Krigen i Ukraina

Mener Putin har endret atferd

Ekspert mener Russlands president Vladimir Putin framstår annerledes nå, enn for bare noen uker siden.

- FREMSTÅR ANNERLEDES: Russlands president Vladimir Putin fremstår annerledes nå, mener ekspert. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
- FREMSTÅR ANNERLEDES: Russlands president Vladimir Putin fremstår annerledes nå, mener ekspert. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært en annen versjon av Russlands president Vladimir Putin som denne uka har dukket opp offentlig i ulike sammenhenger, mener Tatiana Stanovaya, politisk analytiker som har studert Putin i årevis.

Overfor storavisa The New York Times sier hun følgende:

- Etter noen veldig sjokkerende skritt trenger han tilbakemelding. Han har begynt å opptre aktivt offentlig, han har begynt å åpne seg og har vært mer uttrykksfull. Det er som om han har gått ut i lyset for å se hva det er han faktisk har gjort, sier Stanovaya.

Reiste utenlands

Uttalelsen kommer etter ei uke der den russiske presidenten har vist seg offentlig opptil flere ganger.

Ikke bare har han forlatt Russland for første gang siden invasjonen av Ukraina startet i slutten av februar - han har også, for første gang på to og et halvt år, overnattet i et annet land - nemlig i Tadsjikistan.

Sist Putin var i utlandet, var da han i februar var til stede på åpningsseremonien til vinter-OL i Beijing.

Denne uka møtte han også toppledere fra en rekke land for første gang på lenge, deriblant den tadsjikiske presidenten Emomali Rakhmon, en nær alliert av Russland og den lengstsittende lederen i noen tidligere sovjetstat.

ALLIERTE: Russlands president Vladimir Putin møtte Tadsjikistans president Emomali Rahmon, en nær alliert av Russland og den lengstsittende lederen i noen tidligere sovjetstat, 28. juni. Foto: NTB / Alexander SHCHERBAK / SPUTNIK / AFP
ALLIERTE: Russlands president Vladimir Putin møtte Tadsjikistans president Emomali Rahmon, en nær alliert av Russland og den lengstsittende lederen i noen tidligere sovjetstat, 28. juni. Foto: NTB / Alexander SHCHERBAK / SPUTNIK / AFP Vis mer

Verserte rykter

I starten av invasjonen av Ukraina viste den russiske presidenten seg langt mindre offentlig, og det verserte en rekke rykter om ham.

Det ble blant annet spekulert i om Putin og andre russiske topper befant seg i en atombunker nær den russiske byen Ufa.

Merkelig oppførsel ved flere offentlige seanser har også satt fyr på spekulasjonene om presidenten er alvorlig syk. I slutten av mars gikk Putins nærmeste talsperson, Dmitrij Peskov, selv ut og benektet ryktene om at presidenten var kreftsyk.

BESØK: Her besøker Jonas Gahr Støre Ukraina. Vis mer

The New York Times skriver at Putins atferd den siste uka kan tyde på at han tror han har stabilisert sin krigsinnsats og sitt økonomiske og politiske system, etter Russlands militære fiaskoer og et skred av vestlige sanksjoner.

Tatiana Stanovaya framholder overfor avisa at Putin ved flere anledninger har skiftet mellom perioder med mange offentlige opptredener og perioder med total stillhet. I etterkant av den russiske invasjonen av Ukraina gikk han blant annet flere dager uten å vises på kamera.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer