Mener mobil startet boligbrann

Politiet og eksperter mener et mobilbatteri utløste denne boligbrannen på Holmlia i Oslo. Et fall i gulvet kan være nok til å gjøre mobilen din brannfarlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligbrannen kan være den første i Norge som er utløst av et mobil-batteri. Brannen startet trolig på grunn av varmeutvikling eller eksplosjon i en Nokia-mobil, som lå på sengen i leiligheten. Kvinnen (50) som bor i leiligheten, var til alt hell ute og snakket med folk i nabolaget da brannen startet.

- Jeg kom hjem til et tåkehav av røyk, og prøvde å holde brannen i sjakk ved å pøse på med vann. Jeg dekket munnen og ansiktet med våte kjøkkenhåndklær. Hundene mine var inne, men de fikk jeg reddet ut, sier kvinnen, som ønsker å være anonym, til Dagbladet.

- Tenk hvis jeg hadde ligget og sovet. Hva hadde skjedd da? spør hun.

Bør kjøpe nytt

Da kvinnen kom tilbake fra rundturen, hadde det brent gjennom dyna og madrassen, og ned i sengebunnen. Politiet konkluderer med at batteriet trolig startet brannen.

- Vi kan ikke se at brannen har noen annen årsak, ut fra befaring og kvinnens forklaring, enn at den har oppstått i mobiltelefonen, sier politiførstebetjent Frode Hansen i Oslo politidistrikt.

Hansen mener det er grunn til å advare andre mobilbrukere mot brannfaren ved lithium-batteriene. Ikke bare Nokia, men flere andre mobilselskaper bruker liknende batterier i sine telefoner. Ifølge Post- og teletilsynet og Hafslund El-sikkerhet, kan støtet batteriet får hvis du mister den i bakken, være nok til å gjøre det brannfarlig.

- Folk bør nok anskaffe seg nytt batteri dersom telefonen har falt i bakken eller blitt utsatt for sterk varme, sier Frode Hansen.

Leiligheten måtte pusses kraftig opp på grunn av røykskader etter brannen. 50-åringen sier at det aldri slo henne at det kunne være mobil-batteriet som hadde forårsaket infernoet.

- Jeg saumfarte alt som var av elektriske apparater, men fant ikke noe som kunne være årsaken, sier hun, og understreker at hun brukte et originalt batteri i mobilen.

- Den lå heller ikke på lading da dette skjedde.

Kvinnen synes det er skummelt at brannen trolig brøt ut på denne måten.

- Jeg hadde ikke batterier til vekkerklokka, og brukte derfor vekkingen på mobilen. Hvis dette er noe som kan skje flere, bør de få en advarsel. Dette burde være en tankevekker for mobilfabrikantene. Jeg var heldig, men de må gjøre noe med dette før det skjer noe alvorlig.

Tyder på batterifeil

Telefonen, en Nokia 6310, ble kjøpt av kvinnen i starten av 2002, og har vært gjenstand for undersøkelser av Hafslund El-sikkerhet.

«De tekniske undersøkelsene av mobiltelefonen og opplysningene fra Post- og teletilsynet tyder på at feil/skade i batteriet, mulig på grunn av støt/slag, kan ha ført til brannen», heter det i rapporten fra Hafslund.

Post- og teletilsynet (PT) kjenner ikke til noen andre tilfeller hvor et mobil-batteri har utløst en boligbrann i Norge. De har bare fått rapporter om liknende branner i Nederland og Tyskland.

«Undersøkelsene viser at lithium-batterier beregnet for bruk i mobiltelefoner kan eksplodere og/eller forårsake brann hvis de blir, eller har vært utsatt for, forskjellige ytre påkjenninger som for eksempel varme eller slag (for eksempel fall i gulv). Det er imidlertid utarbeidet sikkerhetsstandarder, som hvis de følges, vil gi en rimelig sikkerhet for at batteriene skal tåle både varme og slagbelastninger», skriver tilsynet i et brev til Oslo-politiet.

- Tar saken alvorlig

Informasjonsdirektør Anne Marie Storli i PT mener antallet mobiler som eksploderer eller brenner er lavt sett opp mot antallet solgte telefoner i Norge.

- Men det kan være en grei regel at man vurderer å bytte batteri hvis mobilen har vært utsatt for sterk varme eller slag, sier Storli til Dagbladet.

Det har imidlertid vært flere andre tilfeller her hjemme hvor batteriet har eksplodert i Nokia-mobiler. Men den finske mobilgiganten har gjentatte ganger hevdet at det bare er telefoner med uoriginalt batteri dette gjelder.

Informasjonssjef for Nokia Scandinavia, Anna Svensson, sier at selskapet tar opplysningene om brannen på Holmlia alvorlig.

- Vi kommer til å undersøke saken, og kommer så fort som mulig tilbake med en kommentar, sier hun til Dagbladet.

SLAPP MED SKREKKEN: Kvinnen hadde lagt mobilen på senga og gått ut av leiligheten da brannen startet i soverommet. Politiet mener batteriet i mobilen utløste brannen i februar i år.