Mener Norge må være med og bestemme hvordan vi skal krige: - Har overlatt styringa til USA

I dag ble granskningen av Norges innsats i Afghanistan lagt fram.

15 ÅR MED KRIG  Det er 15 år siden invasjonen av Afghanistan og starten på Nato-oppdraget. Sikkerhetssituasjonen er nå ekstremt dårlig og Taliban er på frammarsj. Et utvalg har vurdert den norske innsatsen i Afghanistan og kommer med sterk kritikk av det norske bidraget. Dette bildet viser Forsvarets spesialkommando utenfor Kabul i november 2012, da Norge fortsatt hadde kjempende ISAF-styrker i landet. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret/ Forsvaret
15 ÅR MED KRIG Det er 15 år siden invasjonen av Afghanistan og starten på Nato-oppdraget. Sikkerhetssituasjonen er nå ekstremt dårlig og Taliban er på frammarsj. Et utvalg har vurdert den norske innsatsen i Afghanistan og kommer med sterk kritikk av det norske bidraget. Dette bildet viser Forsvarets spesialkommando utenfor Kabul i november 2012, da Norge fortsatt hadde kjempende ISAF-styrker i landet. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret/ Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Afghanistan-utvalget har gransket den norske innsatsen i Afghanistan fra 2001 til 2014. Tross 15 år med internasjonale styrker, blir situasjonen i Afghanistan bare verre.

- Det sterkeste inntrykket var å komme til Kabul, den antatt sikreste byen i hele Afghanistan, og oppdage at vi måtte kjøre rundt i pansrede biler, med vester og hjelmer, sier utvalgets leder, Bjørn Tore Godal, til Dagbladet.

- Når vi samtidig vet at man i 2003 kunne spasere relativt fredelig rundt i Kabul i sivil, uten særlig oppvartning og sikkerhetsstyrker, var det en veldig sterk opplevelse for meg, sier Godal.

«Situasjonen i Afghanistan er nedslående, og Taliban er sterkere enn noen gang siden 2001», påpekte utvalget i dag. 

En god alliert Norge har nådd sitt mål om å være en god alliert for USA og Nato i Afghanistan, konkluderte Afghanistan-utvalget i dag.

Men Norge har i liten grad vært med og laget strategien for hvordan vi faktisk skulle krige i Afghanistan. 

- Vi bør være mer delaktig enn vi har vært, men «nyttig idiot», det blir feil. Vi stiller på linje med alle andre NATO-land, også de store, som i stor grad har overlatt styringa av dette til USA. Det er klart at vi aldri får noe som likner Afghanistan igjen, men det er viktig framover med økt selvbevissthet på innholdet i framtidige aksjoner, sier Godal til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer