Toppmøte mellom Putin og Kim

Mener Putin ble ydmyket. Nå krever han plass

Russlands president Vladimir Putin har sittet på sidelinja mens Donald Trump har styrt «showet». Nå er han lei.

KREVER PLASS VED BORDET: Russland vil heretter være med på atomforhandlingene med Nord-Korea, sier president Vladimir Putin, som torsdag tok imot Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Vladivostok. Foto: Alexei Nikolsky / Kreml / NTB scanpix
KREVER PLASS VED BORDET: Russland vil heretter være med på atomforhandlingene med Nord-Korea, sier president Vladimir Putin, som torsdag tok imot Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Vladivostok. Foto: Alexei Nikolsky / Kreml / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vladimir Putin ga torsdag klar beskjed om at han ønsker en plass ved forhandlingsbordet med Nord-Korea. Og etter en lang rekke mislykkede forsøk på å få bli med i spillet om Nord-Korea, har Putin og Russland kommet på banen.

- Putin er kommet seint på banen. Det sier noe om Russlands begrensede betydning i denne sammenhengen. Dette er noe Russland har følt er litt ydmykende, som de nå forsøker å rette litt opp i, sier Prio-forsker Stein Tønnesson til Dagbladet.

Putin har gjentatte ganger invitert Kim på offisielt besøk det siste året, uten at den nordkoreanske lederen har bitt på kroken - før nå.

Tønnesson peker på det mislykkede toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un i Hanoi i Vietnam i februar som en årsak til at Kim nå åpnet for å møte lederen for nabolandet i nord.

- Møtet i Hanoi mislyktes. Jeg tror ikke Russland ønsket det, men det betyr at Kim så til Russland mer enn han ville gjort. Møtet kom kanskje i stand fortere og fikk muligens større betydning enn det ellers ville gjort, sier han.

Krever plass

Det historiske toppmøtet mellom Kim Jong-un og Vladimir Putin som fant sted i russiske Vladivostok to måneder etter Kim og Trumps mislykkede toppmøte i Hanoi, er med på å markere Russlands økende utenrikspolitiske rolle og betydning mener flere eksperter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer