Mener overgrepsrisikoen ikke er lik null, men lav nok til løslatelse

Psykiatri-nestor Randi Rosenqvist om «Lommemannen».

MENER «LOMMEMANNEN» BØR LØSLATES: Ila fengsel-psykiater Randi Rosenqvist. 
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
MENER «LOMMEMANNEN» BØR LØSLATES: Ila fengsel-psykiater Randi Rosenqvist. Foto: Tomm W. Christiansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psykiater Randi Rosenqvist mener overgrepsdømte Erik Andersen (62) har endret seg. Hun mener han er pedofil, men faren for at han skal begå nye seksuelle overgrep er så lav at han kan prøveløslates.

- Jeg er overbevist om at Andersen ikke har noe ønske om å komme tilbake til Ila. Han har god impulskontroll og vil handle deretter selv om han blir stresset, sa Rosenqvist da hun onsdag vitnet i Asker og Bærum tingrett.

Rosenqvist er psykiater i Ila fengsel og forvaringsanstalt, der Andersen soner sin forvaringsdom. Andersen er dømt til forvaring i ti år med en minstetid på sju år i lommemannsaken, og begjærer seg prøveløslatt etter at han nå har sonet ferdig minstetiden.

Bagasje Rosenqvist presiserte at hun ikke mener faren for at Andersen skal begå nye seksuelle overgrep er lik null.

- Han har en bagasje med seg, men risikoen er redusert, sa Rosenqvist.

Den anerkjente rettspsykiateren sier at hun mener Andersen er pedofil, men at han ikke har en pedofil legning.

- Jeg tror ikke at han primært tenner på gutter, men at han kan gjør det når situasjonen er vanskelig for ham, sa hun.

Psykiateren mener at det som utløste de mange overgrepene Andersen er dømt for, er at det hadde bygget seg opp en generell stressituasjon gjennom dager og uker.

Andersen ble pågrepet i 2008 og sa i retten tirsdag at han ikke hadde begått overgrep siden 2006.

- Da kastet jeg lommemannen i fossen, sa han.

Terapi Rosenqvist sier at Andersen har endret seg i løpet av de årene han har sittet i fengsel, der han har hatt intensiv terapi. Hun forklarte at hun i januar 2011 møtte en vanskelig mann som var veldig selvopptatt, som snakket og snakket, var vanskelig å komme i dialog med og som lyttet lite.

- Jeg ble forbauset da jeg traff ham igjen i vinter. Jeg opplevde ham som annerledes. Han var mer tilgjengelig, hadde falt mye mer til ro. Han har planlagt en framtid jeg ser på som realistisk og stressreduserende, sa Rosenqvist.

Erik Andersen opplyste i retten tirsdag at han har kjøpt seg stor skogstomt i Hordaland der han bygger hus, og at han vil drive med skogsdrift.

Vitnet ikke Etter planen skulle også Andersens datter ha vitnet onsdag, men da rettsmøtet startet, opplyste forsvarer Gunhild Lærum at hun frafalt henne som vitne.

- Det blir for vanskelig for henne å vitne, sa Lærum.

Asker og Bærum tingrett har satt av tre dager til å behandle Andersens begjæring om å bli prøveløslatt. Det kommer i så fall til å skje på strenge vilkår.

(NTB)


ØNSKER SEG LØSLATT: Erik Andersen (62).
ØNSKER SEG LØSLATT: Erik Andersen (62). Vis mer