Mener politiet hjelper halliker

Rosa-prosjektet, Pro Senteret og advokat Silje E. Stenvaag tar kraftig oppgjør med politiets håndtering av prostituerte etter en Dagbladet-artikkel.

KRITISERER POLITIET: Advokat Silje E. Stenvaag (f.v.), Bjørg Norli fra Pro Senteret og Mildrid Mikkelsen fra organisasjonen Rosa tar alle et oppgjør med politiets håndtering av prostituerte. 
Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
KRITISERER POLITIET: Advokat Silje E. Stenvaag (f.v.), Bjørg Norli fra Pro Senteret og Mildrid Mikkelsen fra organisasjonen Rosa tar alle et oppgjør med politiets håndtering av prostituerte. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For tre uker siden fortalte Dagbladet om en prostituert kvinne (48) fra Nigeria, som skal ha bitt banket opp av utleieren. Kvinnen, som solgte sex på gata i Oslo, leide sammen med fem andre prostituerte en leilighet på Grünerløkka. Politiet kom til stedet. Men ikke for å hjelpe den voldsutsatte kvinnen, hevder hun.

I stedet opplevde hun at politiet skal ha hjulpet den 55 år gamle utleieren med å kaste ut den skadde kvinnen. Mannen nekter selv for at han har slått eller skadet 48-åringen.

- POLITIET VILLE IKKE HJELPE: - Jeg forsto ingenting. Jeg hadde store smerter og jeg blødde. Og så sa de at de ville arrestere meg, forteller kvinnen. Hun hevder hun gjentatte ganger fortalte at 55-åringen og hans sønn hadde mishandlet henne. Politiet tilbød å ringe ambulanse, forteller hun, men de kunne ikke hjelpe henne med å ta med eiendelene hennes. Politiet selv benekter at kvinnen var skadet når de var på stedet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
- POLITIET VILLE IKKE HJELPE: - Jeg forsto ingenting. Jeg hadde store smerter og jeg blødde. Og så sa de at de ville arrestere meg, forteller kvinnen. Hun hevder hun gjentatte ganger fortalte at 55-åringen og hans sønn hadde mishandlet henne. Politiet tilbød å ringe ambulanse, forteller hun, men de kunne ikke hjelpe henne med å ta med eiendelene hennes. Politiet selv benekter at kvinnen var skadet når de var på stedet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

Politiet på sin side bekrefter at de hjalp utleier med å kaste ut kvinnen, men sier at de verken observerte eller fikk beskjed om at den nigerianske kvinnen var skadd.

Kritiserer politiet I et brev til Oslos politimester, Hans Sverre Sjøvold, tar de to organisasjonene Pro Senteret og Rosa og advokat Silje E. Stenvaag et kraftig oppgjør med politiets håndtering av prostituerte i hovedstaden.

Pro Senteret er det nasjonale kompetansesenteret for prostituerte, mens Rosa-prosjektet hjelper ofre for menneskehandel. Silje E. Stenvaag er den 48 år gamle kvinnens advokat. Hun har meldt forholdene til Spesialenheten for politisaker.

BLE SKADET: Den 48 år gamle kvinnen har måtte operere hendene flere ganger etter de ble brukket. Her er et privat bilde rett etter den første operasjonen. Foto: PRIVAT
BLE SKADET: Den 48 år gamle kvinnen har måtte operere hendene flere ganger etter de ble brukket. Her er et privat bilde rett etter den første operasjonen. Foto: PRIVAT Vis mer

I brevet skriver de blant annet at «det faktum at politiet her har gjort egne vurderinger av hvem som er rettmessig leietakere er svært problematisk og synliggjør at politiet ikke har tilstrekkelig kunnskap om lov og rett».

- Hallikenes ærend «Kvinner i denne gruppen er utsatte og sårbare og politiet bør derfor være spesielt oppmerksomme på å ivareta deres rettssikkerhet. I stedet opplever de at det motsatte skjer. I de aller fleste tilfeller har kvinnene betalt inn både depositum og forskudd på husleie, som de aldri ser noe mer til etter at utkastelsen skjer ved politiets innblanding. Resultatet av denne typen opptreden fra politiets side er at politiet i mange tilfeller risikerer å løpe hallikenes ærend, ettersom disse sitter igjen med fortjeneste, hjelp til utkastelse og svært liten risiko», skriver de tre.

- Ikke diskriminerende Politiet sier til Dagbladet at de har et annet syn på saken en advokat Stenvaag, «men legger til grunn at Spesialenhetens undersøkelser vil avklare dette».

«Den valgte framgangsmåten framstår som vanlig, og slik saken er kjent for oss er det ikke grunnlag for å hevde at politiet har handlet diskriminerende», skriver visepolitimester Roger Andresen i Oslo til Dagbladet. Videre skriver han at politiet er godt kjent med de sivilrettslige forholdene.

«Det er ingenting i loggen som på noen som helst måte tyder på at politiet har ansett at de har handlet i en husleietvist. Derimot kommer politiet til stedet som følge av de mange meldinger om husbråk og dermed for å gjenopprette ro og orden», skriver Andresen. Han skriver at det er vanlig at politiet «i en slik situasjon pålegger en av partene å forlate stedet, og holde seg borte i et korterte tidsrom».