Mener Reagan var dement som president

Sønnen med kontroversiell ny biografi.

Dette bildet er fra 1984, og viser Ronald Reagan i samtale med Margaret Thatcher under en økonomikonferanse i London. Foto: AP/Scanpix
Dette bildet er fra 1984, og viser Ronald Reagan i samtale med Margaret Thatcher under en økonomikonferanse i London. Foto: AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reagan ble diagnostisert med sykdommen i 1994, ti år før han døde. Om sykdommen allerede var utviklet mens han var president, har vært et omdiskutert tema. Reagan var president fra 1981 til 1989.

I biografien «My Father at 100, a Memoir», skriver Reagans sønn Ron at han først fikk en anelse om at faren kunne være syk allerede i 1984.

Under presidentvalgkampen samme år så sønnen faresignaler, blant annet under debatten mot demokratenes presidentkandidat Walter Mondale.

«Noen velgere var i ferd med å se for seg bestefar - som aldri kan finne lesebrillene - ansvarlig for et spekket kjernefysisk våpenarsenal, og det gjorde dem nervøse», heter det i et utdrag fra boken.

Han tror heller ikke faren ble overrasket over å få diagnosen.

«Allerede i 1986 ble han urolig da han oppdaget at han ikke klarte å huske navnet på steder som var velkjente for ham i landskapet nord for Los Angeles, under en flytur», skriver Ron Reagan om faren.

The Ronald Reagan Presidential Foundation bestrider påstandene i boken.

- Dette temaet har blitt godt dokumentert så vel av Reagans personlige leger, legene som behandlet ham da han var syk, og andre som jobbet med ham til daglig. Deres syn er sammenfallende om at det ikke var noen tegn på Alzheimers før lenge etter at president Reagan forlot Det hvite hus, skriver stiftelsen i en uttalelse.

Den nye biografien kommer ut i forkant av 100-års jubileet for Reagans fødselsdag 6. februar.

(NTB)