Høyre kastet kortene

Mener Raymond svekker tilliten

Raymond Johansen kommer tilbake som byrådsleder i Oslo etter at han stilte kabinettspørsmål. Men Høyre mener han ikke har gjort opp for seg.

ERSTATTER SEG SELV: Raymond Johansen (Ap) har trukket seg som byrådsleder, men snart er han trolig tilbake i samme posisjon. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
ERSTATTER SEG SELV: Raymond Johansen (Ap) har trukket seg som byrådsleder, men snart er han trolig tilbake i samme posisjon. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ettermiddag trommet ordfører i Oslo Marianne Borgen (SV) sammen til pressetreff i den majestiske rådhushallen. I hånden hadde hun et brev adressert Raymond Johansen (Ap) der hun ber om å danne byråd på nytt.

Bekymring

Det skjer etter at Johansen sist onsdag valgte å gå av sammen med resten av byrådet da bystyret vedtok mistillit mot miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG).

Johansen har vært klar på hele veien at han mener mistillitsforslaget - som fikk flertall - er grunnløst.

Det skaper problemer for samarbeidsklimaet i bystyret, mener Høyre.

- Vi ser med bekymring på at Raymond Johansen kategorisk avfeier bystyreflertallets begrunnelsen for mistillitsforslaget som grunnløs. Dette er alvorlig for tillitsforholdet mellom bystyret, som er kommunens øverste organ, og byrådet, skriver gruppeleder Anne Haabeth Rygg i en pressemelding.

BEKYMRET: Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg er bekymret for tilliten mellom byrådet og bystyret. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKYMRET: Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg er bekymret for tilliten mellom byrådet og bystyret. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hun kastet tidligere på dagen kortene og ga beskjed om at det ikke var støtte for et byråd ledet av Høyre.

Haabeth Rygg har nå tatt initiativ overfor partiene som støttet mistillitsforslaget.

- Målet er at byrådet i framtida aldri skal være er i tvil om hvordan eller når bystyret skal informeres når en byråd blir oppmerksom på faktiske eller rettslige forhold av sentral betydning for iverksetting av vedtak fattet av bystyret, skriver hun.

Johansen 2

Raymond Johansen så mindre tilfreds ut enn sin ordfører, som strålte i Oslo rådhus mandag. Byrådsoppdraget har han likevel ikke noe imot:

- Ordføreren har nettopp gitt meg i oppdrag å danne et nytt byråd. Det oppdraget sier jeg selvfølgelig ja til, sa han under pressekonferansen like etter Borgens kunngjøring.

- Jeg er glad for at et flertall har pekt på meg, sa han under pressekonferansen like etter Borgens kunngjøring.

PEKER PÅ RAYMOND: Raymond Johansen med det formelle brevet fra ordfører Marianne Borgen der hun gir ham oppdraget om å danne nytt byråd. FOTO: Lars Eivind Bones.
PEKER PÅ RAYMOND: Raymond Johansen med det formelle brevet fra ordfører Marianne Borgen der hun gir ham oppdraget om å danne nytt byråd. FOTO: Lars Eivind Bones. Vis mer

Johansen sier han nå setter seg ned med byrådspartiene Ap, MDG og SV, samt støttepartiet Rødt. Det er ikke satt noen tidsfrist for når det nye byrådet, som Johansen selv omtaler som Johansen 2, blir klart.

- Jeg har ikke snakket med de tre partiene som sitter i byråd nå, som er et forretningsministerium. Jeg vil komme tilbake med et styringsdyktig byråd så snart det lar seg gjøre, sa Johansen på pressekonferansen.

Utstrakt hånd

Johansen gjør det også klart at han ser for seg å styre på grunnlag av byrådsavtalen fra 2019.

- Har du lært noe av denne saken?

- Det har alltid vært viktig for meg at mine byråder er påpasselige med å holde bystyret og utvalgene orientert på en riktig måte, og den ambisjonen vil jeg fortsatt ha.

Johansen rekker også ut en hånd til opposisjonen.

- Hvis det er sånn at bystyret ønsker samtaler om måter å holde de løpende orientert på, så har ikke jeg noe imot å ha sånne samtaler - hvis vi lykkes med å etablere et nytt byråd.

Den politiske krisen i Oslo startet med en voldsom budsjettsprekk på over 5,2 milliarder kroner for byens nye vannforsyning. Bystyret mente byråd Lan Marie Berg både hadde styrt saken og informert bystyret for dårlig, og fremmet mistillit.

KOMMER OG GÅR: Raymond Johansen har nettopp trukket seg som byrådsleder. Nå har Marianne Borgen (SV) bedt ham om å danne nytt byråd. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KOMMER OG GÅR: Raymond Johansen har nettopp trukket seg som byrådsleder. Nå har Marianne Borgen (SV) bedt ham om å danne nytt byråd. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Forventer at byrådet rydder opp

Dagbladet har etter at Johansen valgte å trekke seg, skrevet om at høyresiden med Høyre, Venstre og KrF har forsøkt å lokke MDG over på sin side med sterke klimapolitikk.

Venstres Hallstein Bjercke sier han nå forventer en annen håndtering fra et nytt Johansen- byråd.

- Venstre forventer at det nye byrådet rydder opp i stryringen av vannforsyningsskandalen og at de sørger for å holde bystyret orientert om dette og andre saker på en bedre måte enn det forrige byrådet gjorde, sier Bjercke til Dagbladet.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer