Mener Natascha-saken og Fritzl-saken gir håp

Sier foreldrene til Madeleine i tv-intervju.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lørdag er det nøyaktig ett år siden Madeleine McCann (3) forsvant fra familiens ferieleilighet i Praia da Luz, Portugal.

I den forbindelse har foreldrene, Kate og Gerry, nok en gang søkt medienes oppmerksomhet.

- Interessant idé

I et intervju med Sky News trekkes parallellen til Fritzl- og Natascha Kampusch-sakene i Østerrike.

- Gir det som skjedde i Østerrike håp? spør programleder Dermot Murnaghan.

- Det er en interessant idé, er det ikke? De hadde jo også denne Natascha Kampusch som var savnet i åtte år. Det siste vi ønsker er at Madeleine skal bli enda et statistisk tilfelle. Et savnet barn som på grunn av sin unge alder kanskje vokser opp i et annet miljø og aldri kommer seg etter det, svarer faren Gerry McCann.

Han trekker også fram foreldrenes besøk til Washington, til Senter for savnede og utnyttede barn.  Der har statistikk de er blitt presentert, vist at dess yngre barna er når de forsvinner, dess mindre er sjansen for at de blir påført alvorlige skader, forteller Gerry i intervjuet.

- De har en rekke eksempler på barn som har kommet seg etter etter lange perioder, slik som Natascha, sier han.

Kate og Gerry, som i september i fjor fikk status som mistenkt av portugisisk politi, tok også til orde mot det kaller «en industri» som har sprunget ut av tidenes mest omtalte forsvinningssak.

GJØR ET NYTT FORSØK: Igjen er Gerry og Kate McCann ute i mediene for å appellere til den eller de som vet noe om datterens forsvinning. Foto: Yves Herman/Scanpix
GJØR ET NYTT FORSØK: Igjen er Gerry og Kate McCann ute i mediene for å appellere til den eller de som vet noe om datterens forsvinning. Foto: Yves Herman/Scanpix Vis mer

- Det som har skjedd i løpet av det siste året har ikke vært holdbart, og har ført til en masse rykter og myter. Det er blitt for mye av en industri og ikke nok fakta til å underbygge den, sier Gerry til Sky News.

De to fikk tidligere i år en skriftlig unnskyldning fra to britiske aviser for måten de har dekket Madeleine-saken på.

- Dager da jeg ikke vil våkne opp

Før intervjuet med Sky News gjorde det etter hvert så medievante paret et direktesendt intervju med tv-kanalen GMTV.

Der sa de at de fortsatt tror at det finnes noen der ute som sitter på en liten bit informasjon som kan gi svar på hele forsvinningsgåten.

- Den personen er fortsatt ute der og vil trolig gjøre dette igjen, sa Gerry McCann til GMTV.

Han og Kate fortalte også om hvor tøft det har vært å komme i gjennom det året som snart har gått siden datteren deres forsvant.

- Det er dager og kvelder hvor jeg tenker at jeg ikke vil våkne opp i morgen, sa Gerry.

Familien, med de to tvillingene Sean og Amelie, sier de ennå ikke har bestemt seg for hvordan de skal markere ettårsdagen for datterens forsvinning.

Mener Natascha-saken og Fritzl-saken gir håp
SAVNET I ETT ÅR:</B> Lørdag er det ett år siden Madeleine (3) forsvant. Hun sov bak en ulåst dør sammen med tvillingsøsknene sine i en ferieleilighet på Algarvekysten.
HOLDT DATTEREN FANGET: Mandag denne uken tilstod Josef Fritzl (73) å ha holdt datteren Elisabeth fanget i 24 år. Han utsatte henne også for seksuelle overgrep. Hun fødte sju av hans barn.
SAVNET I ÅTTE ÅR: Natascha Kampusch var jenta som ble funnet etter åtte år i fangenskap. Høsten 2006 ga hun et tv-intervju med kanalen ORF.