TILTALT: Norske Marie Madeleine Steen er tiltalt for 22 bedragerier av særlig grov karakter og to tilfeller av tyveri i Danmark. Mandag begynte rettssaken mot henne i Danmark. Foto: Privat
TILTALT: Norske Marie Madeleine Steen er tiltalt for 22 bedragerier av særlig grov karakter og to tilfeller av tyveri i Danmark. Mandag begynte rettssaken mot henne i Danmark. Foto: PrivatVis mer

Seriebedrageren Marie Madeleine Steen

Mener podkast ødelegger for den norske storbedrageren Marie (61): - Dommerne kan være inhabile

Steen tilstår også flere lovbrudd i Danmark.

I dag startet rettssaken mot den norske seriebedrageren Marie Madeleine Steen (61) som er tiltalt for 22 bedragerier av særlig grov karakter og to tilfeller av tyveri i Danmark. Tilfellene strekker seg fra 2014 og til hun ble varetektsfengslet i juli i år.

Tidligere har seriebedrageren Steen blitt beskrevet som veltalende, sjarmerende og ekstremt manipulerende av vitner i den danske podkasten «Kvinden med den tunge koffert».

Podkasten skapte i dag overskrifter da forsvareren til storbedrageren mener den kan ha gjort at dommerne har dannet seg en forhåndsmening, ifølge Jyllands-posten.

Fortalte falske historier

Den populære danske podkasten er lagd av Politiken og Third Ear og følger «jakten» på Steen gjennom Danmark.

I podkasten hører man vitner som forteller hvordan Steens spesialitet er å spille på folks barmhjertighet ved å fortelle triste og tragiske historier for å få oppnådd hjelp i form av penger, klær og losji.

Storbedragerieren skal ifølge vitnebeskrivelsene ha lånt penger av flere personer uten å ha evne eller vilje til å betale tilbake. Hun skal ha sagt at hun har mistet lommeboka, og også dratt fra hoteller og restauranter uten å betale regningen.

I tillegg skal hun ha fortalt historier om hvordan hun er dødelig syk av kreft, og løyet om både seg selv og sin sønn.

Ifølge dansk påtalemyndighet har den norske kvinnen totalt oppnådd 39 000 danske kroner på denne måten.

- Retten kan ha dannet seg en forhåndsmening

I retten skal forsvareren ha sagt følgende:

- Det har blitt gjort en podkast om min klient, hvor en del av dem som ble svindlet blir intervjuet. I den grad du fra dommerne sin side har hørt denne podkasten, så har du allerede hørt vitners forklaring og kan ha allerede ha dannet deg en mening om hvordan saken bør falle, sa forsvarer Ulla Wullf Hansen, ifølge avisa.

- Ingen anelse om at det har blitt lagd en podkast

Videre ba Hansen retten ta stilling til at noen av dommerne blir frafalt.

Dommer, Dennis H. K. Jakobsen, fulgte ikke Hansens anmodning.

- Retten er habil, og det er ingen av oss som hadde noen som helst anelse om at det var laget en podkast om denne saken, sa han.

Tilstår flere lovbrudd

Steen snakket selv ikke i retten i dag, men hennes forsvarer sa at hun erkjenner seg skyldig i ti forhold,ifølgavisa.

Hun erkjenner dog ikke bedrageri av særlig grov karakter som hun også er tiltalt for.

At hun erkjenner seg skyldig er imidlertid ny informasjon da Hansen sa til Dagbladet i august at klienten hennes nekter straffskyld.

«Nordens største bedragerske»

Storbedrageren har siden 1992 brukt opptil 20 forskjellige navn, og har en rekke dommer på seg i både Norge og Sverige. Hun har i Sverige fått kallenavnet «Nordens største bedragerske».

Sist hun ble dømt var i Oslo tingrett i fjor. Da ble hun dømt til ett år og åtte måneders fengsel - hvor ett år var betinget. Steen fikk 20 prosent strafferabatt fordi hun ga en uforbeholden tilståelse etter tiltalen.

Nå er hun igjen tiltalt for titalls tilfeller av bedrageri i Danmark.

Saken i retten i Lyngby på Nord-Sjælland er berammet over tre dager og 23 personer skal vitne.