Mener Norge skiller seg ut

Anders Tegnell sammenlikner Sverige med land som Storbritannia og Belgia, når han peker på at befolkningstetthet kan være avgjørende for hvordan pandemien slår ut i en befolkning.

STATSEPIDEMIOLOG: Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, på vei til pressekonferanse. Foto: Naina Heln Jma/TT Nyhetsbyrn / NTB
STATSEPIDEMIOLOG: Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, på vei til pressekonferanse. Foto: Naina Heln Jma/TT Nyhetsbyrn / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Av de nordiske landene er det Sverige som har blitt hardest rammet av pandemien, både i den første og den andre bølgen.

Under gårsdagens pressekonferanse ble det kjent at det nå er registrert 6978 coronadødsfall i Sverige. Til sammenlikning er det registrert 334 dødsfall i Norge.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell mener at landet likevel ikke skiller seg ut i europeisk sammenheng, skriver Expressen. Han mener det derimot er Norge som skiller seg ut.

- Framfor alt er Norge og Finland avvikende i europeisk sammenheng, sier han, ifølge avisa.

- Sosial struktur

På pressekonferansen i går fikk han spørsmål fra svenske TV4 om hvorfor Sverige er hardere rammet av pandemien enn andre land i Norden.

Tegnell trakk da fram befolkningstetthet som en mulig forklaring.

- Om det avhenger av den sosiale strukturen du har i landene, om det er fordi man er mye mindre tett befolket … Det avhenger absolutt av hvor omfattende smittespredningen var på våren, fordi det ser ut til å gjenspeiles veldig sterkt også under den andre bølgen, svarte Tegnell.

Sverige har en befolkningstetthet på 23 innbyggere per kvadratkilometer. Norge har 14 og Finland har 16, ifølge Expressen.

- Sverige følger samme mønster som mange andre hardt rammede land i Europa, som Belgia, Nederland, Storbritannia og så videre. Danmark ligger på et slags mellomnivå, men først og fremst er Norge og Finland avvikende i den europeiske konteksten, sa Tegnell.

Expressen har også hentet inn tall på befolkningstetthet i disse landene: Belgia har 369 innbyggere per kvadratkilometer. Nederland har 419 og Storbritannia har 267.

Tegnell har også tidligere sammenliknet Sverige med land som Storbritannia og Belgia.

HOLDT TALE: Sveriges statsminister holdt en alvorlig tale til det svenske folk og ba de ta ansvar under pandemien. Video: NTB Vis mer

- Økning

Under pressekonferansen i går fortalte Tegnell at det var registrert 117 nye coronadødsfall i Sverige siden fredag.

Ifølge statsepidemiologen var det også en oppgang i antall smittede de siste to ukene.

- Det er en omfattende smittespredning som virkelig ikke har avtatt, sa han, og la til at det er en økning i smitte hos alle aldersgrupper i landet.

Totalt er 260 758 personer i Sverige bekreftet smittet av viruset siden pandemien startet.

- Vi må fortsette å jobbe sammen, det er veldig viktig å holde kurven nede. Det krever at vi fortsetter å hjelpe hverandre. Vi gjør dette best ved å fortsette å følge rådene, og de lokale generelle rådene som er på plass, sa Tegnell.

Strengere

Etter å ha holdt samfunnet åpent gjennom våren, har Sverige nå innført strengere tiltak, med blant annet grupper på maks åtte personer og skjenkestopp klokka 22.

Det var regjeringen og statsminister Stefan Löfven som innførte tiltakene, som har ført til spekulasjoner om tillitskrise. Tiltakene ble innført uten at Folkhälsomyndigheten var involvert, skriver Expressen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer