KREVER PLASS VED BORDET: Russland vil heretter være med på atomforhandlingene med Nord-Korea, sier president Vladimir Putin, som torsdag tok imot Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Vladivostok. Foto: Alexei Nikolsky / Kreml / NTB scanpix
KREVER PLASS VED BORDET: Russland vil heretter være med på atomforhandlingene med Nord-Korea, sier president Vladimir Putin, som torsdag tok imot Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Vladivostok. Foto: Alexei Nikolsky / Kreml / NTB scanpix Vis mer

Toppmøte mellom Putin og Kim

Mener Putin ble ydmyket. Nå krever han plass

Russlands president Vladimir Putin har sittet på sidelinja mens Donald Trump har styrt «showet». Nå er han lei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vladimir Putin ga torsdag klar beskjed om at han ønsker en plass ved forhandlingsbordet med Nord-Korea. Og etter en lang rekke mislykkede forsøk på å få bli med i spillet om Nord-Korea, har Putin og Russland kommet på banen.

- Putin er kommet seint på banen. Det sier noe om Russlands begrensede betydning i denne sammenhengen. Dette er noe Russland har følt er litt ydmykende, som de nå forsøker å rette litt opp i, sier Prio-forsker Stein Tønnesson til Dagbladet.

Putin har gjentatte ganger invitert Kim på offisielt besøk det siste året, uten at den nordkoreanske lederen har bitt på kroken - før nå.

Tønnesson peker på det mislykkede toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un i Hanoi i Vietnam i februar som en årsak til at Kim nå åpnet for å møte lederen for nabolandet i nord.

- Møtet i Hanoi mislyktes. Jeg tror ikke Russland ønsket det, men det betyr at Kim så til Russland mer enn han ville gjort. Møtet kom kanskje i stand fortere og fikk muligens større betydning enn det ellers ville gjort, sier han.

Krever plass

Det historiske toppmøtet mellom Kim Jong-un og Vladimir Putin som fant sted i russiske Vladivostok to måneder etter Kim og Trumps mislykkede toppmøte i Hanoi, er med på å markere Russlands økende utenrikspolitiske rolle og betydning mener flere eksperter.

TOPPMØTE: Toppmøtet mellom Russlands president Vladimir Putin og Nord-Koreas leder Kim Jong-un skjer i den russiske byen Vladivostok. Video: AP Vis mer Vis mer Vis mer

Møtet er også et tydelig tegn på at Putin og Russland ønsker en helt sentral rolle i samtalene om atomnedrustning i Nord-Korea.

- Vi deler USAs interesse, og står for total atomnedrustning, sa Putin da han møtte pressen etter det oppsiktsvekkende langvarige møtet med Kim torsdag.

Den russiske presidenten la til at Nord-Korea trenger internasjonale sikkerhetsgarantier dersom landet noen gang skal gi fra seg sitt atomvåpenarsenal, og tok til orde for å gjenopprette sekspartsforhandlingene. Det var et forsøk på å løse atomproblematikken etter at landet trakk seg fra den internasjonale ikkespredningsavtalen i 2003.

Forhandlingene med USA, Russland, Kina, Japan og Sør-Korea brøt sammen etter at FNs sikkerhetsråd i april 2009 varslet skjerpede sanksjoner mot Nord-Korea.

Bare noen få dager seinere ble inspektørene fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) kastet ut av Nord-Korea.

- En dyktig maktpolitiker

Forfatter Halvor Tjønn mener møtet med Nord-Korea viser at Putin nok en gang lykkes som en maktpolitiker.

- Uansett hva man måtte mene om Putins regime, må man erkjenne at han er en dyktig maktpolitiker. Og det er nettopp makt dette handler om - ikke bistand eller u-hjelp. Putin vet hva makt handler om, og hvordan han skal spille kortene sine, sier Tjønn og utdyper:

- Han ønsker at den russiske stemmen skal bli hørt i enhver sammenheng, og har effektivt klart å trenge vestlige interesser og USA ute flere steder, blant annet i å bli den viktigste aktøren utenfra Midtøsten ved å bygge allianser med Syria og Iran og opprette et godt forhold til Tyrkia. Putins klare mål er å sørge for å utvide Russlands innflytelse regionalt, og å trenge vestlig innflytelse tilbake, ifølge Tjønn.

- Dette har vært tydelig helt siden hans tale på sikkerhetskonferansen i München i 2007, der han signaliserte at Russland ikke lenger var en partner for Vesten, men derimot en motspiller mot USA og Vest-Europa.

NAPOLEON: Kim Jong Un ankommer Russland i det pansrede toget sitt og blir sammenlignet med Napoleon i måten han går på. Kilde: CNN. Video: Christian Wehus. Vis mer

- Ikke tilfeldig

Til nå har Kim Jong-un besøkt fire land og møtt fem statsledere.

Landene Kim Jong-un har besøkt, har en ting til felles, påpeker professor i Korea-studier, Vladimir Tikhonov.

- Både Kina, Singapore, Russland og Vietnam er land statlig styrt av autoritær kapitalisme, sier Tikhonov, som tror at dette neppe er helt tilfeldig.

Han mener det kan se ut til at Nord-Korea ønsker å komme seg ut av sin gamle økonomiske modell, og ta etter med statlig styrt autoritær kapitalisme.

- Et viktig motiv for Kim er å forstå hvordan samfunn og økonomier i autoritære kapitalistiske land som Nord-Korea har gode forhold til – Kina, Russland, Vietnam og Singapore – egentlig fungerer. De er viktige forbilder for hans eget reformprosjekt, mener han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer