<strong>ASKESKY:</strong> En flere tusen meter høy sky av aske og damp, og rødglødende lava, kunne sees da Islands berømte vulkan Hekla hadde sitt første alvorlige
utbrudd på mange år i 2000.
Foto: Sigurgeir Jonasson, Nordfoto/NTB Scanpix
ASKESKY: En flere tusen meter høy sky av aske og damp, og rødglødende lava, kunne sees da Islands berømte vulkan Hekla hadde sitt første alvorlige utbrudd på mange år i 2000. Foto: Sigurgeir Jonasson, Nordfoto/NTB Scanpix Vis mer

Mener «Porten til helvete» kan eksplodere når som helst

- Vi kan stå overfor en stor katastrofe. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Hekla, Islands mest aktive vulkan, nærmer seg et nytt massivt utbrudd. Det sier professor i geofysikk, Pall Einarsson, ved universitetet på Island til den islandske avisa Visir.

Ifølge Einarsson viser målinger fra den 1490 meter høye vulkanen at den kan eksplodere når som helst. Han advarer derfor turister mot å reise til vulkanen, og ber fly om å holde seg unna området.

- Hekla er absolutt en farlig vulkan. Vi kan stå overfor en stor katastrofe ved neste utbrudd, dersom vi ikke er forsiktige. Spesielt fordi vulkanen gir svært kort varsel før et utbrudd, sier han til avisa.

Det har vært lite seismisk aktivitet i forkant av tidligere utbrudd, og professoren er spesielt bekymret for den voldsomme turistaktiviteten rundt vulkanen i sommermånedene.

- Det flyr fly med passasjerer rett over vulkantoppen 20-30 ganger daglig. Dette er en risiko vi må ta på alvor, sier han videre.

<strong>RØDGLØDENDE LAVA:</strong> En sky av aske og damp sto høyt i været, og rødglødende lava fløt nedover fjellsiden, etter at Islands berømte vulkan Hekla hadde sitt første alvorlige
utbrudd på mange år i 2000.
Foto: Sigurgeir Jonasson, Nordfoto/NTB Scanpix
RØDGLØDENDE LAVA: En sky av aske og damp sto høyt i været, og rødglødende lava fløt nedover fjellsiden, etter at Islands berømte vulkan Hekla hadde sitt første alvorlige utbrudd på mange år i 2000. Foto: Sigurgeir Jonasson, Nordfoto/NTB Scanpix Vis mer

Einarsson baserer seg på målinger som han sier viser at Hekla samler magma. Trykkmålinger fra vulkanen skal være høyere nå enn ved de to siste utbruddene, som fant sted i 1991 og 2000.

«Porten til helvete»

Hekla ligger rundt 150 km øst for hovedstaden Reykjavik, og ble i middelalderen kalt «Porten til helvete» på folkemunne på Island og i Europa.

Vulkanen hadde jevnlige utbrudd mellom 1970 og år 2000, men har nå vært stille i 16 år.

Uttalelsene til Einarsson har ikke blitt fulgt opp med advarsler fra verken Nordic Volcanological Center eller Icelandic Met Office (IMO), som følger med på aktivitet ved landets vulkaner.

Det har fått Erik Klemetti, en amerikansk professor i geofysikk, til å stille spørsmål ved troverdigheten til utsagnet.

Miles (42) gikk litt for langt da han skulle ta bilde av vulkanen

«En av de største utfordringene for de som overvåker vulkanene og varsler når det kan skje noe, er å få befolkningen til å tro på farene de melder om. For mange falske alarmer kan føre til at folk ikke stoler på myndighetene», skriver han i en artikkel på nettstedet Wired.

Varslet utbrudd i 2011

Det er heller ikke første gang Einarsson varsler et nært forestående utbrudd. Dagbladet snakket med islendingen i 2011 da han også fryktet at Hekla kunne ha et utbrudd når som helst.

BBC forfalsket spektakulære vulkanbilder

- Hekla har utvidet seg hele tiden siden sitt siste utbrudd i 2000, men de siste tre-fire åra har trykket på 14 kilometers dybde vært høyere enn hva det har vært før de to siste utbruddene (1991 og 2000). Vulkanen har derfor vært «klar for utbrudd» de siste tre-fire åra, sa professoren til Dagbladet den gang.

Han la samtidig til at det ville være umulig å gjette hvordan dette ville slå ut.

Det er anslått at vulkanen har hatt rundt 20 registrerte utbrudd siden år 874. Utbruddet i år 2000 varte bare fra 26. februar til 8. mars, men spydde ut en askesky som steg 15 kilometer opp i lufta.

Askeskyen som steg til værs da vulkanen under Eyjafjallajökull hadde utbrudd, og som blåste innover fastlandet i 2010, kostet europeiske flyselskaper 6,3 milliarder kroner, ifølge NTB. Ordet askefast ble et nytt begrep om alle passasjerene som ikke kom seg noen steder i seks dager på grunn av stengt luftrom.

Dette skjer hvis du faller i en vulkan

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer