Hviterussland/Belarus:

Mener Norge bør endre navnet

Stortingsrepresentant Kari-Elisabeth Kaski (SV) og Den norske Helsingforskomité mener at Norge bør bruke Belarus i stedet for Hviterussland.

BELARUS: Kari-Elisabeth Kaski (SV) mener at Norge bør betegne Aleksandr Luksajenko som president i Belarus, ikke Hviterussland. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
BELARUS: Kari-Elisabeth Kaski (SV) mener at Norge bør betegne Aleksandr Luksajenko som president i Belarus, ikke Hviterussland. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg mener Norge bør endre vår offisielle betegnelse fra Hviterussland til Belarus, som også våre naboer Sverige og Danmark har gjort, sier Kaski til Dagbladet.

Hun utfordrer også utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) om dette, og spør om den norske regjeringen vil bidra til å endre den offisielle norske betegnelsen på Hviterussland til Belarus, slik som mange andre land har gjort.

- Det er mye politikk i et navn, slik vi nettopp så da mange gikk fra å si Kiev til Kyiv, og Belarus er også nærmere historien til dagens Hviterussland enn sistnevnte navn er, som åpenbart kan forbindes med Russland, sier Kaski.

- Dette spørsmålet har vært stilt gjennom flere år nå fra flere partier, og er igjen aktualisert etter den belarusiske opposisjonens besøk til Norge. Opposisjonen i Belarus og Belarusisk forening i Norge ønsker det, det er symbolsk viktig og markerer uavhengighet fra Russland. Dette er særlig aktualisert etter Russlands angrep på Ukraina.

Hittil har Utenriksdepartementet verken svart på Kaskis utfordring eller Dagbladets henvendelse.

STORTINGSREPRESENTANT: Kari-Elisabeth Kaski for SV. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
STORTINGSREPRESENTANT: Kari-Elisabeth Kaski for SV. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Kaski får støtte

Fagsjef Berit Lindeman i Helsingforskomiteen er enig med Kaski.

- Lenge har vi tatt til orde for at man i Norge bør bruke Belarus i stedet for Hviterussland. Hovedårsaken til det er at den demokratiske opposisjonen i landet ønsker at vi skal kalle dem Belarus, sier Lindeman til Dagbladet og fortsetter:

- I tillegg er det en rekke språklige argumenter for at Belarus framstår mer selvstendig enn Hviterussland, ettersom det knyttes tett opp mot Russland.

President Aleksandr Lukasjenko har fungert som en av Russland-president Vladimir Putins støttespillere siden invasjonen av Ukraina. Blant annet har Lukasjenko stilt deler av landet sitt til disposisjon for russiske styrker på vei inn i Ukraina.

FAGSJEF: Berit Lindeman for Helsingforskomiteen. Foto: Den norske Helsingforskomité
FAGSJEF: Berit Lindeman for Helsingforskomiteen. Foto: Den norske Helsingforskomité Vis mer

Aktuelt

Lindeman sier også at dette er et politisk spørsmål, og viser til at både Danmark og Sverige nå bruker Belarus i stedet for Hviterussland. Hun peker også på at man inntil nylig brukte Kiev og Odessa i Norge, i stedet for Kyiv og Odesa.

- Hvilke praktiske endringer ønsker du deg?

- Vi må venne oss til å bruke Belarus og vi må endre den offisielle norske betegnelsen, sier Lindeman.

- Opplever du at dette har blitt mer aktuelt etter 24. februar?

- Ja, det har jo det. Den demokratiske opposisjonen trenger fremdeles vår støtte, og kanskje i enda større grad nå. Det er ingen tvil om at belarusere flest er sterkt imot at landet skal involvere seg i krigføringen i Ukraina.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer