Mener Nav-camping er ulovlig

Hemnes kommune mener Rana kommunes bosetting av uføretrygdede Jan Granskogli (47) på en campingplass er ulovlig.

- PRAT: - Jeg er misfornøyd med alt. Med fylkeskommunen, Rana kommune og Hemnes kommune. Det er bare prat og ingen handling, sier uføretrygdede Jan Granskogli (47) om at Rana kommune i snart fire år har latt ham bo på en campingplass. Foto: John Tore Gundersen.
- PRAT: - Jeg er misfornøyd med alt. Med fylkeskommunen, Rana kommune og Hemnes kommune. Det er bare prat og ingen handling, sier uføretrygdede Jan Granskogli (47) om at Rana kommune i snart fire år har latt ham bo på en campingplass. Foto: John Tore Gundersen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I knappe fire år har uføretrygdede Jan Granskogli (47) bodd på Bjerka Camping i Hemnes kommune. Rana kommune plasserte i sin tid Granskogli på campingplassen som en nødløsning.
- Vi i Hemnes har stilt spørsmål både til Rana kommune, men like mye til Folkeregisteret, om det er lov å ha en person boende på en campingplass over lang tid. Hemnes kommune oppfatter en campingplass som et ulovlig, varig bosted for en person, sier Dag Brygfjell, som er enhetsleder for helse- og barneverntjenesten i Hemnes kommune.

Vil ha småbruk
- Ingen har bestridt at dette ikke er akseptabelt, men hva som er lovlig eller ulovlig er litt vanskelig å si, sier leder for psykiatrikontoret i Rana kommune, Svein Kolstad.
I et brev fra Nav Rana til Granskogli som Dagbladet omtalte tidligere i dag står det at Nav for januar-mars har innvilget Granskogli 46.190 kroner per måned til «bidrag boutgifter», og at pengene utbetales til Bjerka Camping.
Selv mener Granskogli å ha blitt lovet finansieringshjelp til et småbruk, og vil heller bli boende på campingplassen enn å godta noe annet.

- Et overgrep I et brev i romjula kalte Granskoglis hjelpeverge Knut Haugen bosituasjonen i campinghytta for «et overgrep», og anklaget Rana kommune for «beslutningsvegring» og «løsningsmotstand».
«Penger er det eneste som det synes som om ikke har betydd noe i de siste i 3 1/2 årene!», skrev Haugen i brevet til Rana overformynderi.
- I et dårlig øyeblikk kommer man i skade for å skrive både det ene og det andre, kommenterer lederen for psykiatrikontoret i Rana kommune, Svein Kolstad. Han håper å ha klart et småbruk eller en annen «tilfredsstillende bosituasjon» for Granskogli i løpet av året.

To hjelpeverger Etter at Granskogli i høst ville skifte ut sin hjelpeverge advokat Thor Sundsli, oppnevnte Rana overformynderi Haugen som ny hjelpeverge. Sundsli klaget, og kommuneadvokat Gislaug Øygarden sier til Dagbladet at han fikk beholde oppdraget fram til nyttår slik at Granskogli da hadde to hjelpeverger. Hva som skjer nå, er uklart.
«(..) det er en uavklart forvaltningssak der en ev. oppnevnelse av Knut Haugen ikke har medført noen endringer for mine arbeidsoppgaver i forhold til Granskogli som primært er økonomistyring og regnskap», skriver Sundsli til Dagbladet.