FÅR IKKE TILTRO: Oslos miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg og Rasmus Hansson (MDG) presenterte revidert Oslopakke 3 på Majorstuen stasjon i formiddag. I forkant av pakken har MDG fått svært liten tillit i forhandlingene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FÅR IKKE TILTRO: Oslos miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg og Rasmus Hansson (MDG) presenterte revidert Oslopakke 3 på Majorstuen stasjon i formiddag. I forkant av pakken har MDG fått svært liten tillit i forhandlingene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Mener oslopakka er et nederlag for MDG: - De andre partiene har behandlet dem med silkehansker

- Gir avkall på E18, men viser at de ønsker makt, sier Aarebrot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Umodne i forhandlinger, hull i transportkunnskapene og en trussel for byrådets eksistens. Dette var Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Lan Marie Nguyen Bergs dom i nyhetsanalysen til Aftenposten lørdag. I dag la byrådet fram den reviderte Oslopakke 3, en pakke Miljøpartiet tydelig hadde satt sitt preg på.

- Det Miljøpartiet viser i dag er at de er villige til å inngå kompromiss og er styringsvillige. Med å gi opp «monsterveien» har de fått gjennomslag for mye grønn politikk, sier professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot til Dagbladet.

- Et nederlag Etter måneder med tidkrevende forhandlinger kom partene til enighet seint søndag kveld. Utvidelsen av E18 fra Asker til Oslo skal ha vært et vanskelig punkt å bli enig om, da Miljøpartiet De Grønne gikk hardt ut mot dette i valgkampen. Nå har miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg snudd. 

Kommentar: Forhandlingene som alle vant

- Dette er et nederlag for MDG, men å bryte forhandlingene ville vært rimelig absurd. Å løse dette med kompromiss, og dermed gå med på utbygging av E18, viser at partiet ønsker makt, selv om det kan skade partiet og skuffe velgerne, sier Aarebrot.

For snille med MDG Leder i MDG i Oslo, Torkil Vederhus, sier til Dagbladet at han syns partiet har fått ufortjent lite tillit i forhandlingene, både fra mediene og andre partier.

Professor Aarebrot syns derimot ikke at MDG blir behandlet urettferdig.

- Tvert imot. Jeg vil nesten påstå at de andre partiene har behandlet dem med silkehansker. Sammenliknet med de to seneste tilskuddene av partier, Frp og SV, som virkelig ble svartmalt, har MGD ikke møtt noe motstand.

Ufortjent lite tillit - At avtalen er et nederlag er jeg ikke enig i. Slik jeg ser det er dette en avtale der forhandlerne har sagt seg enige i å være uenige om store deler av E18. Jeg tror også at velgerne våre ser hvor mye vi har fått for 1,5 kilometerne på E18. Det viktigste for oss var å få gjennomslag for trafikkreduksjon, og det har vi fått, sier leder i MDG i Oslo, Torkil Vederhus til Dagbladet.

- Resultatene forhandlerne våre har fått til snakker for seg selv. Jeg tror heller ikke vi taper velgere på at vi inngikk et kompromiss om E18. Velgerne ser at vi tar valg som gjør Oslo til en bedre by å bo i, med store satsinger på å få motorveitrafikken ut av byen.

Vondt å gi avkall  - MDG møter motstand i det etablerte politiske miljøet, som de fleste journalister er en del av, fordi deres politikk er annerledes og radikal. Holdningene partiet møter kan på mange måter sammenliknes med motstanden Frp møtte i starten. Mye av det de foreslår blir rett og slett fordummet, sier Beate Nossum, leder i kommunikasjonsbyrået Footprint, til Dagbladet.

Hun mener partiet har kommunisert godt i forbindelse med den endelige Oslopakke 3-avtalen og tror heller ikke det skader partiet å måtte gi avkall på deler av sitt opprinnelige standpunkt i E18-saken. Tvert imot beviser det at partiet klarer å inngå kompromiss.

- Tenk på alternativet. Det hadde vært mer skadelig opp mot stortingsvalget om MDG hadde brutt forhandlingene og trukket seg fra den mektige posisjonen i Oslos byråd fordi de ikke fikk det akkurat som de ville. Jeg tror dessuten at kjernevelgerne til MDG, som er opptatt av klima og miljø, vet hvor vanskelig det er å få til store politiske grep.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram