FUNNET HER: I denne utbrente bilen fant politiet den døde direktøren. Hans kone er tiltalt for å ha drept ham. Foto: Politiet
FUNNET HER: I denne utbrente bilen fant politiet den døde direktøren. Hans kone er tiltalt for å ha drept ham. Foto: PolitietVis mer

Mener ni sentrale punkter viser at kona dopet ned og drepte direktøren

Kaffekvernfunnet, bensinkanna, fyrstikker og narkotiske stoffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det sentrale i denne saken er om det var et regissert selvmord, hvor Per Gunnar Asheim i forkant plantet bevis for å kaste skylden på tiltalte eller om det var et overlagt drap fra tiltalte.

Det sa statsadvokat Trude Elisabeth Sparre, da hun i dag startet sin prosedyre i mot kvinnen som er tiltalt for å ha drept Frontline-direktøren Per Gunnar Asheim (57) i Tranby utenfor Drammen påsken 2013. 

Asheim (57) funnet død i den nå drapstiltalte konas utbrente BMW, som sto på en parkeringsplass på Tranby utenfor Drammen.

- Det er ni hovedpunkter som beviser at hun planla drapet og drepte Per Gunnar Asheim. Jeg vil gå gjennom dem i prosedyren, men nevner dem allerede nå, sier Sparre. 

Bevisene De ni punktene hun listet opp er:

1. Barnevernsaken:
Ekteparet, som var i ferd med å flytte fra hverandre, var involvert i en opprivende barnefordelingssak.

- Han endret standpunkt, og samtykket i at de tre yngste barna skulle flyttes til fosterhjem (i avdødes familie, journ.anm), noe som kom overraskende på tiltalte, sier Sparre.

2. Kaffekverna:
23. mars, fire dager før Asheim ble funnet død, kjøpte tiltalte en kaffekvern. I kverna fant politiet spor av zoplicon, kodein, paracetamol og diklofenac (smertestillende og betennelsesdempende virkestoff). Påtalemyndigheten mener Asheim ble dopet ned. I Asheims blod fant politiet spor av kodein (virkestoff i Paralgin forte), sovemidler, rivotril og valium. I tillegg hadde han promille på 1,7.

- Både kjøpet og bedøvende og berusende stoffer som ble funnet i blod er sentrale bevis, sier Sparre. 

3. Kjøp av bensinkanne og diesel:
Tiltalte kjøpte en bensinkanne og fylte den med diesel dagen før mannen ble funnet død. 

FUNNET PÅ KJØKKENBENKEN: Her på kjøkkenbenken i ekteparets hjem i Tranby fant politiet denne kaffekverna. I kverna fant politiet spor av zoplicon, kodein, paracetamol og det smertestillende og betennelsesdempende virkestoffet diklofenac. Foto: Politiet
FUNNET PÅ KJØKKENBENKEN: Her på kjøkkenbenken i ekteparets hjem i Tranby fant politiet denne kaffekverna. I kverna fant politiet spor av zoplicon, kodein, paracetamol og det smertestillende og betennelsesdempende virkestoffet diklofenac. Foto: Politiet Vis mer

- Vi mener det ble brukt for å brenne bilen med Asheim, sier Sparre.

4. Tiltaltes kjøp av fyrstikker og engangshansker.
- Vi mener det ble brukt for å tenne på bilen med Asheim i, og for at det ikke skulle avsettes fingeravtrykk, sier Sparre.

5. Diesel på bilens gulv:
De tekniske undersøkelsene av BMWen, hvor det ble funnet diesel på gulvet i bensinbilen. Aktoratet mener den må ha vært påsatt, og utelukker at det kan ha vært en ulykke.

- Vi har forsøkt å se om det er mulig å selvantenne en tilsvarende bil med sigaretter, og alle disse var slukket etter 16 minutter. For at bilene skulle begynne å brenne, måtte de tenne aktivt på. Brannen var påsatt, sier Sparre. 

6. Avdødes mobil:
Den var passiv i 28 timer, fram til 02.54 natt til 27. mars, hvor den skiftet basestasjon og gikk av nettet 03.15.

7. Klokka:
Per Gunnar Asheims klokke stoppet rett før 03.15.

8. Obduksjonen:
Hvor det ble funnet bedøvende og berusende stoffer i avdødes blod.

9. Et krysskjema:
- Det vil bli en sammenstilling av de øvrige punktene, men her vil vi også kommentere en del av beslagene som ikke er nevnt tidligere og tiltaltes forklaring, sier Sparre.

- Jeg mener forklaringen hennes er full av løgner, at den er oppkonstruert og forsøkt tilpasset bevisene i saken, sier Sparre, som sier hun vil avslutte med en gjennomgang om hvorvidt man kan utelukke at det dreier seg om et selvdrap eller ikke, slik tiltalte mener.

Viste til Sigrid-saken Påtalemyndigheten har ikke klart å bevise når eller hvordan Asheim ble drept. Sparre sier de likevel kan bevise at den tiltalte kvinnen drepte sin ektemann, og nevnte flere saker hvor det har blitt dom selv om man ikke har funnet ut av dette.

- Sigrid-saken har kanskje flest likhetspunkter med vår sak. Der visste man heller ikke når, hvor eller hvordan hun ble drept, og tiltalte ville ikke si noe om det, sier Sparre.

Hun ba dommerne se på hvilke bevis som finnes ikke saken, ikke hvilke som mangler.

Kvinnen nekter straffskyld. Hennes forsvarere vil holde sin prosedyre i morgen.

AKTORATET: Politiadvokat Vibeke Martins (t.v.) og statsadvokat Trude Elisabeth Sparre. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
AKTORATET: Politiadvokat Vibeke Martins (t.v.) og statsadvokat Trude Elisabeth Sparre. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer