Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener offentlig pisking er mer åpent, ærlig og humant enn fengsel

Professor Espen Schaanning får overraskende støtte i fengselsvesenet.

FORESLÅR PISKING SOM STRAFF: Professor i idehistorie, Espen Schaanning. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
FORESLÅR PISKING SOM STRAFF: Professor i idehistorie, Espen Schaanning. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Se for deg følgende: Retten har funnet deg skyldig i en kriminell handling. De neste seks åra må du sone en fengselsstraff.

Eller: Du kan gjøre opp saken her og nå med 20 piskeslag. Hva velger du?

— Det er ingen grunn til at folk ikke skal få det valget når de er dømt. For lovbrytere med familie, vil pisk være et mer konstruktivt alternativ enn fengselsstraff, sier professor Espen Schaanning.

Bør velge selv Han mener helt seriøst at lovbrytere selv bør få velge mellom fysisk avstraffing og fengselsstraff. Og han får støtte av informasjonsansvarlig Knut- Erik Rønningen i Oslo fengsel.

— Jeg følger tankegangen hans. Pisk er en straff som er raskt overstått, ikke den seigpining et fengselsopphold representerer, sier Rønningen.

— Den dømte må selv bli gitt valget, fengsel eller pisk, sier Schaanning.

GODT ALTERNATIV: I dagens papirutgave får Schaanning overraskende støtte for sitt kontroversielle forslag.
GODT ALTERNATIV: I dagens papirutgave får Schaanning overraskende støtte for sitt kontroversielle forslag. Vis mer

Provoserende?

Ikke for direktør Øyvind Alnæs ved Oslo fengsel:

— Det er mye av det de tar opp her som er viktig, og som bør bli gjenstand for en seriøs og bred debatt, sier han til Dagbladet.

I Magasinet lørdag luftet Rønningen og Schaanning pisk som et seriøst alternativ. Det var fengselsdirektøren varslet om på forhånd.

Hardt og brutalt — Det viktigste når folk har gjort noe galt, er at folk får en dom. Og hvis det er slik at vi skal påføre dem smerte av noe slag, hvorfor ikke piske dem noen timer? Piske dem over noen dager og bli ferdig med det. Gjøre noe hardt og brutalt. La oss få unna den smerten på kort tid. Så — legger vi det bak oss og bare tenker framtid, sier Schaanning

— Jeg er helt enig. Nå driver vi og plager de fattigste av de fattige, de som har det verst fra før. Hva er meningen med det? Hva vi gjør med de innsatte her inne, har egentlig ingenting å si. Det er når de kommer ut igjen at problemene begynner. Ingen vil ha noe med dem å gjøre, sier Rønningen.

Penere å se påBegge er enige om at fengselsvesenet ikke har noen kriminalitetsforebyggende effekt, og at det i beste fall er en dyr og bortkastet oppbevaringsplass.

— Mye av vårt arbeid består i å begrense de skadevirkningen som et fengselsopphold påfører, sier Rønningen.

— La oss i det minste gjøre straffen kort og brutal, slik at vi kan komme i gang med rehabiliteringen, sier Schaanning. Idéhistorikeren mener fengselsstraff påfører smerte på samme måte som pisking, men at det det oppfattes mer humant. Offentlig pisking hevder han derfor er en mer åpen og ærlig straffereaksjon.

— Fengsel er ikke et alternativ til smerte. Det er bare en måte å gjemme bort smerten på, så den ikke blir så ubehagelig å se på for deg og meg, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media