Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener ordfører gjemmer voldsepisode på skole bak fine tall under kommunestyremøtet

Ordfører: - Det er viktig å presentere hele bildet. 

ANMELDT: Lensmannskontoret i Nittedal opplyser at det foreligger to anmeldelser på en voldsepisode ved en skole i kommunen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ANMELDT: Lensmannskontoret i Nittedal opplyser at det foreligger to anmeldelser på en voldsepisode ved en skole i kommunen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag ble en gutt i ungdomsskolealder sendt til sykehus etter å ha blitt utsatt for vold ved en skole i Nittedal kommune. Både kommunen og foreldrene til gutten har anmeldt forholdet.

Voldsepisoden ved den aktuelle skolen var ikke en del av sakslista til kommunestyremøtet i Nittedal mandag kveld, men saken ble likevel tema. Der ble kommunestyret orientert om hendelsesforløpet i saken.

Henviser til tall

Marius Egeberg, kommunestyrerepresentant for Nittedal Høyre, opplever at ordfører Hilde Thorkildsen (Ap) tar hendelsen alvorlig, men ikke alvorlig nok.

- Hun tar det alvorlig, men hennes svar var bare hva de har gjort av tiltak og henviste til tall som viser at Nittedal ikke ligger dårlig an på statistikker, sier Egeberg til Dagbladet.

Kommunestyrerepresentanten forteller at det både var elever og foreldre var tilstede under møtet som varte i drøye tre timer.

Det var i går et skriv til foreldrene ved den aktuelle skolen ble sendt ut, der det ble informert om hva som hadde skjedd. Gutten skal nå være skrevet ut fra sykehus.

Sviktet

- Her er det noe som har sviktet. Med en gang slike ting kommer fram, kommer reaksjonene og de burde ha kommet mye tidligere. Dette er ikke snakk om å knuse vinduer eller andre ting. Dette er en alvorlig sak. En ting som er sikkert, er at tiltakene som er blitt gjort i denne saken ikke har fungert. Ordfører unnskyldte seg både her og der, men slike ting skal ikke skje, sier Marius Egeberg, kommunestyrerepresentant for Nittedal Høyre.

En annen kommunestyrerepresentant som var på møtet, var Helge Fossum. Fremskrittspartipolitikeren forteller at det var et spesielt kommunestyremøte, og at de fikk en orientering av ordfører om saken.

- Jeg synes hun har fokus på å tegne et glansbilde om hvor flott det er, men at man glemmer at det er enkeltmennesker det er snakk om. Det er noen der ute som ikke har det bra, og det burde ha vært mer fokus på det som har skjedd, sier Fossum til Dagbladet og fortsetter:

- Nittedal har til tider diskutert elevundersøkelsen, der noen av paramentrene har vist at vi ikke har vært så gode på utvikling. Totalscoren kan være ok, men selv om noen av oss har påpekt at trenden er negativ, har det ikke blitt tatt tak i. Det er tydelig at vi ikke har en god nok verktøykasse. Dette kan pågå over lengre tid, sier Helge Fossum (Frp).

- Fortalte hele bildet

Ordfører Hilde Thorkildsen (Ap) forteller at hun innledet kommunestyremøtet med å fortelle at de tar hendelsen svært alvorlig.

- Jeg fortalte også om hendelsesforløpet i saken og at politiet gjennomfører sin etterforskning i saken. Vi har ansvar i henhold til opplæringsloven og iverksetter nå en rekke ekstra tiltak. Jeg sa også at det er ingen resultater på undersøkelser som tilsier at skolen har utfordringer, men tallene sier ingenting om at det faktisk er det, sier Thorkildsen.

Dagbladet har presentert uttalelsene kommunestyrerepresentantene Marius Egeberg og Helge Fossum kommer med. Ordføreren mener de tar feil.

- Det er viktig at jeg redegjør for bakteppe for saken, og det er viktig at jeg også presenterer det hele bildet. Det er ingen resultater i årets brukerundersøkelse som indikerer at skolen har store utfordringer med læringsmiljøet. Disse sier imidlertid noe om «det store bildet» og egner seg ikke til å avdekke grove enkeltepisoder, eller enkelte elever som opplever mobbing over tid. Så vi ser også de små menneskene og iverksetter ekstra tiltak. Det skal være trygt å gå på skole i Nittedal, sier ordfører Hilde Thorkildsen og fortsetter:

- Vi tok tak umiddelbart etter at voldsepisoden skjedde. Man kan ikke si at sånne ting skjer, for det kan skje. Vi må håndtere det når sånne ting skjer, og vi følger opp dette i systemene vi har. Jeg valgte å ha en grundig redegjørelse for å fortelle om alle verktøyene i verktøykassa. Jeg er opptatt av at vi skal gå videre og sørge for at vi setter tak i tiltakene, sier Hilde Thorkildsen, ordfører i Nittedal kommune.

Har hatt problemer

Dagbladet har vært i kontakt med rektoren ved den aktuelle skolen i mandag kveld. Rektoren ønsker ikke å kommentere enkelthendelser på grunn av taushetsplikten, men sier på generelt grunnlag at når slike hendelser skjer, er det kommunalsjefen, rektors sjef, som får vite om hendelser først.

Rektor sier de er opptatt av at alle skal ha det bra, og sier de fortsatt skal gjøre tiltak. Til Dagbladet tidligere i dag, sa rektor at de har hatt utfordringer særlig på ett trinn.

- Vi har hatt utfordringer spesielt på ett trinn, og vi har jobbet hardt opp mot disse problemene. Da vi har fått melding om at elever ikke har det bra, har vi satt igang en rekke tiltak for å bedre situasjonen. På fredag ble en elev innlagt på sykehus etter en voldsepisode, og Nittedal kommune besluttet i samråd med skolen å anmelde saken til politiet, sa rektor ved den aktuelle skolen til Dagbladet tidligere i dag.

Rektoren forteller at både skolen og kommunen må sørge for at det er trygt å oppholde seg på skolen.

- Vi ser at tiltakene vi har satt igang ikke har hatt den effekten vi ønsket, og da må vi sette igang andre tiltak. Jeg har vært rundt i alle klassene på det berørte trinnet i dag, og har gitt en redegjørelse til elevene. De har selv også tatt initiativ til en markering, hvor de uttrykker at dette ikke er noe de aksepterer at skjer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media