Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener NRK har avslørt bitcoin-adressen i Hagen-saken

«Det betyr i praksis at hvem som helst nå kan utgi seg for å være enten Tom Hagen eller de angivelige kidnapperne ved å sende meldinger til adressen.», skriver kryptovaluta-ekspert.

ÅSTED: Ekteparet Hagens bolig i Lørenskog er av politiet omtalt som åstedet. Her ble også trusselbrevet funnet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ÅSTED: Ekteparet Hagens bolig i Lørenskog er av politiet omtalt som åstedet. Her ble også trusselbrevet funnet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Onsdag 10. juni publiserte NRK artikkelen «Her ber familien om bilde av Anne-Elisabeth Hagen», der det kom fram at familien har sendt en melding til de angivelige kidnapperne i 2018 med et ønske om å få se ansiktet til Anne-Elisabeth Hagen, som forsvant fra ekteparets hjem på Lørenskog 31. oktober samme år.

NRK publiserte deler av en kodet beskjed som skal være sendt til bitcoin-adressen som Tom Hagen fikk i det mye omtalte trusselbrevet han har fortalt lå igjen i boligen etter forsvinningen.

- Lettere å finne adressen

Kryptovaluta-ekspert Torbjørn Bull Jenssen mener NRK med dette har avslørt adressen som er brukt til den krypterte kommunikasjonen gjennom etterforskningen.

- Det er ingen tvil om at NRK har gjort det lettere å finne adressen, og nå kan hvem som helst selv sende meldinger dit, sier Jenssen til Journalisten, som først omtalte saken.

Som Dagbladet tidligere har avslørt, har politiets etterforskning konkludert med at den eller de som har skrevet trusselbrevet og e-postene med løsepengekrav, ikke har skandinavisk morsmål. Hvilket land vedkommende kommer fra, har imidlertid vært et sentralt spørsmål.

I trusselbrevet, som blant andre VG har publisert, fikk Tom Hagen oppgitt en måte å kommunisere med de angivelige kidnapperne på. Hagen ble bedt om å overføre spesifikke summer med kryptovalutaen Bitcoin til motparten. Én liten, men spesifikk sum kryptovaluta korresponderte med én spesifikk melding.

Milliardæren har i etterkant blitt siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone, noe han nekter for å ha noe med å gjøre.

PÅVIRKET MARKEDET: På datoene Tom Hagen kjøpte og overførte Monero, kan man se tydelige endringer i verdien av kryptovalutaen. Video: Marie Røssland Vis mer

Kan utgi seg for å være kidnapper

Hagens side skal ha gått utenfor de opplistede meldingskodene, og lagt inn beskjeden «CEE FACE AE» for å signalisere at de ønsket livsbevis for Anne-Elisabeth, i desember 2018, framgår det av NRKs artikkel.

Det er publiseringen av disse bokstavene som har gjort det enkelt å finne fram til nøyaktig hvilken adresse som er brukt til kommunikasjon, skriver Jenssen på kryptonettstedet Kryptografen.

- Meldingen «CEE FACE AE» var skrevet direkte i «dataspråket» hex (et tallsystem med grunntall eller base i 16 som lar brukerne lese informasjon fra datafiler, journ.anm.), slik at den enkelt kan leses direkte fra bitcoin-blokkjeden, uten å måtte dekodes. Dermed avslørte NRK hvilken adresse som er blitt brukt i den kryptiske kommunikasjonen i Hagen-saken. Det betyr i praksis at hvem som helst nå kan utgi seg for å være enten Tom Hagen eller de angivelige kidnapperne ved å sende meldinger til adressen, skriver han.

Bitcoin har en åpent tilgjengelig blokkjede, som betyr at alle transaksjoner kan spores og alle data som legges inn i systemet kan leses av alle. Dette er en av grunnene til at mange kriminelle unngår å bruke bitcoin, understreker Jenssen.

NRK svarer

- Vi gjorde grep før publisering for å gjøre det vanskeligere for andre å finne fram til kontoen. I ettertid ser vi at personer med høy teknisk kompetanse likevel kan bruke informasjon fra saken til dette, skriver redaksjonssjef i innenriksavdelingen i Nyhetsdivisjonen i NRK, Dyveke Sandtorv Nilssen, i et tilsvar til Dagbladet.

Hun legger til:

- Personer som innehar denne kompetansen kunne også før NRKs publisering med enkelthet finne denne kontoen basert på åpent tilgjengelig informasjon på nettet.

Sandtorv Nilssen forteller at det ikke var NRKs intensjon å avsløre bitcoin-adressen, som Janssen hevder de har gjort. Det vil heller ikke bli gjort endringer i den publiserte saken på nåværende tidspunkt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!