<strong>I NY BOK:</strong> Donna Belize, tidligere leder av det demokratiske partiet, mener at finansieringen av valgkampen gjorde at Clinton vant over Sanders. Foto: NTB Scanpix
I NY BOK: Donna Belize, tidligere leder av det demokratiske partiet, mener at finansieringen av valgkampen gjorde at Clinton vant over Sanders. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mener primærvalget var rigget for Clinton-seier

- Ikke ulovlig, men uetisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere leder av det demokratiske partiet Donna Brazile skriver i en bok at kampen om hvem som skulle bli partiets presidentkandidat, var rigget til fordel for Hillary Clinton.

I et utdrag av boka, som står i Politico, skriver Brazile at det ble inngått en uetisk avtale mellom Clintons presidentkampanje og administrasjonen i partiet, slik at partiet skulle holde seg på beina økonomisk. Også Bernie Sanders kampanje signerte en slik avtale.

- Uetisk

Siden Clintons kampanje finansierte partiet i stor grad tidlig inn mot presidentvalget, mener derfor Brazile at primærvalget var rigget til fordel for Clinton.

- Finansieringen var ikke ulovlig, men den så uetisk ut. Hvis det hadde vært rettferdig kamp, ville ikke en av kampanjene hatt kontroll over partiet før velgerne skulle bestemme hvem de ville ha som leder, skriver Brazile.

Brazile mener at Clintons påvirkning i finansieringen gikk utover det offentligheten kjente til. Politico skrev om dette i august 2015.

CNN skriver at slike avtaler ble også inngått i Obamas kampanjer i 2008 og 2012.

Den tidligere lederen skriver at hun angrer på at det ble arrangert en slik avtale mellom Sanders og Clintons kampanje.

Donna Brazile var politisk analytiker for CNN, men etter at hun lekket spørsmål til Clinton under valgkampen, måtte hun gå.

Senator Elizabeth Warren, som kan overta tronen etter Clinton, er enig i Brazile og kaller finansieringen «et stort problem».

- Men det vi som demokrater må gjøre nå, er å holde partiet stødig, sier Warren til CNN.

- Ulovlig

President Donald Trump reagerer på boka til Brazile og kaller hele saken for «uærlig». Han hevder at avtalen mellom partiet og Clinton og Sanders kampanjer var ulovlig.

- Donna Brazile uttalte nylig at det demokratiske partiet rigget systemet for ulovlig å stjele primærvalget fra Bernie Sanders. Kjøpt og betalt av skurken H (Hillary Clinton journ.anm..), skriver han og fortsetter:

- Dette er en komplott og uærlig. Store brudd på loven om valgkampfinansiering - hvor er justisdepartementet?

Ut mot Sanders

Selv om primærvalget trolig var rigget til Clintons fordel, gikk ikke seieren helt hjem som håpet. I en bok skriver Clinton om tapet mot Donald Trump og at tapet var overraskende.

- Jeg går hele tida gjennom mine egne mangler og feilene vi gjorde. Jeg tar ansvar for dem alle. Du kan skylde på dataen, du kan skylde på budskapet - hva du vil - men jeg er kandidaten. Det var min kampanje. Det var mine valg, skriver hun, ifølge CNN, som har fått tak i et eksemplar.

I boka «What Happened» tar hun også et oppgjør med motkandidaten Bernie Sanders.

Hun beskylder blant annet den sosialdemokratiske kandidaten for å svekke hennes karakter, og mener Sanders ikke evnet å komme med et eneste politisk argument, skriver Fox News.

- Angrepene hans førte til varig skade, noe som gjorde det vanskeligere å forene de progressive i presidentvalget og som Trumps «skurken Hillary»-kampanje mulig, skriver hun om de mange angrepene fra Trump og hans tilhengere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer