Mener norsk eldreomsorg er tredje best i verden

OECD holder bare Sverige og Østerrike foran Norge.

ELDREOMSORG:  Ifølge OECD er Norge bedre rustet enn de fleste andre land til å håndtere den kommende eldrebølgen. Eldreomsorgen vår får skryt. Illustrasjonsfoto.
ELDREOMSORG: Ifølge OECD er Norge bedre rustet enn de fleste andre land til å håndtere den kommende eldrebølgen. Eldreomsorgen vår får skryt. Illustrasjonsfoto. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bare Sverige og Østerrike har bedre eldreomsorg enn Norge, ifølge en rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Ifølge OECD-rapporten «Help wanted? Providing and paying for long-term care» har få land så god eldreomsorg som Norge. Norge er dessuten bedre rustet enn de fleste andre land til å håndtere den kommende eldrebølgen, ifølge utdrag fra rapporten gjengitt i Dagsavisen. Rapporten viser at 3,9 prosent av befolkningen i Norge har plass på alders- og sykehjem, eller får hjelp hjemme. Bare Sverige og Østerrike er bedre, med henholdsvis 4,2 og 5,1 prosent. Gjennomsnittet i OECD er på 2,3 prosent. Nesten halvparten av alle kvinner over 80 år og en tredel av mennene over 80 år har plass i institusjon eller får hjelp hjemme i Norge. Nest best blant OECD-landene er New Zealand og Tsjekkia med drøyt 40 prosent, skriver Dagsavisen. Kun Sverige har flere ansatte i eldreomsorgen enn Norge. Rapporten viser også at Norge bruker 2,2 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på eldreomsorg. Sverige bruker 3,6 prosent og Nederland bruker 3,5 prosent. Gjennomsnittet i OECD er på 1,5 prosent. Når det gjelder hjembaserte tjenester, ligger Danmark på topp med størst pengebruk på dette formålet. Her kommer Norge på andreplass.

— Norsk eldreomsorg er bedre enn sitt rykte, konstaterer forsker Svein Olav Daatland ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer