Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener «Olje-Siv» trenerer investeringer i grønn energi

Miljøpartiet og Zero vil ha fortgang i avgjørelsen om Oljefond-investeringer i unotert infrastruktur. Finansminister Siv Jensen vil fortsette å vurdere.

VIL HA MER TID: Finansminister Siv Jensen la i dag fram årets stortingsmelding om forvaltningen av Oljefondet. Miljøpartiet De Grønne er skuffet over at hun foreløpig ikke vil la fondet investere i fornybare energiselskaper som ikke er børsnotert. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
VIL HA MER TID: Finansminister Siv Jensen la i dag fram årets stortingsmelding om forvaltningen av Oljefondet. Miljøpartiet De Grønne er skuffet over at hun foreløpig ikke vil la fondet investere i fornybare energiselskaper som ikke er børsnotert. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finansminister Siv Jensen la i dag fram årets stortingsmelding om Statens pensjonsfond utland (SPU), gjerne kalt Oljefondet.

Et av spørsmålene det knyttet seg spenning til, var om regjeringen vil åpne for at Oljefondet kan investere i såkalt unotert infrastruktur, altså aksjer i infrastrukturselskaper som ikke er notert på børs.

Fondet har i dag anledning til å investere i børsnoterte aksjer, obligasjoner og eiendom.

Spørsmålet om unotert infrastruktur har vært debattert lenge, og Stortinget har tidligere sagt nei.

Blant annet miljøbevegelsen ivrer for å gi Oljefondet muligheten til å gjøre denne typen investeringer, fordi mange selskaper som driver med fornybar energi, ikke er børsnotert.

Siv: - Vil vurdere

Både en ekspertgruppe nedsatt av Jensen i 2015, samt Norges Bank som forvalter Oljefondet, har ønsket å åpne for investeringer i unotert infrastruktur.

Forrige helg gikk også Høyres landsmøte inn for å la Oljefondet investere i unoterte selskaper innen fornybar energi.

Under pressekonferansen i dag fortalte finansminister Siv Jensen at de ikke vil åpne for unoterte aksjer eller unotert infrastruktur, men hun holder døra på gløtt for fornybare energiselskaper.

- Vi varsler i meldingen at vi vil vurdere om unotert infrastruktur for fornybar energi skal inngå i miljømandatene. Slike investeringer vil i så fall ha samme krav til åpenhet, avkastning og risiko som for øvrige investeringer, sier Jensen i en pressemelding.

De såkalte miljømandatene pålegger oljefondet å investere en liten andel i miljøvennlige selskaper og teknologi.

Ved utgangen av fjoråret omfattet miljømandatene investeringer på rundt 75 milliarder kroner, i underkant av én prosent av Oljefondets verdi, ifølge meldingen som ble lagt fram i dag.

At Jensen og Finansdepartementet foreløpig bare vil «vurdere» investeringer i unoterte fornybarselskaper, skuffer Miljøpartiet De Grønnes representant Per Espen Stoknes.

- «Olje-Siv» driver uthaling

- TRENERER: Per Espen Stoknes, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, mener Siv Jensen driver med uthaling av saken. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
- TRENERER: Per Espen Stoknes, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, mener Siv Jensen driver med uthaling av saken. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

- Tiden for vurdering er over. Regjeringens egne eksperter har flere ganger foreslått dette. Dette har vært utredet og vurdert mange, mange ganger allerede. Dette er ren uthaling fra finansministeren, skriver Stoknes i en e-post til Dagbladet.

Stoknes mener dette var «regjeringens sjanse til å vise at de ikke bare grønnpreiker», og ber Jensen om å «la fondet investere i sol og vind, og gjøre Norge til et bedre land for verden».

- Nå må «Olje-Siv» slutte å trenere denne saken. Hvordan tror hun Norge blir oppfattet i utlandet, spør Stoknes.

- Blir møtt med hoderysting

Marius Holm, leder i miljøstiftelsen Zero, er også kritisk og mener det hele nærmer seg «pinlig», selv om Finansdepartementet viser en «mer positiv holdning til mulighetene for å åpne Oljefondet for slike investeringer».

- Det begynner å nærme seg pinlig at Finansdepartementet fortsetter en prosess med å «vurdere» og ikke er i stand til å ta et klart standpunkt for å åpne opp for investeringer i unotert fornybar infrastruktur, skriver han i en e-post til Dagbladet.

I POSE OG SEKK: Marius Holm, leder i miljøstiftelsen Zero, mener det vil være bra både for klimaet og Norges sparepenger, dersom Oljefondet får mulighet til å investere mer i fornybar energi. Foto Terje Pedersen / NTB Scanpix
I POSE OG SEKK: Marius Holm, leder i miljøstiftelsen Zero, mener det vil være bra både for klimaet og Norges sparepenger, dersom Oljefondet får mulighet til å investere mer i fornybar energi. Foto Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Holm hevder den manglende åpningen for den type investeringer «blir møtt med hoderysting i internasjonale finansmiljøer».

- Det er et stadig økende finansieringsgap for verdens behov for investeringer i fornybar energi for å klare klimamålene. En åpning for at Oljefondet kan bidra til å dekke dette, er viktig både for klimaet og for den langsiktige avkastningen av Norges sparepenger, skriver Holm.

Vil innhente mer informasjon

- Finansdepartementet har tidligere utredet om det skal åpnes for unotert infrastruktur i SPU på generelt grunnlag. Som en del av dette så vi på delmarkedet for fornybar energi. Det vi nå skal vurdere er mulighetene for investeringer i unotert infrastruktur for fornybar energi, innenfor fondets miljømandater, sier Marianne Groth, statssekretær i Finansdepartementet, til Dagbladet.

Hun sier en del av dette er å gå gjennom reguleringen og størrelsen på miljømandatene, og at de er avhengig av å innhente «noe mer informasjon», for å kunne legge fram saken på «en god og grundig måte».

- Det vil særlig være aktuelt å be om vurderinger og råd fra Norges Bank. Vi vil deretter legge fram saken for Stortinget så snart som mulig, sier hun.

- Ingen motsetning til Høyre-vedtak

Mudassar Kapur, stortingsrepresentant for Høyre i finanskomiteen, mener dagens melding fra Finansdepartementet viser at regjeringen er positiv til denne typen investeringer.

Han mener det ikke er noen motsetning mellom vedtaket på Høyres landsmøte, og at Finansdepartementet nå vil gjøre en grundig vurdering før de bestemmer seg.

- Vedtaket på Høyres landsmøte slår fast at vi stiller oss positive til en åpning for denne typen investeringer i SPU, men setter ikke krav til omfang eller tid. Samtidig sier vedtaket klart at de samme kravene til avkastning som alle andre investeringer i fondet må gjelde, sier Kapur til Dagbladet.

Han sier det er helt naturlig at Finansdepartementet får tid til å gjøre en grundig analyse, før Stortinget vedtar endringer.

- Dette er helt i tråd med oppfølgingen av Jeløy-erklæringen, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!