Mener populær tannkrem er en helsetrussel

Produsenten Colgate anmeldes til Forbrukerombudet for villedende markedsføring.

- VILLEDENDE: Tannkremen Colgate Total inneholder det bakteriedrepende stoffet triklosan. Produsenten Colgate er nå anmeldt til Forbrukerombudet for villedende markedsføring av tannkremen. Arkivfoto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
- VILLEDENDE: Tannkremen Colgate Total inneholder det bakteriedrepende stoffet triklosan. Produsenten Colgate er nå anmeldt til Forbrukerombudet for villedende markedsføring av tannkremen. Arkivfoto: Håkon Eikesdal/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen i Framtiden i våre hender (FIVH), Arild Hermstad, fortsetter organisasjonens kampanje mot stoffet triklosan, som han mener er en alvorlig trussel mot folkehelsen.

Nå anmelder FIVH den multinasjonale forbrukervare-giganten Colgate Palmolive til Forbrukerombudet for villedende markedsføring.

- Villedende
- Tannkremen Colgate Total inneholder triklosan. Hovedgrunnen til at vi mener triklosan er en helsefare er at stoffet har en bakteriedrepende funksjon som bidrar til å skape antibiotikaresistens. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er antibiotikaresistens en av de største truslene verden står overfor innenfor folkehelsen, sier Hermstad til Dagbladet.

Han har også skrevet en mye lest og delt kronikk i Dagbladet om samme tema.

At triklosan skaper antibiotikaresistens er noe Colgate Palmolive tydeligvis ikke er enig i.

«Colgate Total er sikker å bruke og triclosan fører ikke til antibakteriell resistens», skriver Colgate Palmolive blant annet på sine websider.

Dette mener Hermstad er villedende markedsføring.

- Kan gi antibiotikaresistens
I sin anmeldelse til Forbrukerombudet viser FIVH blant annet til en ekspertgruppe ledet av Folkehelseinstituttet som i en rapport denne uken konkluderte med at triklosan bør forbys i forbrukerprodukter, på grunn av risiko for antibiotikaresistens.

«Den norske Vitenskapskomiteen for mattrygghet, samt det omtalte ekspertutvalget, har (...) konkludert med at triklosan kan bidra til utvikling av antibiotikaresistens. Dette unnlater Colgate å informere om», skriver FIVH i anmeldelsen.

Han skriver at det norske Mattilsynet i over ti år har arbeidet for et forbud, og at Colgate Palmolive gir en villedende framstilling av konklusjonen til den europeiske vitenskapskomiteen SCCP i 2006.

Slik oppsummerte Vitenskapskomiteen for mattrygghet saken i 2007.

- Ingen sammenheng
Dagbladet har ikke fått noen kommentar fra Colgate Palmolive i ettermiddag, og selskapets representant i Norge opplyser at det neppe vil la seg gjøre å innhente svar på Dagbladets spørsmål fra USA før i morgen.

Overfor NRKs Dagsnytt 18 viste Colgate Palmolive i går til at triklosan er undersøkt av EUs komite for forbrukersikkerhet og at det ikke er «funnet noen sammenheng mellom triklosan brukt i kosmetiske produkter og antibiotikaresistens hos mennesker».

På kollisjonskurs
Det er to diametralt forskjellige innfallsvinkler som kommer fram i FIVH og Colgate Palmolives omtaler av triklosan i forbrukerprodukter som tannkrem.

På sin webside skriver Colgate Palmolive at den europeiske kommisjon i 2006 bekreftet at det ikke var bevis for at triclosan ga risiko for antibakteriell resistens «under nåværende bruk».

FIVH skriver derimot at det den europiske kommisjonen kom fram til, var at det «kan være en sammenheng mellom bruk av triklosan og antibiotikaresistens».

Nå blir det opp til Forbrukerombudet å vurdere hvem som har rett.

BAKTERIEDREPENDE: - Triklosan har en bakteriedrepende funksjon som bidrar til å skape antibiotikaresistens. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er antibiotikaresistens en av de største truslene verden står overfor innenfor folkehelsen, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender Dagbladet. Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BAKTERIEDREPENDE: - Triklosan har en bakteriedrepende funksjon som bidrar til å skape antibiotikaresistens. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er antibiotikaresistens en av de største truslene verden står overfor innenfor folkehelsen, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender Dagbladet. Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer