Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skoleskytingen i Florida:

Mener politimann skulle ha stanset skytteren: - Jeg er knust. Det finnes ikke ord

Politimann lot være å konfrontere masseskytteren i Florida.

SKOLESKYTING: 19 år gamle Nikolas Cruz drepte 17 personer da han åpnet ild på en skole i Florida forrige uke. Nå har politimannen som valgte å ikke rykke inn i bygningen, gått av. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SKOLESKYTING: 19 år gamle Nikolas Cruz drepte 17 personer da han åpnet ild på en skole i Florida forrige uke. Nå har politimannen som valgte å ikke rykke inn i bygningen, gått av. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): En politimann (54), som var væpnet og utstasjonert på Marjory Stoneman Douglas High School, under da masseskytteren Nikolas Cruz gikk til angrep, unnlot å gå inn i bygningen og konfrontere gjerningsmannen. Torsdag sa han opp etter først å ha blitt suspendert av sheriff i Broward County, Scott Israel.

17 personer ble drept i masseskytingen i Florida 14. februar. Nå viser overvåkingsbilder hvordan politiet opptrådte under hendelsen.

- Det jeg så var en politimann som ankom vestsiden av bygning 12. Han gikk aldri inn i bygningen, sier Israel på en pressekonferanse, ifølge en rekke amerikanske medier, deriblant CNN og Washington Post.

- Vondt i magen

Ifølge prosedyrene skulle politimannen, som hadde hatt sin faste arbeidsplass på skolen siden 2009, umiddelbart ha gått inn og forsøkt å konfrontere gjerningsmannen.

- Han skulle ha gått inn og konfrontert drapsmannen. Drept drapsmannen, sier Israel og legger til:

- Politimannen gjorde ingenting mens gjerningsmannen var der inne i opp mot fire minutter, opplyser Israel, ifølge New York Times.

Mens skytemassakren pågikk stilte i stedet politimannen seg i posisjon utenfor en av utgangsdørene.

- Jeg er knust. Jeg får vondt i magen. Det finnes ikke ord. Disse familiene har mistet barna sine. Vi har mistet trenere. Jeg har vært i begravelser. Jeg har vært i hjem hvor de sitter og skjelver. Jeg har vært på minnestunder. Det finnes ikke ord, sier sheriffen om hvordan han opplevde å se overvåkningsbildene.

To andre betjenter er også plassert på såkalt begrenset tjeneste mens sheriffen etterforsker deres handlinger da de ble sendt til anrop til gjerningsmannens hjem i forkant av skytingen. Siden 2008 skal sheriffskontoret ha vært involvert i 23 anrop knytet til gjerningsmannen eller broren.

- De er på begrenset tjeneste inntil vi vet mer om om de kunne ha gjort mer, eller burde ha gjort mer, sier Israel.

KNUST: Sheriff Scott Israel i Broward County legger ikke skjul på hvor skuffet han er over at politimannen som var på skolen under skytemassakren ikke konfronterte skytteren. Foto: REUTERS/Michael Laughlin/Pool/File Photo
KNUST: Sheriff Scott Israel i Broward County legger ikke skjul på hvor skuffet han er over at politimannen som var på skolen under skytemassakren ikke konfronterte skytteren. Foto: REUTERS/Michael Laughlin/Pool/File Photo Vis mer

Misforståelse

Politiet opplyser også at de første politipatruljene som kom til stedet trodde de fikk se direktesendte overvåkingsbilder fra hendelsen, men ifølge politisjef Tony Pustizzi, hadde opptakene blitt spolt tilbake. Dermed så de på bildene med en forsinkelse på 20 minutter. Det fikk politiet til å tro at gjerningsmannen fortsatt befant seg inne i skolebygget, mens han i realiteten hadde forlatt åstedet.

- Forsinkelsen satte oss aldri i en situasjon hvor barn eller lærere var i fare, sier Pustizzi, ifølge Sun-Sentinel.

Men selv om misforståelsen trolig ikke førte til at flere ble drept, skapte det forvirring i arbeidet med å finne gjerningsmannen. Cruz ble seinere pågrepet utenfor skoleområdet etter at han også hadde rukket å bestille mat på en Subway-restaurant.

MØTE I WASHINGTON: Fremtiden med våpenloven ser ut til å endres etter massive opptøyer i løpet av de siste to ukene etter Florida-skytingen. Her er Trump i møte for å diskutere skolen og samfunnets sikkerhet. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!