- I IRAK OGSÅ: Hvem vet hvor det stopper? spør forsker Thomas Hegghammer (midten). Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Sjur Stølen/Dagbladet
- I IRAK OGSÅ: Hvem vet hvor det stopper? spør forsker Thomas Hegghammer (midten). Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Sjur Stølen/DagbladetVis mer

Mener nordmenn kjemper for terrororganisasjon i Irak

Ikke lenger «bare» i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det har dukket opp enkelte tegn på nettet til at også nordmenn er i Irak sammen med ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten).

Det sier forsker Thomas Hegghammer i Forsvarets forskningsinstitutt til NRK.

Påstanden kommer etter at ISIL tok kontoll over flere byer i landet. Flere hundre amerikanere er blitt evakuert fra Bagdad. Årsaken er trusselen fra opprørerne som gradvis rykker fram mot hovedstaden.

I Syria har den ekstreme islamistgruppa, som USA anser for å være en terrororganisasjon, allerede tatt imot jihadister fra Europa, også nordmenn.

- Det viser at de stiller seg til disposisjon for ISIL også utenfor Syria. Når de gjør det i Irak, så kan de kanskje også gjøre det i Libanon og på sikt kanskje også i Vesten. Det er jo urovekkende, for hvem vet hvor de vil stoppe?, sier Hegghammer.

Dagbladet har informasjon som dokumenterer at omkring 70 nordmenn og personer med tilknytning til Norge har kjempet mot Assad-regimet i Syria.

LES OGSÅ: Derfor kjemper nordmenn for Syrias farligste islamistgrupper.

Dagbladet kunne 16. mai i år bringe de første bildebevisene som knytter unge norske menn direkte til de farligste terrorgruppene - den gang i Syria.

En 22-åring fra Østlandet la selv ut et bilde der han poserer sammen med to av kommandanene i ISIL.

- Dere får oss til å se ut som dyr, sa 22-åringen da han snakket med Dagbladet (Dagbladet Pluss, krever innlogging) og bekreftet at han kjempet med ISIL i landet.

27. mai ble tre norske statsborgere, to av dem brødre, pågrepet i en bredt anlagt aksjon, siktet for støtte til en terrororganisasjon i Syria.