er en tradisjon som står sterkt i befolkningen, blant langt flere enn de som i dag stemmer på oss, sier Ida Lindtveit.

Uten landegrenser

Tove Welle Haugland forteller at hun ofte opplever at folk hun møter og diskuterer politikk med ikke kjenner til KrFs politikk, men at de tror de gjør det.

- Det viser seg at de ikke visste at vi står for en radikal nestekjærlighet uten landegrenser. Det er relevant for mange flere enn de som i dag stemmer KrF. Hvis vi er bedre til å kommunisere, vil vi nå ut til flere.

- Vi trenger ikke endre vår politikk, for vår politikk har et utgangspunkt i verdier som er relevante også i 2017. Hvis du spør en person: Hva er viktigst i ditt liv? Da vil de ofte svare familien. KrF har de beste politiske løsningene for familiene, sier Tove Welle Haugland.

Etableringsfasen

KrF-suksessen fra Valgerd-perioden kan gjenskapes, mener hun:

- Det de gjorde da, var å lage en politikk de mente var rett, framfor å lage politikk for å nå en bestemt målgruppe. Det samme gjør vi nå med å øke fleksibiliteten og valgfriheten for familiene, noe som ikke minst vil gjøre livet enklere for unge kvinner i etableringsfasen.

- Jeg tror mange flere velgere vil se at KrF har den beste politikken når det gjelder å kombinere familieliv og arbeidsliv. Det treffer dem midt i den hverdagen de lever i, sier Tove Welle Haugland.

Det som treffer

Ida Lindtveit mener KrF er gode på klimapolitikk, likestillingspolitikk og fattigdomspolitikk.

- Det treffer mange. Det er det som treffer meg. Vårt viktigste oppdrag som unge kvinner i KrF er å fortelle at vi er helt vanlige folk.

- Det er ikke noe spesielt med oss som gjør at vi stemmer KrF, men vi mener KrF står for de riktige verdiene samfunnet bør bygges på, sier hun.

Tørre upopulære tiltak

Om hvilke sperrer velgerne har mot å stemme KrF, sier Ida Lindtveit:

- Det har gått ganske lang tid siden KrF satt i regjering. Mange foretrekker nok kanskje å stemme på et styringsparti. For KrFU er det viktig at KrF skal tørre å ta vanskelige avgjørelser fremme reformer og gjennomføre upopulære tiltak, ikke bare være et parti som snakker om de positive og enkle sakene.

- Det er fort å miste følelsen av å være styringsparti når man har vært lenge i opposisjon. Derfor er det utrolig viktig for KrF å komme i regjering, sier Ida Lindtveit.

Prinsessejakten

I torsdagsutgaven av Vårt Land gikk det ut etterlysning etter KrF-prinsessene. Den kristne dagsavisen søkte svar på hvor de unge politiske ledertalentene var blitt av. Maria Moe har svaret klart:

- Vi kan ikke ha en køkultur. Når man er ung, tar man mange livsendrende valg som gjør at man ikke ender opp i en lederposisjon eller en stortingsplass.

- Jeg mener partiet må tørre å ta tak i talentene, oppmuntre dem til å utvikle seg og gi dem ansvar. Det er slik man får kronprinsesser og etterhvert dronninger, sier Maria Moe.

«Du får nye sjanser»

Ida Lindtveit forteller at mange unge kvinner opplever å få kommentaren «du vil få mange nye sjanser og har god tid».

- Det kan oppleves som at det ikke er så farlig med unge, fordi de har mange muligheter foran seg. At det liksom er annerledes for oss siden vi er unge enn for eldre personer.

- Men det er jo ikke sånn. Det er like viktig uavhengig av alder, sier KrFU-lederen.

Hvordan kommunisere

Hun minner om at man i et politisk parti stiller seg til disposisjon for politiske verv, der man kan tape eller vinne.

- Men å få beskjed om at det ikke var så viktig at du tapte på grunn av at du kan få flere sjanser, det er ganske hardt. Egentlig er det kanskje bare positivt ment. At det betyr at du er flink og at du kommer til å få mange nye sjanser.

- Men slike kommentarer bidrar også til en holdning om at unge kan vente. Det handler om hvordan man kommuniserer til unge kvinner, som ønsker å ta på seg verv og posisjoner. Man må skjønne at det er like alvorlig for oss, som for menn og kvinner, uavhengig av alder. Dette er det nok flere partier enn KrF som sliter med, sier Ida Lindtveit.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer