Mener Norge har innført en samtykkelov som Sverige

Forslaget om å innføre en samtykkebestemmelse i norsk voldtekstlovgivning ble blankt avvist av regjeringspartiene før jul. Nå mener opposisjonen at de alt har vært med på å ta dette inn i norsk rettsgrunnlag.

SVENSKE TILSTANDER? Partiene på Stortinget er uenige om det er behov for et tydeligere fokus på samtykke i straffelovens voldtekstbestemmelse. Illustrasjonsfoto: Yupa Watchanakit / NTB scanpix
SVENSKE TILSTANDER? Partiene på Stortinget er uenige om det er behov for et tydeligere fokus på samtykke i straffelovens voldtekstbestemmelse. Illustrasjonsfoto: Yupa Watchanakit / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sverige behandler nå en samtykkelov, som forbyr sex med personer som ikke tydelig sier ja eller aktivt uttrykker et ønske om å delta.

I Norge har liknende lovforslag blitt møtt med skepsis fra regjeringspartiene.

Men nå mener SV å ha funnet ut at Norge allerede har samtykke-bestemmelsen som gjeldende praksis.

Dette skal ha blitt en del av det norske lovverket da vi i mai i fjor ratifiserte «Europarådets konvensjon om forebygging og bekjempelse av vold mot kvinner og vold i nære relasjoner», den såkalte Istanbul-konvensjonen.

- Her står det et helt eksplisitt og detaljert krav om samtykke. Det er et faktum at dette nå er en del av det norske rettsgrunnlaget, sier SVs justispolitiske talsperson, Petter Eide.

Hele Stortinget stilte seg bak konvensjonen som ble fremmet av regjeringen.

Også Justisdepartementet slår fast at Norge er forpliktet på dette gjennom konvensjonen.

«Bestemmelsen forplikter Norge til å kriminalisere forsettlige seksuelle handlinger uten frivillig samtykke.» skriver justisminister Sylvi Listhaug i et svarbrev til SV.

Vil ha det inn i lov

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer