Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener politiet baserte siktelse om drapsforsøk på indiske lokalmedier og løse rykter

Advokat Torgeir Falkum raser mot politiet. Politiet svarer de var pliktige til å etterforske.

GIR POLITIET STRYK: Advokat Torgeir Falkum i advokatfirmaet Storrvik kritiserer politiet for det han mener er slett arbeid. Han mener de tok ut drapsforsøk-siktelse mot hans klient basert på rykter og indiske lokalmedier. Saken ble henlagt på bevisets stilling. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
GIR POLITIET STRYK: Advokat Torgeir Falkum i advokatfirmaet Storrvik kritiserer politiet for det han mener er slett arbeid. Han mener de tok ut drapsforsøk-siktelse mot hans klient basert på rykter og indiske lokalmedier. Saken ble henlagt på bevisets stilling. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 64 år gammel gartnerieier, hans datter og svigersønn må til våren møte i Drammen tingrett tiltalt for grov menneskehandel for at de skal ha utnyttet tre indiske arbeidere mens de arbeidet ved deres gartnerier i perioden 2008 til 2011.

De tre mennene skal ha måtte gi fra seg passene sine, de skal ha blitt nektet å forlate gartneriområdet, de skal ha fått luselønn og de skal nesten aldri ha fått fri, ifølge tiltalen som Dagbladet omtalte i helga.

De tre tiltalte nekter straffskyld for menneskehandel og økonomisk kriminalitet og mener dem aldri har utnyttet noen som helst

Drapsforsøk henlagt Under etterforskningen av menneskehandelsaken, som var en felles etterforskning mellom Søndre og Nordre Buskerud politidistrikt, fikk politiet inn en anmeldelse om et angivelig drapsforsøk begått i India. Den nå tiltalte svigersønnen anmeldte sin egen kone og svigerfar for å være bestillerne bak et drapsforsøk der han mente han var det egentlige målet.

Drammens Tidende siterte indiske medier som skrev at fem menn stormet et kontor i byen Jalandhar i Punjab i India i november 2012. På kontoret satt broren til svigersønnen. Han unnslapp kulene uten skader da han skal ha forsvart seg med en stol, skrev indiske medier.

Faren og dattera i Norge nektet straffskyld og samtidig som tiltalen om menneskehandel ble klar tidligere denne måneden, ble det klart at drapsforsøk-saken var henlagt.

- Jeg blir framstilt som slaveeier og drapsmann. Jeg er ikke et monster. Jeg orker ikke dette lenger. Med disse anklagene har jeg mistet alt, sa svigerfaren til Dagbladet i et intervju i april i år (krever abb.).

Forsvarer raser 64-åringens forsvarer, advokat Torgeir Falkum, er svært kritisk til politiet og deres håndtering av saken. Han mener det aldri burde blitt tatt ut siktelse i saken.

- Anmeldelsen bygger i stor grad på hva melder har hørt fra lokalpressen i hjemlandet om hva politiet skal ha sagt om sagt om saken. Disse spekulasjonene er den eneste grunnen til at melder oppfatter seg selv som mål for det angivelige attentatet, sier Falkum.

Han mener hans klient og dattera aldri burde blitt siktet på dette grunnlaget og sier det har vært en stor belastning og ha en drapsforsøksiktelse hengende over seg.

- Å bli siktet for drapsforsøk er meget alvorlig. Det kan ikke være slik at norsk politi kan ta ut en så alvorlig siktelse på grunn av rykter om hva lokalpressen i hjemlandet skriver at lokalpolitiet skal ha sagt. Norsk politi sjekket ikke engang dette opp med politiet i det aktuelle landet. Det burde være et minstekrav. I dette tilfellet har politiet ingen håndfaste beviser som knytter de siktede til saken, sier han.

- Ikke bevis Han mener dersom man kan ta ut siktelse mot personer basert på grunnlaget i denne saken, kan mange føle seg utrygge i Norge.

- Det skal ikke være slik i Norge. Etter min mening må man kunne kreve en viss substans for å gå til det alvorlige skritt å sikte noen, sier han.

Han peker også på at det tok ti måneder for politiet å henlegge saken.

Politiadvokat Wenche Sørensen i Nordre Buskerud politidistrikt er kjent med kritikken, men står fast ved at de gjorde alt de kunne i saken.

- Jeg kan ikke se at vi skulle gjort noe annerledes. Vi innstilte saken til henleggelse da vi ikke fant bevis for at det har vært et drapsforsøk. Statsadvokaten fulgte vår innstilling, sier hun.

- Politiets plikt Saken ble henlagt på såkalt bevisets stilling.

- Anmeldelsen kom fra svigersønnen, men han var ikke til stede da dette skjedde. Så kom det konkrete opplysninger i anmeldelsen som politiet måtte undersøke. Disse to ble ikke formelt siktet for drapsforsøket, men siktelsen bygger på at det ble gjennomført tvangsmidler i form av ransaking og sikring av elektroniske spor. Det utløser en siktelse som igjen utløser en rettighet for de som mottar den. Når politiet får anmeldelser om så alvorlig kriminalitet plikter vi å sjekke vedkommende inn eller ut av saken. Det er det vi har forsøkt her, sier hun.

Sørensen sier det ikke var naturlig å henvende seg til indiske myndigheter i saken da de aldri hørte noe fra indiske myndigheter eller etterforskningen der. Hun avviser at politiet har basert etterforskningen på medieoppslag i India, men de er kjent med hva som ble beskrevet der.

- Vi har ikke funnet annet som utdyper kildene våre, så det er vanskelig for oss å si hva som har skjedd i denne saken, sier hun.

At det tok ti månender før saken ble henlagt forklarer hun med at etterforskningen gikk parallelt og var en del av den større etterforskningen om menneskehandel, som de nå er tiltalt for.

- Advokat Falkum må gjerne være kritisk til vår etterforskning, men når vi får en anmeldelse om noe så alvorlig som drapsforsøk, må vi følge opp, sier hun.

Dagbladet har vært i kontakt med forsvareren til den tiltalte svigersønnen som anmeldte forholdet. Advokat Arild Holden har ikke ønsket å kommentere saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling