SAMMEN MED SIVILE: Men Norges innsats i Afghanistan kritiseres av tidligere major. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SAMMEN MED SIVILE: Men Norges innsats i Afghanistan kritiseres av tidligere major. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Mener Norge svikter de sivile i Afghanistan

Tidligere major Ove Røv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Norge bidrar ikke nok til gjenoppbyggingen av det sivile samfunnet i Afghanistan, mener tidligere major Ove Røv.

Røv har fulgt den sivile oppbyggingen av Afghanistan på vegne av ISAF-ledelsen i Kabul. Han mener at norske myndigheter gjør det altfor vanskelig for de militære styrkene å samarbeide med sivile hjelpeorganisasjoner, melder NRK.

- Det er en del tilfeller hvor jeg vet at det har vært problemer med å få folk til å fikse ødelagt infrastruktur. Man har hatt mulighet militært til å få det til, men man har nektet fordi det ikke har vært en militær oppgave. Dermed har det stått ødelagt i månedsvis, sier Røv.

Han mener det er et et vanntett skille mellom den sivile og den militære innsatsen. Dette fører til svært dårlig kommunikasjon mellom militære styrker og sivile hjelpeorganisasjoner.

Røv får støtte fra oberst Ole Asbjørn Fauske, som nylig var kontingentsjef for de norske styrkene i Afghanistan.

Fauske mener norske myndigheter gjør dette mye mer komplisert enn andre NATO-land, som tillater et mye tettere samarbeid mellom militære og sivile.

(NTB)