Mener myndighetene prøver å skjule sannheten etter angrepet. Politikvinne: - Beordret til å endre Nice-rapport

Landesorgen i Frankrike overskygges av beskyldninger om løgner og ufint spill etter Nice-angrepet.

84 DREPT: 84 mennesker ble kjørt ned og drept, ti av dem barn, og over 300 skadd, da en lastebil kjørte inn i folkemengden på Promenade des Anglais i Nice 14. juli. Foto: Eric Gaillard/Reuters/NTB Scanpix
84 DREPT: 84 mennesker ble kjørt ned og drept, ti av dem barn, og over 300 skadd, da en lastebil kjørte inn i folkemengden på Promenade des Anglais i Nice 14. juli. Foto: Eric Gaillard/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Franske myndigheter beskyldes for å forsøke å skjule bevis etter angrepet som krevde 84 menneskliv i Nice 14. juli.

Forrige uke ba påtalemyndighetene om at overvåkingsvideoer av angrepet skulle slettes. Nå hevder en politikvinne at innenriksdepartementet presset henne til å endre en rapport om sikkerhetstiltakene i byen på nasjonaldagen, skriver den franske avisa Journal du Dimanche.

- BLE PRESSET: Sandra Bertin i Nice-politiet sier Frankrikes innenriksdepartement presset henne til å endre en rapport om sikkerhetstiltakene i Nice på nasjonaldagen da 84 mennesker ble drept. Foto: Valery Hache/AFP/NTB Scanpix
- BLE PRESSET: Sandra Bertin i Nice-politiet sier Frankrikes innenriksdepartement presset henne til å endre en rapport om sikkerhetstiltakene i Nice på nasjonaldagen da 84 mennesker ble drept. Foto: Valery Hache/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Politikvinnen Sandra Bertin, som har ansvaret for overvåkingskameraene i Nice, sier en tjenestemann i innenriksdepartementet ba henne skrive at det nasjonale politiet var utplassert to spesifikke steder i byen under angrepet.

Amatørvideoer viser at lastebilen kjørte inn i folkemengde

- Jeg svarte at jeg kom til å skrive det jeg hadde sett. Det er mulig de var der, men jeg ser dem ikke på videoopptakene, sier Bertin til avisa.

Betin jobber for det kommunale politiet i Nice, og er generalsekretær i den lokale fagforeninga for politifolk.

- Han beordret meg til å skrive i rapporten at det nasjonale politiet var til stede på spesifikke steder der jeg ikke hadde sett noe til dem, forklarer hun med henvisning til den ikke navngitte tjenestemannen.

Hun sier tjenestemannen ringte henne dagen etter at Bertin sier hun ble oppsøkt av en «kommissær», skriver NTB.

Saksøkes av minister

Innenriksminister Bernard Cazeneuve avviser Bertins påstand og sier han nå vil saksøke henne for for ærekrenkelser, ifølge The Guardian.

- Det hadde vært til stor hjelp om Bertin kunne blitt avhørt av etterforskerne, slik at vi kunne fått navnene til de personene hun anklager, sier Cazeneuve i en uttalelse.

PRESSET: Innenriksminister Bernard Cazeneuve har fått mye kritikk etter angrepet i Nice. Nå varsler han søksmål mot politikvinnen Sandra Bertin i Nice-politiet. Foto: Dominique Faget/AFP/NTB Scanpix
PRESSET: Innenriksminister Bernard Cazeneuve har fått mye kritikk etter angrepet i Nice. Nå varsler han søksmål mot politikvinnen Sandra Bertin i Nice-politiet. Foto: Dominique Faget/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Innenriksministeren nekter for å ha sendt noen til Nice slik Bertin hevder. Videre kaller han anklagene mot ham for «uverdige».

Cazeneuve har fått mye kritikk, og det har kommet krav om at han må gå av i etterkant av angrepet på den franske nasjonaldagen. Han sier han vil svare på «den ondsinnede kampanjen» mot ham fra opposisjonspolitikere fra Nice, melder NTB.

Mye av kritikken mot Cazeneuve har kommet fra regionspresident Christian Estrosi i Provence Alpes Cote d'Azur. Han hevder sikkerheten i Nice under feiringen av Bastille-dagen var altfor dårlig, med tanke på det økte trusselnivået i landet etter terroren i Paris i november, skriver The Guardian.

Spytter og kaster søppel på stedet Nice-terroristen døde

Også sjefen for det nasjonale politiet har følt et behov for å ta til motmæle. Søndag sa han at «de manipulerende angrepene på politiet, dets ledere og minister må slutte». Fredag så president François Hollande seg nødt til å si at han fortsatt har «full tillit» til Cazeneuve og lovte åpenhet rundt sikkerhetstiltakene i Nice.

Krevde at overvåkingsvideo ble slettet

Kort tid etter angrepet ble det hevdet at nasjonale politistyrker var utplassert ved punktet der lastebilen, som angriperen brukte i massakren, kjørte inn på Promenade des Anglais (strandpromenaden i Nice). I realiteten var stedet bevoktet av lokalt politi.

I etterkant av avsløringen har det dukket opp en rekke påstander om svakheter i sikkerheten i forbindelse med nasjonaldagsfeiringen i Nice. Reaksjonene var ikke mindre sterke etter at påtalemyndighetene forrige uke ba lokale myndigheter om å slette overvåkingsvideoer som viser angrepet.

Nordmann flyktet med kona: - Helt tilfeldig at det ikke var oss

Lokale myndigheter mener dette er ensbetydende med å «ødelegge bevismateriale», mens påtalemyndigheten sier det er for å hindre at sjokkerende materiale, som kan være støtende for de etterlatte, lekker ut. Påtalemyndigheten sier også at de frykter videomaterialet kan bli brukt i IS-propaganda.

Bertin forklarer at hun ble rasende da hun skal ha fått beskjed om å slette video fra seks ulike kameraer fra angrepet. Overfor Journal du Dimanche understreker hun at det aldri har vært noen lekkasjer av videomateriale fra hennes avdeling i politiet.

Angrepet i Nice

  • En stor lastebil kjørte om kvelden torsdag 14. juli inn i folkemengden på Promenade des Anglais i Nice i Sør-Frankrike der 30.000 mennesker var samlet for å se fyrverkerier på nasjonaldagen.
  • Minst 84 mennesker ble kjørt ned og drept, ti av dem barn. I tillegg ble over 300 mennesker såret.
  • Franske myndigheter kaller angrepet en terrorhandling.
  • Gjerningsmannen er utpekt som 31 år gamle Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, en tunisier med oppholdstillatelse i Nice. Han ble til slutt drept av politiet.
  • Statsadvokaten i Nice opplyste en uke etter angrepet at etterforskningen viser at Bouhlel hadde planlagt angrepet i flere måneder og at han hadde fått hjelp fra medskyldige.
  • Fem andre personer er pågrepet og siktet for å ha hatt tilknytning til angrepet.
  • IS hevder at Bouhlel var en «IS-soldat» og at angrepet ble utført «som svar på våre oppfordringer om å slå til mot land som kjemper mot IS». Etterforskerne har så langt ikke funnet noen direkte tilknytting til IS.

    (NTB)
Dramatisk video av at politiet skyter gjerningsmannen i Nice

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer