Turkmenistan:

Mener presidenten corona-bløffer

Langt inne i pandemien står president Gurbanguly Berdymukhamedov fast på at landet har hatt null smittetilfeller. Journalister hevder dette er ren løgn.

NEKTER Å INNRØMME SMITTE: Gurbanguly Berdimuhamedov har vært fungerende president i Turkmenistan siden 2006. Bildet er tatt i 2017 fra et valglokale i Ashgabat. Foto: AP / Alexander Vershinin
NEKTER Å INNRØMME SMITTE: Gurbanguly Berdimuhamedov har vært fungerende president i Turkmenistan siden 2006. Bildet er tatt i 2017 fra et valglokale i Ashgabat. Foto: AP / Alexander Vershinin Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 69.33% Første dose: 78.21%

Det nærmer seg to år siden det første smittetilfellet av corona ble oppdaget i Wuhan i desember 2019. Siden den gang har hele verden vært preget av det dødelige viruset, som hittil har tatt over 4,7 millioner menneskeliv, ifølge tall fra John Hopkins University.

Vel, nesten hele verden.

Et land som fremdeles hevder å ikke ha opplevd ett eneste tilfelle av coronaviruset er Turkmenistan. I hvert fall ifølge presidenten Gurbanguly Berdimuhamedov. Han har vært fungerende president i landet siden 2006, hvor han først overtok midlertidig etter at den tidligere presidenten Saparmurad Nijazovs døde. Deretter ble Berdimuhamedov valgt inn som Turkmenistans andre president i 2007.

Den tidligere sovjetrepublikken med nesten seks millioner innbyggere, er en av fem land som hevder å ikke ha oppdaget ett eneste tilfelle av corona. De andre er tre isolerte øyer i Stillehavet og Nord-Korea, ifølge undersøkelser gjort av Johns Hopkins University og Verdens helseorganisasjon.

Hevder sin uskyld

Den sittende presidenten skal tidligere ha avvist alle anklager om tilfeller av covid-19. Ifølge CNN skal han i en tale til FN tirsdag 21. september ha sagt at responsen på pandemien ikke burde «politiseres», som betyr å bidra til at tilsynelatende upolitiske spørsmål får politisk karakter eller innhold.

NULL SMITTE: Ifølge oversikten til John Hopkins University er det ingen registrerte smittetilfeller i Turkmenistan. Foto: Skjermdump John Hopkins nettside.
NULL SMITTE: Ifølge oversikten til John Hopkins University er det ingen registrerte smittetilfeller i Turkmenistan. Foto: Skjermdump John Hopkins nettside. Vis mer

Selv om landet hevder sin uskyld, mener nå uavhengige journalister at dette overhodet ikke stemmer overens med virkeligheten. De sier at landet kjemper mot en tredje bølge og at sykehusene sliter med å holde dødstallene nede.

Videre frykter de at utviklingen vil gå i feil retning, nettopp fordi presidenten nekter å innrømme smittetall for å ikke tape ansikt, dette skriver CNN søndag.

En av dem er Ruslan Myatiev, redaktør for den nederlandske uavhengige nyhetsorganisasjonen Turkmen News, som hardbarket mener at myndighetene lyver.

«Vi anser det som en forbrytelse. De turkmenske myndighetene er direkte ansvarlige for hundrevis av dødsfall som følge av viruset. Vi har klart å identifisere 55 mennesker som døde av covid, noe ca. et dusin flere slektninger har bekreftet i en personlig samtale, men for sin egen sikkerhet nekter de å publisere informasjon om slektningenes død», står det i en artikkel på hjemmesiden.

Beskriver overfylte sykehus

I en 44-siders rapport publisert av Myatiev, har de laget en tidslinje over hver eneste coronarelaterte hendelse i landet fra 30. januar 2020, helt fram til mai 2021.

I tillegg har de publisert en oversikt over alle dødsfall i landet, som følge av pandemien. Totalt 55 stykker, 47 mennesker i 2020 og 8 mennesker i 2021.

Sist uke skrev BBC om en anonym mann i landet som fikk positivt svar på coronatesten. Selv om klinikken hvor han gjorde testen ringte for å bekrefte resultatet, fikk mannen aldri noe offentlig bevis fra myndighetene.

Videoen er et utdrag av det som skal ha blitt vist på statlig TV i Turkmenistan, et land hvor propagandavideoer med diktator Gurbanguly Berdymukhamedov i hovedrollen er hverdagskost. En nettside, drevet av en turkmensk flyktning og som blir beskrevet som den viktigste nettsiden for nyheter fra landet, har siden harselert med videoen. Nettsiden ble 4. august utsatt for et massivt angrep. Vis mer

Den desperate mannen forteller om overfylte sykehus som nektet å ta han imot. Til slutt ringte han en lege som han kjente og bad om hjelp. Først da ble han innlagt på sykehus, hvor han ble liggende i ti dager.

Totalt skal han ha brukt 2000 dollar, tilsvarende ca. 17 000 norske kroner på medisiner og bestikkelser for å kunne bli frisk igjen.

Mens han var på sykehuset, skal den anonyme mannen ha mottatt en tekstmelding fra regjeringen med en helseadvarsel, hvor de oppfordret folk til å bruke ansiktsmasker på grunn av støv i luften.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer