Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jamal Khashoggi

Mener nye overvåkningsbilder avslører Khashoggis brutale skjebne

Drapsteamet bar bager inn i konsulens residens. Tyrkiske myndigheter tror han er gjemt i brønn.

DREPT: Den anerkjente regimekritiske saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i oktober. Levningene etter ham er fortsatt ikke funnet. Foto: AP Photo/Virginia Mayo/NTB Scanpix
DREPT: Den anerkjente regimekritiske saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i oktober. Levningene etter ham er fortsatt ikke funnet. Foto: AP Photo/Virginia Mayo/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jamal Khashoggi ble sett for siste gang da han gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober 2018. Etter at han hadde vært savnet i over tre uker, kom beskjeden om at Khashoggi hadde blitt drept og partert inne på konsulatet.

En rekke etterretningstjenester har konkludert med at saudiske spesialstyrker, mest sannsynlig under direkte ordre fra kronprins Mohammed Bin Salman, står bak drapet.

Den prominente journalisten var en sterk kritiker av Bin Salman og hans regime. Saudiske myndigheter nekter for at de beordret drapet, og hevder at de 18 som til nå er pågrepet handlet på egen hånd.

Ny overvåkningsvideo

Khashoggis levninger er ennå ikke blitt funnet, men nye avsløringer viser nå hvordan tyrkiske myndigheter mener at saudierne ble kvitt liket.

En ny video skal vise at levningene hans blir fraktet bort i bager.

VIDEO: I helga innrømmet Saudi-Arabia at journalist Jamal Khashoggi ble drept i deres ambassade i Istanbul. Overvåkningsbildene i denne videoen skal vise en saudiarabisk agent utkledd som som journalisten - etter at han ble drept. Video: CNN Vis mer

Overvåkningsvideoen, først vist på kanalen A-Haber viser tre menn som bærer fem kofferter og to store svarte bager inn i residensen til den saudiske konsulen i Istanbul.

Residensen ligger et par hundre meter unna konsulatet, der sikkerhetstjenesten mener at Khashoggi ble drept. Tyrkiske etterretningstjeneste mener at levningene av den drepte journalisten var i bagene, skriver blant annet Al Jazeera.

- Dette gjør etterforskningen av drapet ytterligere kompleks fordi det gjenstår ett spørsmål: hvor er liket? sier lederen for Det arabiske senteret i Washington D.C., Khalil Jahshan til kanalen.

- Dette er direkte bevis på at en varebil forlot konsulatet og dro til residensen. Samtidig ser du medlemmer av drapsteamet bære ut bager. Dette gir inntrykket av at Khashoggis lik endte opp på konsulens residens. Etterforskningen burde nå ta rede på hva som skjedde der, sier han.

- Gjemt i brønn

Samtidig med lekkasjen av videoen, har tyrkiske journalister tilknyttet den regjeringsvennlige avisa Sabah, kommet med ei ny bok om drapene.

I boka «Diplomatic Atrocity: Dark Secrets of the Khashoggi Murder» hevder journalistene at alle spor som tyrkiske myndigheter sitter på at levningene av Khashoggi er gjemt i en brønn i residensen til Saudi-Arabias konsul.

Saudi-Arabia har gitt Tyrkia tillatelse til å ta prøver av vannet i brønnen. De har imidlertid ikke gitt noe svar, og Tyrkia er blitt nektet å tømme brønnen og søke i den.

- Liket kan være plassert i brønnen etter at den var isolert fra vann, for eksempel ved å putte den i en plastpose. Det er fortsatt svært sannsynlig at liket er i brønnen, sier en av forfatterne, Abdurrahman Simsek, til Hurriyet Daily News.

Khashoggis siste ord

KHASHOGGI-DRAPET:Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har ingen tro på Saudi-Arabias forklaring om at Khashoggis dødsfall var et uhell. - Ondskapsfullt og voldelig, sier han. Video: AP Vis mer

Ifølge forfatterne ble drapsmennene beordret av kronprins Bin Salmans nære rådgivere. De har også kommet med nye detaljer om de grusomme lydopptakene fra innsida av konsulatet.

Slik Dagbladet skrev tidligere i desember, skal Khashoggis siste ord ha vært «Jeg får ikke puste».

Ifølge journalistene skal etterretningsoffiser Maher Mutreb, som Khashoggi kjente fra før, og lederen for Rettsmedisinsk institutt i Saudi-Arabia Muhammed al-Tubaigy ha hatt en samtale i konsulatet omkring en halvtime før drapet.

- Vi skal si til han at vi skal ta dem med tilbake til Riyadh. Hvis han nekter, skal vi drepe ham her og bli kvitt liket, heter det i opptaket.

Da Khashoggi selv kom inn skal han ha sagt: «Jeg skal ikke til Riyadh».

«Jeg vet godt hvordan jeg sager»

Fem personer skal deretter ha gått til angrep på Khashoggi, som skal ha sagt:

«Ikke lukk munnen min. Jeg har astma. Dere kommer til å kvele meg».

Ifølge forfatterne skal rettsmedisineren Tubaigy ha stått for parteringen med en elektrisk sag og bedt de andre om å hente bager.

«Jeg vet godt hvordan jeg sager. Jeg har aldri jobbet med en varm kropp, men jeg kan klare det lett» sier han på opptaket, ifølge forfatterne.

Han skal også ha bedt de andre om å sette inn hodetelefoner eller høre på musikk. Det skal også ha blitt gjennomført flere telefonsamtaler under handlingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!