Trine Skei Grande

Mener «opprøret» var en kampanje

Venstre-leder Trine Skei Grande forventer ikke at hun skal bli likt av alle. - Det sitter alltid noen bakerst på vindusrekka og synes du er den teiteste i verden, sier hun.

LEI SEG: Fra talerstolen under Venstres landsstyremøte uttalte Trine Skei Grande at hun var lei seg. Her forklarer hun hvorfor. Video: Steinar Solås Suvatne / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Som leder må man tåle at noen sier du ikke bør beholde jobben, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

- Nå er du raus?

- Nei, det synes jeg virkelig ikke. Sånn må det være. Det jeg husker da jeg begynte som lærer var at det er umulig å få alle i klassen til å like deg. Det sitter alltid noen bakerst på vindusrekka og synes du er den teiteste i verden.

- En læreranalogi fra Venstre. Ganske forutsigbart?

- Vi er jo et lærerparti. Poenget var at man fortsatt må lede. Ingen kan være sjef noe sted om du ikke tåler at folk mener du ikke bør ha jobben.

- Problemet ditt er vel at disse folkene på «vindusrekka» er i ditt eget parti?

- Jeg tar meg ikke så nær av det, men organisasjonen kan nok bli litt irritert over energilekkasjen. Men det var to e-poster som ble til et «distriktsopprør», sier hun.

Kampanje mot Venstre

- Hva med tallene som viste at 43 av dine egne listetopper mener du er lite egnet?

- 101 av listetoppene i Venstre sa jeg gjorde en god jobb. Det synes jeg er ganske oppløftende. Når vi sliter på målingene er det alltid lett å kritisere, og i slike tider mener jeg det er en lederjobb å være ekstra tolerant overfor folk som har behov for å lufte frustrasjon.

- Du har også fått mye støtte. Er du rørt?

- Det har vært flott, også for meg personlig. Men motivasjonen min har aldri vært dårlig. Biene dør, klimakampen pågår, og så må vi bruke tiden vår på å snakke om personer - jeg tror mange Venstre-folk blir fandenivoldsk når det kommer sånne kampanjer mot oss.

TÅLER KRITIKK: Enhver leder som ikke tåler å få høre at man bør gå av, bør ikke lede, sier Trine Skei Grande. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TÅLER KRITIKK: Enhver leder som ikke tåler å få høre at man bør gå av, bør ikke lede, sier Trine Skei Grande. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Kampanjer?

- Mange i Venstre føler det distriktsopprøret var veldig medieskapt, ja. I sum tror jeg det ble samlende for oss som parti. Venstre er et parti som er laget for folk som liker å gå i oppoverbakke. Vi er ikke medgangssupportere.

Plan for framgang

- På et eller annet tidspunkt hadde det kanskje vært fint med litt mer variert terreng?

- Vi har kravstore velgere. Vår velgere er typen som stemmer Venstre og går ut fra valglokalet og tenker «neste gang blir det noe annet». Det er bra med kravstore og ambisiøse velgere. Det gjør noe med politikken vår også.

- Fotballag som stadig må kjempe mot nedrykk pleier å bytte trener etter hvert?

- Vi mister ikke velgere til andre, men stort sett til gjerde. Der skal vi lokke dem ned, og det er vår fordømte plikt.

- Hvordan da?

- Vi skal bredde ut partiet, vise oss fram på næring og skole også. Hele regjeringen må bli flinkere til å vise fram Venstres politikk.

- Er målet ditt bare å slure mellom 3 og 5 prosent oppslutning til evig tid?

- Nei. Vi kan se mot andre sosialliberale partier i Europa, de ligger mellom 8 og 15 prosent oppslutning. Det kan vi også få til. Potensialet vårt er stort. De aller fleste har stemt Venstre én eller annen gang i livet - utfordringen er å få mange til å gjøre det ved samme valg, sier Skei Grande og ler.

- Og hvordan skal du få til det?

- Vi er store blant de yngste velgerne, for vi er på lag med framtida. Vi gjør det godt på skolevalg. Jeg tror Venstre ofte er litt forut for sin tid. Vi ligger noen knepp framfor mange andre, og får ikke alltid honnør for tiltakene våre før etterpå.

Ikke naturlig å gi seg neste år

- Et eksempel på det, takk?

- Ta plastposer. Vi ble skjelt ut, men nå faser butikkene selv ut plastposene. Folk ser det var et nødvendig grep for å redusere plastforurensing.

- Er det andre i partiet - ingen nevnt og ingen glemt - som posisjonerer seg til å ta jobben din?

- Nei, men jeg håper vi har mange som kan ta jobben min. Som leder er det min jobb å dyrke fram andre ledertalenter til å etterfølge meg.

- Er det naturlig for deg å gi deg som leder ved landsmøtet i 2020?

- Nei.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer