Dansk professor advarer:

Mener omikron feiltolkes

Flere studier antyder at omikronvarianten fører til mindre alvorlig sykdom enn deltavarianten - spesielt blant de vaksinerte. Ikke forsvarlig å lempe på tiltak av den grunn, mener dansk professor.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

En rekke land meldte før jul og gjennom jula og nyttårshelga at omikronvarianten har blitt dominerende.

Det danske folkehelseinstituttet Statens Serum Institut (SSI) meldte at omikron dominerte allerede 21. desember.

Flere land har gjort beregninger av hvor mye mindre alvorlig sykdom omikronvarianten gir. Blant annet har SSI sagt at risikoen for å bli innlagt med omikron ser ut til å være omkring det halve sammenliknet med deltavarianten.

Onsdag opplyste også norske FHI at man med stor grad av sannsynlighet kan slå fast at omikron gir rundt en tredel eller halvparten så alvorlig sykdom som deltavarianten.

Feiltolker omikron

Det er imidlertid ikke forsvarlig å lette på tiltakene i Danmark av den grunn, ifølge dansk professor, som mener at effekten av omikronvarianten feiltolkes.

- Man feiltolker at omikron er mildere enn delta. Det er den nok, men den er også mye mer smittsom, så vi vil se ti ganger så mange smittede og derfor mange flere innlagte, sier professor Thomas Benfield på infeksjonsmedisinsk avdeling på sykehuset i Hvidovre til danske TV 2.

Flere har tatt til orde for å lempe på tiltakene i Danmark. Blant dem er leder for Det Danske Handelskammer, Brian Mikkelsen, som mener at kultursektoren burde åpnes igjen, skriver kanalen.

Torsdag sa også Lone Simonsen, smittevernekspert, professor og leder ved forskningssenteret PandemiX Center, til norske TV 2 at danskene har lagt om kurs. Nå vil Danmark nemlig utnytte omikron for å komme seg ut av pandemien.

- Vi vet nå at alle trolig skal bli smittet de nærmeste månedene, så vi forsøker å justere smitten slik at det ikke overvelder sykehusene. Vaksinene har fortsatt en effekt mot alvorlig sykdom, innleggelser og død. Så derfor forsøker vi bare å kontrollere spredningstempoet, sier hun til kanalen.

Torsdag var 756 covid-19-pasienter innlagt på sykehus i Danmark, 28 færre enn dagen før. Det ble registrert 11 coronarelaterte dødsfall.

- Ikke sett smittetoppen

Smittetallet i Danmark har vært kraftig økende siden jul. Det siste døgnet er det registrert 25 995 nye smittede.

Benfield mener at man fortsatt ikke har sett smittetoppen i landet, og at det derfor ikke er forsvarlig å lette på tiltakene riktig ennå.

- Vi har ikke sett toppen, og inntil vi ikke har sett en topp og så et vedvarende fall, er det for tidlig å lempe på restriksjonene som er på plass nå, sier han.

Professoren argumenterer også med at man ikke har sett effekten av åpne skoler ennå. 15. desember sendte danske myndigheter skoleelever hjem for å hindre smittespredning, og for å få tid til å vaksinere flere barn og oppskalere testkapasiteten.

CORONA: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på spørsmål og gir en oppdatering om coronasituasjonen, 5. januar 2022. Video: Dagbladet TV Vis mer

Normalt liv om to måneder

Mandag kom fagdirektør Tyra Grove Krause i SSI med en oppløftende beskjed til danskene. Hun tror nemlig at de vil kunne begynne å leve som normalt igjen i løpet av to måneder.

- Det tror jeg. Det kommer til å fortsette de neste to månedene, og deretter håper jeg at smitten vil begynne å avta og at vi får våre normale liv tilbake, sier hun til dansk TV 2.

Hun mener at omikronvarianten kan hjelpe oss ut av pandemien, ved å bidra til god immunitet i befolkningen.

- Omikron vil nå toppen i slutten av januar, og i februar vil vi se fallende smittetrykk og at presset på helsevesenet avtar. Men vi skal anstrenge oss i januar, for den blir en hard måned å komme igjennom, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer