Krigen i Ukraina

Mener Putin mister grepet

Russlands president Vladimir Putin mister grepet om makten, mener professor.

MØTT MOTSTAND: Russlands president Vladimir Putin har møtt langt hardere motstand enn ventet i Ukraina. Foto: NTB/Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency Pool
MØTT MOTSTAND: Russlands president Vladimir Putin har møtt langt hardere motstand enn ventet i Ukraina. Foto: NTB/Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency Pool Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den ukrainske motstanden ble langt hardere enn forventet for Russlands president Vladimir Putin. Fire måneder ut i invasjonen av Ukraina lider Russland store tap - og de store russiske seirene har uteblitt.

Putin viser imidlertid ingen tegn til at han har planer om å trekke de russiske styrkene ut av Ukraina. I ukevis har nemlig Putins styrker fortsatt med kraftige angrep i Donbas-området.

«Slår sprekker»

Det finnes likevel tegn til at makten til den russiske presidenten gradvis svekkes, mener Lawrence Freedman, professor emeritus ved institutt for krigsstudier ved Kings College i London.

«Det er nå allment antatt i Vesten at han ikke vil trekke seg tilbake i krigen med Ukraina, og hvis det går dårlig, vil han gå til angrep. En slik mann må ikke bli provosert. Likevel begynner glansbildet å slå sprekker. Bak all skrytet mister han grepet om makten», skriver Freedman i en kronikk.

Freedman peker særlig på den siste utviklingen i krigen, samt Putins tale på St. Petersburgs internasjonale økonomiske forum. Professoren mener Putins påstander om uovervinnelig russisk styrke «ble undergravd av at talen hans ble forsinket i en time av et dataangrep».

«Selv om han skrøt av hvor godt økonomien vil stå imot stormen, viser selv offisielle prognoser at økonomien krymper i år med rundt 8 prosent og uoffisielle estimater går så høyt som 15 prosent», skriver Freedman.

ANGRIPER SKYTTERGRAVENE: En video publisert av Ukrainas 24. brigade skal vise den private paramilitære «Wagner-gruppen» angripe ukrainske skyttergraver i april 2022. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Misfornøyd elite

Heller ikke den russiske eliten skal være særlig fornøyd med at Putin startet krigen uten deres konsultasjon, mener professoren.

Både britisk og amerikansk etterretning har rapportert om intern splid i den russiske makteliten, og at Putin skal ha følt seg ført bak lyset av sin innerste sirkel, som av frykt skal ha holdt ham for narr om hva som virkelig skjer i Ukraina.

Ukrainsk etterretning har på sin side flere ganger hevdet at makteliten rundt Putin planlegger et kupp, og at etterretningssjefen, Aleksandr Bortnikov, som har vært tett på Putin i en årrekke, er en mulig erstatter.

Freedman mener at et kupp er svært lite sannsynelig, og skriver at «ingen blant eliten har en anelse om hvordan de kan unnslippe dette eller, selv om de gjorde det, har politisk mot og mulighet til å ta til motmæle mot Putin».

SKUTT NED: Et russisk kamphelikopter ble truffet av et missil avfyrt av ukrainske forsvarsstyrker ved byen Zaporizjzja i Ukraina. Video: Telegram / Ivan Larsson Vis mer

- Enorm slitasje

Det britiske forsvarsdepartementet skrev onsdag i sin daglige etterretningsoppdatering at Russland opprettholder en målrettet militær innsats for å omringe Sievjerodonetsk-området via Izium i nord og Popasna i sør.

- Med høy sannsynlighet forbereder Russland seg på å forsøke å utplassere et høyt antall reserveenheter i Donbas, het det i oppdateringen.

Russiske myndigheter har ikke frigitt tall på russiske dødsfall i Ukraina siden 25. mars.

Den separatistkontrollerte Folkerepubliken Donetsk utgir imidlertid tall for sine egne styrker. Per 16. juni erkjenner de at 2128 militærpersonell er drept i tjeneste, og 8897 skadd, siden begynnelsen av året.

Tapstallene utgjør 55 prosent av de opprinnelige styrkene deres, ifølge britisk etterretning.

- Dette understreker den enorme slitasjen russiske og prorussiske styrker lider i Donbas, het det videre.

Separatiststyrkene i Donetsk er trolig også utstyrt med utdaterte våpen, og mulighetene til å sende reservestyrker til fronten vil trolig bli mer og mer avgjørende for utfallet av krigen, konkluderer departementet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer