Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener norske leger skriver ut hensiktløst mye antibiotika

Kan skyldes at folk ikke har tid til å bli hjemme med barna, mener overlege.

ØNSKER PILLESTOPP:  Til tross for at Norge utmerker seg som et av landene i Europa med lavest bruk av antibiotika, har antall antibiotikaresepter som blir skrevet ut på ett år i Norge steget med 220 000 fra 2004 til i dag. Foto: Colourbox
ØNSKER PILLESTOPP: Til tross for at Norge utmerker seg som et av landene i Europa med lavest bruk av antibiotika, har antall antibiotikaresepter som blir skrevet ut på ett år i Norge steget med 220 000 fra 2004 til i dag. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omtrent hver fjerde nordmann bruker antibiotika hvert år. Det er altfor mye og unødvendig, mener overlege Dag Berild ved infeksjonsavdelinga ved Ullevål sjukehus.

Til tross for at Norge utmerker seg som et av landene i Europa med lavest bruk av antibiotika, har antall antibiotikaresepter som blir skrevet ut på ett år i Norge steget med 220 000 fra 2004 til i dag.

- Antibiotikabruken burde reduseres med en tredjedel. I Nederland brukes det 30 til 40 prosent mindre antibiotika enn i Norge, sier overlegen, som i en årrekke har deltatt i utarbeidelsen av de nasjonale retningslinjene for antibiotikabruk i Norge.

- Med en reduksjon blir det mindre bivirkninger for pasientene, mindre resistens og lavere helsekostnader.

Flere leger er oppriktig redde for verdens økte antibiotikabruk, og Ulf R. Dahle, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, sier til Dagbladet at «verste scenario er at flere personer vil dø av infeksjonssykdommer igjen».

- Pasientene krever mer Antall resistente bakterier øker proporsjonalt med antibiotikabruk, og fører til at syke pasienter ikke blir friske av medisinen.

- Liggetiden på norske sjukehus har blitt halvert de siste 20 årene, og krav om effektivisering kan presse leger til å skrive ut antibiotika for å få pasientene raskere ut av sjukehus, mener han.

KAMPSAK:  Overlege Dag Berild ved infeksjonsavdelinga ved Ullevål sjukehus sier at et mindre forbruk av antibiotika vil føre til «mindre bivirkninger for pasientene, mindre resistens og lavere helsekostnader».  Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KAMPSAK: Overlege Dag Berild ved infeksjonsavdelinga ved Ullevål sjukehus sier at et mindre forbruk av antibiotika vil føre til «mindre bivirkninger for pasientene, mindre resistens og lavere helsekostnader». Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Det er ingen som vet hvorfor forbruket øker, men det kan skyldes sosiale endringer, som at folk ikke har tid til å være sjuke, sender barna i barnehagen med penicillin, eller fordi de skal ut og reise. Noen leger bruker reseptblokken til å signalisere at konsultasjon er over. Kanskje er legene også redde for å bli saksøkt.

- Overdrevet bruk Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, mener at visse former for antibiotikabruk er overdrevet i Norge. Han tror også at en reduksjon i bruken på en tredjedel ikke ville vært urealistisk. 

- En del infeksjoner hadde ikke trengt behandling, som halsbetennelse og bronkitt. Det er mange som får antibiotika for dette sjøl om det står at det ikke er nødvendig i retningslinjene.

Over 10 000 leger med utenlandsk statsborgerskap fikk fra 2001 til og med 2010 autorisasjon til å jobbe i Norge, viser tall fra Statens autorisasjonskontor for helsepersonell.

Det er anslått at leger i land i Sør-Europa bruker dobbelt så mye antibiotika som de norske legene.

Madsen forteller at «flere mistenker at utenlandske leger skriver ut mer antibiotika» enn de norske.

- Spørsmålet blir da om de har andre vaner fra hjemlandet eller om de er for lite kjent med de norske retningslinjene. Vi jobber med å sørge for at bruksanvisningen i størst mulig grad er tilpasset norske forhold, antibiotika brukes forskjellig i landene.

RESISTANSE OG ANTIBIOTIKABRUK:  Grafen viser hvordan forekomsten av resistente bakterier øker øker proporsjonalt i takt med økt antibiotikabruk. Kilde: Monnet D et al, hentet fra «Antibiotic misuse and resistance, Dag Berild MD, DMSci, Department of Infectious Diseases, Aker»
RESISTANSE OG ANTIBIOTIKABRUK: Grafen viser hvordan forekomsten av resistente bakterier øker øker proporsjonalt i takt med økt antibiotikabruk. Kilde: Monnet D et al, hentet fra «Antibiotic misuse and resistance, Dag Berild MD, DMSci, Department of Infectious Diseases, Aker» Vis mer

- Vi har egne retningslinjer for allmennpraksis og sjukehus, og det er viktig at de følges av alle norske leger.

Ulik behandlingstradisjon Overlege Dag Berild skrev en doktorgrad om tiltak for å forbedre antibiotikabruken, og mener det i hovedsak er tre måter å gjøre dette på.

- For å generelt få antibiotikabruken ned må først undervisningen på medisinstudiet oppgraderes. Vi vet at det er store individuelle variasjoner fra lege til lege.

Berild mener et annet viktig tiltak vil  være å finne et annet system slik at både utenlandske og norske leger utdannet i utlandet får opplæring om de norske retningslinjene. Dette er noe helseforetakene må sørge for sjøl nå, men mange helseforetak har ikke kapasitet til dette, rapporterer han.

- Tidligere ble det arrangert innføring i norsk antibiotikabruk for alle utenlandske leger med ny, norsk autorisasjon av Universitetet i Oslo, men dette ble stoppet fordi noen overivrige byråkrater mente at vi ikke kunne kreve at leger utdannet i EØS-området måtte ta disse kursene, sier han.

- Deretter må legene etterleve retningslinjene, og her må vi satse elektronisk, sier Berild.

Lettere på mobil I fjor høst bevilget Helsedirektoratet 200 000 til utvikling et generelt verktøy som skal legge til rette for å publisere retningslinjer på mobile enheter. Retningslinjer tilgjengelige på smarttelefon skal etter planen tas i bruk som et pilotprosjekt i løpet av neste år.

Mest sannsynlig er det retninglinjer for antibiotikabruk i sjukehus som er aktuelle å bruke som pilot for dette.

VIL HA NED FORBRUKET:  Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, mener at visse former for antibiotikabruk er overdrevet i Norge. Han tror også at en reduksjon i bruken på en tredjedel ikke ville vært urealistisk. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
VIL HA NED FORBRUKET: Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, mener at visse former for antibiotikabruk er overdrevet i Norge. Han tror også at en reduksjon i bruken på en tredjedel ikke ville vært urealistisk. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer

Fungerende avdelingsdirektør for medisinsk utstyr og legemidler i Helsedirektoratet, Bjørg Abotnes, sier at tiltaket skal sørge for at retningslinjene blir lett tilgjengelige.

- De skal være lettere å hente fram, og å ha det på mobil vil derfor være hensiktsmessig. Vi har ikke noen bestemt dato for når dette vil skje, sier hun.

Regler i lomma Overlege Berild mener også en applikasjon på smarttelefon vil være et viktig tiltak for å redusere antibiotikabruken.

- Vi er nødt til å satse mer på teknologiske sjukehus. Jeg håper at vi i løpet av neste år har en «app» på plass.

Tilgang fra mobil mener også Madsen burde være obligatorisk.

Viktig arbeid Abotnes i Helsedirektoratet understreker at det alltid er viktig å holde antibiotikaforbruket i Norge lavt.

- Det er viktig at retningslinjene er oppdatert til slik at det ikke utvikles motstandsdyktige bakterier.

- Men det viktigste er at antibiotikaene blir gitt til riktig situasjon. Det er ikke en målsetting at personer med infeksjoner ikke skal få antibiotika, men bruken kan helt sikkert reduseres uten at det går ut over kvaliteten av behandlingen.

MOBILOPPSLAGSVERK:  I fjor høst bevilget Helsedirektoratet 200 000 til utvikling et generelt verktøy som skal legge til rette for å publisere retningslinjer på mobile enheter. Retningslinjer tilgjengelige på smarttelefon skal etter planen tas i bruk som et pilotprosjekt i løpet av neste år. Foto: Colourbox
MOBILOPPSLAGSVERK: I fjor høst bevilget Helsedirektoratet 200 000 til utvikling et generelt verktøy som skal legge til rette for å publisere retningslinjer på mobile enheter. Retningslinjer tilgjengelige på smarttelefon skal etter planen tas i bruk som et pilotprosjekt i løpet av neste år. Foto: Colourbox Vis mer
ANTIBIOTIKABRUK:  Trykk på bildet for å bedre se hvilke land som bruker mest antibiotika i Europa. Kilde: Cars O et al. Lancet fra «Antibiotic misuse and resistance, Dag Berild MD, DMSci, Department of Infectious Diseases, Aker»
ANTIBIOTIKABRUK: Trykk på bildet for å bedre se hvilke land som bruker mest antibiotika i Europa. Kilde: Cars O et al. Lancet fra «Antibiotic misuse and resistance, Dag Berild MD, DMSci, Department of Infectious Diseases, Aker» Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media