Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener Moland ble dopet ned med sovemedisin og kvalt

Derfor har kongoleserne tiltalt French.

SONET SAMMEN: Tjostolv Moland og Joshua French på cella i Sentralfengselet i Kisangani.
Foto: Tore Bergsaker
SONET SAMMEN: Tjostolv Moland og Joshua French på cella i Sentralfengselet i Kisangani. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld ble det kjent at påtalemyndigheten i Kongo har tiltalt Joshua French for drapet på medfangen Tjostolv Moland.

Dagbladet har i dag vært i kontakt med etterforskningsleder Tim Mukuntu. Han forklarer bakgrunnen for tiltalen slik:

- Hovedårsaken til at vi har tiltalt French er resultatene fra den toksikologiske undersøkelsen som vi har fått fra universitetet i Kinshasa. Det avgjørende er at Moland hadde høye verdier av sovemedisin i blodet før han døde, sier generalmajor Tim Mukuntu ved den militære påtalemakten i Kinshasa til Dagbladet.

- Vi mener han sov da han døde, sier Mukuntu.

- Vi har konfrontert French med dette og vi ønsker at han skal forklare hva som skjedde, sier etterforskningslederen.

Kongoleserne mener Moland i ble dopet ned og kvalt.

Utenriksdepartementet og advokat Hans Marius Graasvold mener tiltalen er grunnløs. Graasvold sier de ikke kan forstå hvordan kongoleserne kan ha funnet store mengder sovemedisiner i Molands blod.

- Kripos har tatt sine prøver av akkurat det samme materialet som dem. Hvordan de kan ha funnet sovemedisin, når Kripos ikke har funnet det, er et stort mysterium. Vi stiller oss helt uforstående til at de faktisk kan ha funnet det, når Kripos ikke gjorde det, sier Graasvold til Dagbladet.

- Kvelningspåstanden er like vanskelig å forstå. Det er ingen vitner eller funn som støtter opp om en slik teori, sier advokaten.

GENERALMAJOR: Tim Mukuntu fotografert på vei inn i Ndolo-fengselet i Kinshasa tidligere i år. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
GENERALMAJOR: Tim Mukuntu fotografert på vei inn i Ndolo-fengselet i Kinshasa tidligere i år. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

7. november skrev Dagbladet at kongoleserne mente de hadde funnet stoffer i blodet som gjorde at de var usikre på den foreløpige konklusjonen om at French var uskyldig.

- Merkelige påstander 24. august i år sa French selv følgende til Dagbladet om avhørene:

- Vi gikk gjennom alt en gang til - alt som skjedde lørdag kveld og natt til søndag. Jeg måtte avkrefte en del merkelige påstander, som for eksempel at jeg skal ha lagt meg til å sove etter at jeg fant Tjostolv.

Dagbladet kunne tidligere i dag forteller at Riksadvokaten ønsker å overta etterforskningen av saken mot French.

- Norsk påtalemyndighet er villig til å overta etterforskningen av straffesaken mot French, sier førstestatsadvokat Kjerstin Kvande til Dagbladet.

- Det er forutsettes i så fall at French overføres hit og at norsk påtalemyndighet får tilgang til relevant etterforskningsmateriale fra Kongo, sier Kvande.

Utenriksdepartementet har tatt dette videre til kongolesiske myndigheter.

- Utspillet fra Riksadvokaten er videresendt til kongolesiske myndigheter som en note fra Utenriksdepartementet for noen uker siden, men det er ennå ikke kommet noen respons derfra, sier UDs pressetalsmann Svein Michelsen til Dagbladet.