Mener nordmann (34) styrte hasjliga fra luksusvilla i Pattaya

Kripos mener en hedmarking (34) kjøpte blant annet denne luksuriøse villaen i Thailand for narkomillioner etter å ha koordinert bestillinger av hundrevis av kilo hasj til Norge.

- INVESTERTE NARKOPENGER: Her gjennomgår sivilkledde tjenestemenn fra thailandsk politi den norske 34-åringens luksusvilla like etter pågripelsen i Pattaya. Kripos mener eiendommen ble kjøpt med hasjinntekter. Foto: KRIPOS
- INVESTERTE NARKOPENGER: Her gjennomgår sivilkledde tjenestemenn fra thailandsk politi den norske 34-åringens luksusvilla like etter pågripelsen i Pattaya. Kripos mener eiendommen ble kjøpt med hasjinntekter. Foto: KRIPOSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Natt til tirsdag ble en 34 år gammel nordmann eskortert av politiet fra Thailand til Norge etter å ha fått nok av thailandsk fengsel. Mannen regnes som en hovedmann i en en narkosak rullet opp av norsk, spansk og dansk politi der rundt 20 personer nå er siktet i forbindelse med en rekke store hasjtransporter til Norge.

Etter at 34-åringen ble pågrepet i et fasjonabelt villastrøk ved Pattaya 28. januar, ville han først ikke bli utlevert, men ombestemte seg altså etter rundt fem måneder. På tirsdag ble han i Oslo tingrett besluttet varetektsfengslet i fire uker, men nekter straffskyld.

- Vi mener denne personen er sentral. Han har blant annet vært i kontakt med leverandørleddet og knyttes både til bestilling av narkotikapartier og koordineringen av innførselen til Norge. Dette har pågått mens han har hatt opphold i både Norge og i Thailand, vi har sett en del reisevirksomhet og at han har brukt en rekke uregistrerte telefoner til kontakt med andre i nettverket, sier politiadvokat Espen Hanken i Kripos til Dagbladet.

- Millioner Etterforskerne jobber ennå med å kartlegge pengestrømmer rundt 34-åringen som kan stamme fra hasjsmuglingen.

- Utbyttet i hans del av nettverket anslås til millionbeløp. Vi mistenker at han har fått ført betydelig utbytte ut av landet, blant annet til Thailand. Noe av pengene mistenker vi er investert i eiendommen der han ble pågrepet. Etterforskningen videre skal avklare omfanget, og vi vil derfor ikke gå i detaljer om dette nå, sier Hanken.

I tillegg til Pattaya-villaen skal 34-åringen ha disponert en borettslagsleilighet i Oslo som politiet har tatt hefte i, etter det Dagbladet forstår.

STOR BOLIG: Den norske 34-åringen levde avskjermet i villastrøket i Pattaya mens han skal ha reist fram og tilbake til Norge og brukt flere forskjellige uregistrerte telefoner. Foto: KRIPOS
STOR BOLIG: Den norske 34-åringen levde avskjermet i villastrøket i Pattaya mens han skal ha reist fram og tilbake til Norge og brukt flere forskjellige uregistrerte telefoner. Foto: KRIPOS Vis mer

Den tilsynelatende arbeidsledige hedmarkingen er tidligere dømt til fengsel blant annet i en narkosak i Trondheim, men disse forholdene blekner i forhold til omfanget han nå er mistenkt for.

«Retten er enig i politiets vurdering om at siktede kan mistenkes for å ha hatt en sentral rolle i en omfattende narkotikavirksomhet, blant annet gjennom kontakt med leverandørledd i utlandet og ved bestilling, koordinering og mottak av narkotikaleveranser», heter det i fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett.

Tatt under overlevering Totalt ble rundt 500 kilo hasj i januar og februar beslaglagt i etterforskningen, som beskriver to ulike grupper som mottakere i Norge. Beslagene ble gjort både mens hasj lå lagret i depoter, under transport i utlandet og «på fersken» under overlevering i Norge - blant annet i et parkeringshus på Alexander Kiellands plass i Oslo.

Men etter det Dagbladet forstår tyder etterforskningen på at ytterligere flere hundre kilo har blitt fraktet mot Norge i forkant av transportene som ble stoppet av politiet.

- Omfanget synes å være  langt større enn det som er beslaglagt, men etterforskningen rundt dette pågår fortsatt, sier politiadvokaten til Dagbladet.

Smuglingen skal i hovedsak ha skjedd med trailere fra Spania, før transport til Norge via Danmark. Mens politiet i fjor avlyttet og spanet på flere personer i nettverket, skal de også ha planlagt smugling med båt over Skagerak. Dagbladet har tidligere skrevet at en norsk skipper (65) via sitt medsiktede barnebarn (35) skal ha blitt forsøkt hyret som båtfører av bakmennene da 65-åringen i januar ble pågrepet på vei om bord i danmarksferja.

Millioner i cash Tidligere har det blitt kjent at politiet har beslaglagt totalt tre millioner i kontanter. Noe knyttes til den nevnte 34-åringens koordinering, mens en del av pengene skal stamme fra en annen norsk gruppe i nettverket, inkludert én million som ble funnet vakuumpakket i en Kiwi-pose.

STOR ETTERFORSKNING: - Vi mener vi at vi i samarbeid med dansk politi har avdekket virksomhet i både leverandørleddet, mottaksapparatet i Norge og distribusjonen, sier politiadvokat Espen Hanken i Kripos. Foto: Harald S. Klungtveit
STOR ETTERFORSKNING: - Vi mener vi at vi i samarbeid med dansk politi har avdekket virksomhet i både leverandørleddet, mottaksapparatet i Norge og distribusjonen, sier politiadvokat Espen Hanken i Kripos. Foto: Harald S. Klungtveit Vis mer

- Det ble blant annet gjort beslag av penger da kontanter skulle overleveres i Norge. Vi jobber ennå med å etterforske hvor stort utbyttet kan ha vært og hvordan det har blitt ført ut av landet, sier Hanken.

Under omfattende telefonavlytting har Kripos jobbet hardt for å holde tritt med narkoligaens «sikkerhetstiltak». De siktede skal ha brukt både svenske, danske, nederlandske og thailandske telefoner uten offisielle eiere for å skjule spor.

- Det er gjennomgående brukt uregistrerte utenlandske telefoner og simkort som fortløpende har blitt byttet ut. Kommunikasjonskontroll har vært en viktig del av arbeidet for politiet i denne saken, opplyser politiadvokaten, som ikke vil gå nærmere inn på metodene.

Også en annen nordmann som oppholdt seg i Thailand da opprullingen startet er pågrepet og ble i mai utlevert til Norge. Han regnes ikke som like sentral som 34-åringen.

- Kan ikke være trygge Også de siste månedene har etterforskningen gitt grunnlag for nye pågripelser og siktelser. Dette er delvis personer i hovedkomplekset og delvis folk som kan ha vært kunder av nettverket eller som har overført penger. Etterforskningen har også resultert i flere spin-off-saker i norske politidistrikt.

-  I samarbeid med dansk politi mener vi at vi har avdekket virksomhet i både leverandørleddet, mottaksapparatet i Norge og distribusjonen, sier Hanken.

STORE BESLAG: En bag full av hasj ble beslaglagt da noen av de siktede ble tatt på fersken under en overlevering i Oslo. Dette beslaget knyttes per i dag ikke til 34-åringen men en annen norsk mottakergruppe. Foto: KRIPOS
STORE BESLAG: En bag full av hasj ble beslaglagt da noen av de siktede ble tatt på fersken under en overlevering i Oslo. Dette beslaget knyttes per i dag ikke til 34-åringen men en annen norsk mottakergruppe. Foto: KRIPOS Vis mer

Kripos mener pågripelser i utlandet, som i hasjsaken, er et viktig signal til andre norske kriminelle med base i andre verdensdeler.

- De skal ikke føle seg trygge i for eksempel Thailand, der vi også har bilaterale politisamarbeid. Vi har gode muligheter for internasjonalt samarbeid og straffeforfølging selv om siktede oppholder seg i utlandet, sier Hanken.

34-åringens forsvarer hadde i går ikke fått snakket med sin klient etter fengslingsmøtet. Samtidig er de fleste av sakens dokumenter klausulerte, og advokaten ville derfor ikke kommentere saken utover at klienten nekter straffskyld.

MILLIONER: Ett av pengebeslagene i vinter var en handlepose med én million kroner i kontanter. Kripos mener beslag på totalt tre millioner kroner i sedler bare under politiets tilslag sier noe om utbyttene i narkonettverket. Foto: KRIPOS
MILLIONER: Ett av pengebeslagene i vinter var en handlepose med én million kroner i kontanter. Kripos mener beslag på totalt tre millioner kroner i sedler bare under politiets tilslag sier noe om utbyttene i narkonettverket. Foto: KRIPOS Vis mer