Hormonelle prevensjonsmidler

Mener prevensjon øker risikoen for depresjon

- Leger er altfor dårlige til å informere om risikoene.

ALLTID RISIKO: En ny, dansk studie peker på en risikoøkning i forekomsten av depresjon blant kvinner som bruker hormonelle prevensjonsmidler. Lege Martin Johansen mener det alltid finnes en risiko knyttet til bruk av hormonelle prevensjonsmidler. Illustrasjonsfoto: Ann Areeya / Shutterstock / NTB scanpix
ALLTID RISIKO: En ny, dansk studie peker på en risikoøkning i forekomsten av depresjon blant kvinner som bruker hormonelle prevensjonsmidler. Lege Martin Johansen mener det alltid finnes en risiko knyttet til bruk av hormonelle prevensjonsmidler. Illustrasjonsfoto: Ann Areeya / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fire danske forskere har siden år 2000 forsket på sammenhengen mellom bruk av hormonelle prevensjonsmidler og diagnostisering av depresjon.

Hovedfunnet er at p-piller, minipiller og langtidsvirkende prevensjon kan medføre økt risiko for at brukeren blir diagnostisert med depresjon eller får skrevet ut resept på antidepressiva.

- Det som er fint med studien er at den løfter depresjonsproblematikken. Det er ekstremt viktig at kvinner som starter med prevensjon får informasjon om at depresjon er en mulig bivirkning, for det tror jeg er veldig underkommunisert i dag, sier Marius Johansen, medisinsk ansvarlig lege på Sex og samfunn.

Han forteller at de flere ganger opplever å møte kvinner som har blitt nedstemte eller depressive. Kvinnene har oppsøkt lege, men legen sier at det ikke finnes bevis for sammenhengen mellom depresjon og bruk av hormonelle prevensjonsmidler.

- Kvinnene stoler på legen og flere ganger har vi hørt om folk som har fått redusert livskvalitet fordi de ikke har sluttet med eller byttet prevensjonsmiddel. Det er viktig at man blir tatt på alvor og det går helt fint å ta en pause i bruken eller bytte prevensjonsmiddel, sier Johansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer