BRYTER LOVEN: Bjørn Kjos og hans Norwegian nekter pilotene egenmelding ved sykdom, og krever legeerklæring ved første fraværsdag. Det mener jusprofessor Aslak Syse Norwegian ikke har hjemmel til, ettersom sykefraværet i selskapet nå er tilbake til normalen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
BRYTER LOVEN: Bjørn Kjos og hans Norwegian nekter pilotene egenmelding ved sykdom, og krever legeerklæring ved første fraværsdag. Det mener jusprofessor Aslak Syse Norwegian ikke har hjemmel til, ettersom sykefraværet i selskapet nå er tilbake til normalen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Mener Norwegian bryter loven med egenmeldingsnekt

Norwegian fortsetter med praksisen, selv om sykefraværet er tilbake på normalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norwegian fortsetter å nekte sine ansatte å benytte seg av egenmelding, selv om sykefraværet mandag var tilbake på vanlig nivå. Det mener jusprofessor Aslak Syse de ikke har hjemmel til. Norwegian mener selskapet fortsatt har sin rett i behold.

Søndag opplevde Norwegian at sykefraværet blant pilotene var dobbelt så høyt som vanlig.

Dagbladet fikk så tak i en e-post som viste at Norwegian nekter sine ansatte å benytte seg av egenmeldinger.

I e-posten slår selskapet fast at alle som fra i går, søndag 1. mars blir syke, må levere sykemelding allerede fra første fraværsdag.

Dersom det ikke blir levert inn sykemelding, følger det av e-posten at det kan få alvorlige konsekvenser for det videre ansettelsesforholdet.

Arve Sigmundstad, kommunikasjonssjef i Parat, som organiserer 685 piloter i Norwegian, avviste at det er snakk om en organisert aksjon, og at de ikke kjenner til det uvanlige fraværet.

Fortsatt egenmeldingsnekt Mandag ettermiddag kunne informasjonssjef i Norwegian Air Shuttle fortelle at sykefraværet var tilbake til det vanlige, men at de fortsatt ville opprettholde egenmeldingsnekten.  

- Som vi sa til NTB med flere i går, så er sykefravær på en gjennomsnittlig søndag ca 30, i går var det mer enn det dobbelt. Vi ønsker ikke å spekulere i det akutte sykefraværet, men kan bekrefte at vi er tilbake på vanlig nivå igjen i dag, skriver informasjonssjef Sandaker-Nielsen i en e-post til Dagbladet. 

Videre spør Dagbladet ham om de ansatte nå kan nytte seg av egenmelding, siden sykefraværet er tilbake på vanlig nivå igjen.

- Nei, det kan de ikke, svarer Sandaker-Nielsen på SMS.  

- Ikke lenger lovhjemmel Ifølge Aslak Syse, jusprofessor ved Universitetet i Oslo, dreier dette seg om en regel som finnes i folketrygdloven §8-27 fjerde ledd.

Ved arbeidskonflikter bruker loven uttrykket at arbeidsgiver kan kreve sykemelding fra første fraværsdag ved sykdom, dersom det foreligger «begrunnet mistanke om at egenmelding nyttes som aksjonsform i en arbeidskonflikt». Når sykefraværet er tilbake på et normalt nivå igjen, mener Syse at Norwegian ikke har hjemmel til å kreve sykemelding fra første fraværsdag.

- Det er da ingen dekning for «begrunnet mistanke», slik loven krever. Sykefraværsstatistikker er gode og tilgjengelige. Med normalt sykefravær er det ikke grunnlag for arbeidsgiver å ha «begrunnet mistanke». Arbeidsgiver kan ha «mistanke», men der da ikke tilstrekkelig begrunnet, forklarer Syse i en e-post til Dagbladet.

- Da er det, etter mitt syn, ikke lenger hjemmel for arbeidsgiver å forlange legeerklæring fra første fraværsdag, påpeker Syse.

Norwegian, ved Lasse Sandaker-Nielsen, skriver til Dagbladet i en e-post etter at Syse har kommentert lovligheten at:

- Vi mener arbeidsgiver er i sin fulle rett til å kreve dette (sykemelding journ. anm)".

Må være "utover det vanlige" Ifølge Syse er reglene om retten til bruk av egenmelding ved sykdom i utgangspunktet klare. Men arbeidsgivers rett til å kunne kreve sykemelding fra lege fra første dag, og derved suspendere retten til egenmelding, er basert på skjønnsmessige ord og uttrykk.  

- Lovgiver har i regler som er mer enn 20 år gamle, vurdert at retten til fravær og sykepenger via egenmelding kan suspenderes under arbeidskonflikt. Hva som ligger i «begrunnet mistanke», kan framstå som noe uklart, men i lovens forarbeider er det framhevd i en spesiell merknad at «når egenmeldinger under en arbeidskonflikt blir brukt utover det vanlige», kan arbeidsgiveren kreve sykmelding fra lege fra første dag, skriver Syse, som er klar på at kravet om sykemelding fra første dag bare gjelder så lenge arbeidskonflikten pågår.  

- Kravet etter lovens forarbeider er at økningen må være «utover det vanlige». En økning i sykefravær kan være sesongbetont under influensaepidemier og ved andre smittsomme sykdommer, ved mye luftforurensning mv. Om sykefraværet da ikke øker mer hos den aktuelle arbeidsgiveren enn ellers i befolkningen, kan ikke dette sies å være «utover det vanlige», skriver Syse, som er klar på at dersom sykefraværnivået er tilbake til normalen igjen i Norwegian, har de ikke lovhjemmel til å kreve sykemelding av pilotene ved første fraværsdag.

IKKE HJEMMEL: Aslak Syse, professor i rettsvitenskap ved Institutt for offentlig rett ved UiO, mener Norwegian ikke har hjemmel til egenmeldingsnekt overfor piloter dersom sykefraværet er tilbake til vanlig nivå igjen.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
IKKE HJEMMEL: Aslak Syse, professor i rettsvitenskap ved Institutt for offentlig rett ved UiO, mener Norwegian ikke har hjemmel til egenmeldingsnekt overfor piloter dersom sykefraværet er tilbake til vanlig nivå igjen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer