Mener Norge bør bidra militært i Syria om de allierte spør

Frp-topp mener bildene fra Syria er «helt forjævlige» og mener Norge bør gripe inn om FN eller NATO spør. - Helt feil fokus, mener Ap-statssekretær i UD.

BØR BIDRA: Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (FrP) (t.v.) mener Norge bør stille opp dersom FN eller NATO ber oss om det. Her stiller han daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre spørsmål under Stortingets spørretime i 2010.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BØR BIDRA: Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (FrP) (t.v.) mener Norge bør stille opp dersom FN eller NATO ber oss om det. Her stiller han daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre spørsmål under Stortingets spørretime i 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er svært liten tvil om at kjemiske våpen ble brukt mot sivile av det syriske regimet under det omfattende angrepet 21. august, sier høytstående tjenestemann i Obama-administrasjonen til nyhetsbyrået AP.

Samtidig øker presset mot verdenssamfunnet, med USAs president Barack Obama i spissen. Frankrike gikk tidlig ut og mente at noe bør gjøres. Nå sier også medlemmer av kongressen at man bør gå inn militært i Syria.

- Jeg mener vi må svare, og jeg mener vi må gjøre noe, sier senator Bob Corker på Fox News.

Corker mener USA må angripe Syria på en «kirurgisk måte». Han får støtte av senator Eliot L. Engel, som mener man bør handle raskt og at verden ikke har råd til å sitte og vente på FN.

- Langt unna å samle seg Utenriksdepartementet i Norge er av en annen oppfatning enn de to amerikanske republikanerne.

- Det er helt feil fokus. Vårt fokus er at det er viktig med et samlet sikkerhetsråd. Vi mener at en intervensjon uten et mandat fra et samlet sikkerhetsråd raskt kan gjøre situasjonen i Syria verre og ikke bedre. Derfor er det helt avgjørende at man har en felles tilnærming til det forferdelige som nå skjer i Syria, sier statssekretær Torgeir Larsen (Ap) til Dagbladet.

Han mener verdenssamfunnet er langt unna muligheten å foreta seg noe i Syria med et FN-mandat, og mener at Obama til tross for presset ikke ønsker noe solospill i Syria.

UNDER STORT PRESS: USAs president Barack Obama er under hardt press etter at påstandene om at Syria har brukt nervegass mot sivile. Obama har tidligere sagt at en rød linje går ved bruk av kjemiske våpen. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/NTB Scanpix
UNDER STORT PRESS: USAs president Barack Obama er under hardt press etter at påstandene om at Syria har brukt nervegass mot sivile. Obama har tidligere sagt at en rød linje går ved bruk av kjemiske våpen. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/NTB Scanpix Vis mer

- Verden er ikke der. Og vi er ikke der. Det er svært langt unna at sikkerhetsrådet kan samle seg om noe som er i nærheten av en militær operasjon, sier Larsen.

- Forferdelige bilder Men om det mot formodning kommer noen forespørsler fra FN med mandat, er statssekretæren imidlertid klar:

- Norge har som tradisjon å vurdere henvendelser fra FN seriøst, men det å snakke om maktbruk uavhengig av mandatsituasjon er vanskelig å forholde seg til, men det å snakke om maktbruk uavhengig en mandatsituasjon er vanskelig å forholde seg til.

Han mener den siste utviklingen i Syria, nemlig at FNs våpeninspektører nå får tilgang til områdene som ble utsatt for angrepet, er helt avgjørende for å få konkludert med om det faktisk var et kjemisk angrep.

- Det er helt forferdelige bilder som har sjokkert hele verden. Det er bekreftede meldinger om at mange mennesker er døde, og det er nå viktig at FNs våpeninspektører får tilgang og undersøkt hva dette var og eventuelt hvem som sto bak, sier Larsen.

Frp: Vi bør si ja Dagbladet har også snakket med noen av de politiske partiene på Stortinget om hvordan de stiller seg til en eventuell forespørsel fra våre allierte om militær støtte.

Frps utenriks- og forsvarspolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen mener vi bør godta en slik forespørsel, så lenge vi har mulighet.

- Om vi får en forespørsel fra FN eller NATO om å bidra militært i Syria, bør vi si ja til det dersom vi har de ressursene tilgjengelig, mener Ellingsen.

MANGE DØDE: Det massive angrepet onsdag kan være det største angrepet med kjemiske våpen siden Saddam Husseins gassangrep mot tusenvis av kurdere i Irak i 1988. Foto: NTB Scanpix
MANGE DØDE: Det massive angrepet onsdag kan være det største angrepet med kjemiske våpen siden Saddam Husseins gassangrep mot tusenvis av kurdere i Irak i 1988. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Men det bør vurderes nøye, og sikkerheten til vårt bidrag må være vektlagt. Det er naturligvis helt uaktuelt å sende ned norske soldater for at de skal bli blinker, sier Ellingsen til Dagbladet.

Problemstillingen blir dessuten mer kompleks av rapportene om at det skal være brukt kjemiske våpen.

- Det gjør saken enda mer vanskelig, og stiller krav til hva vi kan bidra med. Det finnes bedre ekspertise på CBRN (Chemical, Biological, Radiological, and Nuclear Defense) i andre land. Vi må ikke nødvendigvis gå inn først overalt, sier Ellingsen.

- Helt forjævlig Han påpeker imidlertid at han vil stille seg positiv til å bidra på samme måte som Norge gjorde i Libya, der norske jagerfly var blant de mest aktive aktørene. Norske jagerfly slapp 588 bomber under operasjonen i Libya, som bidro til diktatoren Muammar Kadhafis fall.

- Der gjorde vi en god jobb. Dersom vi blir bedt om å bidra med en slik «pin point»-jobb der vi tar ut militære mål fra luften, mener jeg vi bør bidra dersom vi har ressursene tilgjengelig.

Ellingsen er sjokkert over bildene som kommer ut fra urolighetene i Syria, mener opptatt av at man må sikre seg at opplysningene om at det er snakk om kjemiske våpen er korrekte.

- Det er helt forjævlig, rett og slett. Men det er viktig å sikre oss at dette er korrekt, og det er ikke noe som er verre enn at vi går inn på feil premisser. Vi må gjøre det når fakta er på bordet, og det skal jo FNs våpeninspektører skaffe nå, sier Ellingsen.

SV: Verdenssamfunnet handlingslammet I den andre enden av den politiske skalaen finner vi SVs Snorre Valen. Han mener det er helt uaktuelt å gjøre noe uten et FN-mandat.

- Det er viktig at det ikke er våre allierte som tar stilling i denne saken, men verdenssamfunnet, men beklageligvis er verdenssamfunnet fullstendig handlingslammet på grunn av Russlands oppførsel i FNs sikkerhetsråd. Det handler ikke bare om eventuelle militære tiltak, men også andre tiltak, sier Valen til Dagbladet.

Han er dessuten skeptisk til at militær maktbruk vil ha en god effekt i den blodige konflikten i Syria.

- Det er et svært kompleks bilde i Syria, der begge parter står for volden. Dessuten foregår kampene i byområder, og mye tyder på at det vil være vanskelig å vippe konflikten til en eller annen side ved hjelp av maktbruk, sier Valen.

Han mener også at man bør øke den humanitære innsatsen, samt koordinere denne innsatsen internasjonalt.

- Russland bør straffes Og Russland og Iran bør straffes, mener han:

- Verden må sørge for at Russland og Iran må betale en helt annen pris for sin støtte til regimet i Syria. Russland har plassert seg i skammens liga, og den støtten de har gitt Assad er uverdig, mener SV-toppen.

Det sier Valen samtidig som Russland advarer USA og andre vestlige land mot å gripe inn militært i Syria og trekker en parallell til det diplomatiske spillet foran invasjonen av Irak i 2003. Vestlig militær intervensjon i Syria vil være et «tragisk feiltrinn», sier Russlands utenriksdepartement i en offisiell uttalelse i dag, skriver NTB.

SYRIA-BESØK: I dette bildet fra 2006 er statssekretær Torgeir Larsen (t.v. med ryggen til) på vei til Syria sammen med daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre og diplomat Svein Sevje. Arkivfoto Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SYRIA-BESØK: I dette bildet fra 2006 er statssekretær Torgeir Larsen (t.v. med ryggen til) på vei til Syria sammen med daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre og diplomat Svein Sevje. Arkivfoto Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

— Alt dette minner om hendelsene for et tiår siden da USA omgikk FN og brukte forfalsket informasjon om tilstedeværelsen av masseødeleggelsesvåpen i Irak til å starte et eventyr som vi alle er kjent med konsekvensene av, sier pressetalsmann Aleksandr Lukasjevitsj.

Inspektører fra FN skal nå gjøre undersøkelser på stedet i en forstad utenfor Damaskus hvor det er mistanke om bruk av kjemiske våpen i forrige uke.

RASENDE PÅ RUSSLAND: Snorre Valen mener Russlands handlinger bør få konsekvenser, og mener verden bør slå ned på Russland og Irans støtte til regimet i Damaskus.
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
RASENDE PÅ RUSSLAND: Snorre Valen mener Russlands handlinger bør få konsekvenser, og mener verden bør slå ned på Russland og Irans støtte til regimet i Damaskus. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer