Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har faktasjekket Donald Trump:

Mener president Trump lyver 15 ganger om dagen

«The Fact Checker» mener Trump har servert 7600 løgner og feilaktige utsagn siden han ble president.

TWITTER-TRØBBEL: Mange av utsagnene har president Donald Trump meldt på Twitter. Foto: SAUL LOEB/AFP / NTB Scanpix
TWITTER-TRØBBEL: Mange av utsagnene har president Donald Trump meldt på Twitter. Foto: SAUL LOEB/AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Året 2018 er straks omme, og som Dagbladet tidligere har skrevet, var Trump-året fullt av skandaler. Året har også vært fullt av løgner og feilaktige utsagn, som president Donald Trump har lirt av seg.

15 per dag

Usannheter i form av Twitter-meldinger kom allerede 2. januar 2018, hvor presidenten kom med utsagn om Iran, New York Times og Hillary Clinton.

Han tok også på seg ansvaret for det tryggeste året noensinne innen kommersiell luftfart, selv om presidenten har lite å gjøre med det å sikre kommersiell luftfart, skriver Washington Post.

Ifølge avisa, som viser til «The Fact Checker», hadde presidenten allerede kommet med 1989 falske og misledende utsagn da 2018 begynte, og dette eskalerte til en total på 7600 på slutten av året.

Dette tilsvarer 15 feilaktige utsagn per dag i 2018.

Tvangsseperasjon av familier

I juni eksploderte antallet feilaktige utsagt per måned med 500. Det samme gjentok seg i juli og august, og det ble nesten 600 i september. I oktober toppet det seg med 1200, før det gikk nedover mot 900 i november.

Økninger av løgner kom etter at Det hvite hus stoppet med regelmessige pressekonferanser, og Trump selv ble dermed den primære stemmen i administrasjonen, skriver Washington Post.

I sommer fikk president Donald Trump og hans administrasjon massiv kritikk for internering av barn og tvangsseparasjon av familier som forsøkte å ta seg ulovlig over grensa fra Mexico. Han skyldte på at allerede eksisterende lover, lagd av demokratene, var grunnen til tvangsseparasjonen og interneringen.

Det skal ikke stemme. Det var hans administrasjon som i april begynte å sikte alle de som tok seg over grensa ulovlig, med sin «nulltoleranse»-politikk. Justisdepartementet kan ikke sikte barn sammen med sine foreldre, så det naturlige resultatet av denne politikken har vært en sterk økning av separasjon av familier, skrev Washington Post i sommer.

I november hevdet Trump at Obama også separerte barn fra sine familier på grensa. Dette stemmer ikke. Det er ingen kjent Obama-politikk som førte til dette. Hans administrasjon forsøkte heller å holde familier sammen, skriver CBS News, som har faktasjekket påstanden.

«Hysjpenger»

I løpet av året har Trump flere ganger nektet å kjenne til utbetaling av «hysjpenger» under valgkampen.

Men Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, har erkjent er at han betalte ut penger til den tidligere pornostjerna Stormy Daniels og den tidligere playboymodellen, Karen McDougal, som begge hevder at de har hatt et forhold til president Trump.

I sin tilståelse hevdet Cohen indirekte at utbetalingene var gjort «i samarbeid med, og i regi av» Donald Trump.

Skattekutt og muren

Trumps påstand om at han har fått gjennom det største skattekuttet i amerikansk historie, er også ukorrekt. Dette har han hevdet en rekke ganger, selv om statistikk fra USAs finansdepartement viser at det sju ganger tidligere er vedtatt større skattekutt.

- Vi bygger muren mens vi snakker, sa president Trump på Fox News i oktober.

«Mexico betaler for muren» og «Vi bygger og renoverer mange mil av muren allerede, noe er ferdig», skrev han på Twitter i desember.

Myndighetene jobber med å fikse og bytte ut gamle seksjoner av grensegjerdet, men bygging av en mur har ikke begynt, og det kommer heller ikke til å begynne i år, skriver CBS News. Og påstanden om at den nye handelsavtalen mellom USA, Mexico og Canada vil føre til at Mexico tar regninga, skal være grunnløs.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!