Mener Røkke skader Aker-selskapene

Statens styrerepresentant raser mot finansmannen Kjell Inge Røkke.

LANGER UT: Statens styrerepresentant i Aker Holding, Berit Kjøll, langer ut mot finansmann Kjell Inge Røkke. Foto: Scanpix
LANGER UT: Statens styrerepresentant i Aker Holding, Berit Kjøll, langer ut mot finansmann Kjell Inge Røkke. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag svarte statens styrerepresentant i Aker Holding Berit Kjøll i skarpe ordlag på spørsmålene og kritikken fra kommunikasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker.

Aker Holding er selskapet der staten praktiserer sitt deleierskap i Aker Solutions(se faktabokser).

Ba Røkke stå fram
Først gikk Kjøll til angrep på Aker-systemet for feilinformasjon og å ville ødelegge hennes troverdighet, for slik å slippe unna kritikk for håndteringen av aksjehandelen til 1,9 milliarder. Deretter åpnet hun kanonene mot Akers styreleder, finansmannen Kjell Inge Røkke.

- Den norske stat er ført bak lyset for at Røkke skal omgå aksjonæravtalen, sier Kjøll.

Kjøll forteller at hun kontaktet Røkke da det kom for dagen at staten ikke var informert om handelen og gjelden på to milliarder som delvis statseide Aker Solutions pådro seg.

- Jeg ba Røkke komme banen og fronte sakens fakta.

- Hva svarte han da?

- Det ville han ikke, sier Kjøll.

- Skader hele Aker-sfæren
Da Dagbladet snakket med henne i ettermiddag, gikk hun til frontalangrep på Røkkes rolle som styreleder og storaksjonær i hele Aker-systemet. Kjøll opplever at Norges mest kjente finansmann er til skade for bedriften han leder.

Hun oppfordrer Røkke til å komme på banen og ta ansvar i situasjonen som har oppstått.

- Det er klart deres håndtering av saken skader Aker Solutions. Ja, hele Aker-sfæren og dens omdømme.

- Hva har det å si at selskaper som Aker ligger i strid med staten om store investeringer?


- Det sier noe om deres forretningsdrift og de spørsmålene som kan stilles, sier Kjøll.

- Ikke informert
Hun fører at Røkke og Aker har ført henne og staten bak lyset.

- Verken jeg eller styret i Aker Holding fikk informasjon om transaksjonene mellom Røkkes Aker og Aker Solutions før jeg skulle i møtet med departementet den 25. mars, sier Berit Kjøll til Dagbladet.no i dag.

KOMMUNISERER MED BREV: De to kampahanene, Røkke representert ved kommunikasjonsdirektør Geir Arne Drangeid, har lagt seg til pressemeldinger med spørsmål og svar, som våpen i kampen om troverdigheten etter aksjehandelen.
KOMMUNISERER MED BREV: De to kampahanene, Røkke representert ved kommunikasjonsdirektør Geir Arne Drangeid, har lagt seg til pressemeldinger med spørsmål og svar, som våpen i kampen om troverdigheten etter aksjehandelen. Vis mer

På kvelden 24. mars fikk hun et dokument på 27 sider av daglig leder Bengt Rem i Aker Holding.

Fikk ukjent info
- Han ba meg orientere Nærings- og handelsdepartementet om transaksjonen. Jeg forutsatte at han refererte til Aker Oilfield, den var allerede offentlig kjent, og det var den jeg allerede var kjent med, sier Berit Kjøll til Dagbladet.no.

- Dette fikk jeg altså få timer før jeg skulle i møtet med staten. Men e-posten inneholdt informasjon om fire transaksjoner jeg aldri hadde sett.

- Hvordan var dokumentene utformet?

- De var åpenbart ment for den interne revisjonen i Aker-systemet. Det var ikke en presentasjon, sier Kjøll, som ikke delte den fra før ukjente delen av dokumentet med Sylvia Brustads departement.

Innsideinformasjon
Hun oppfattet også dokumentet som innsideinformasjon som det ville være ulovlig å dele med eksterne, selv om de er eiere i Aker Holding og Aker Solutions.

- Jeg kan heller ikke orientere staten eksternt om noe som jeg ikke kjenner til selv. Aker sa selv til meg at dette var innsideinformasjon, sier Kjøll.

De to kampahanene, Røkke representert ved kommunikasjonsdirektør Geir Arne Drangeid, har lagt seg til pressemeldinger med spørsmål og svar, som våpen i kampen om troverdigheten etter aksjehandelen.

Spørsmål til Røkke
Dette er spørsmålene Berit Kjøll ønsker svar på fra Røkke:

1. Aker Holding er et partnerskap med fire eiere - Aker, staten, Saab og Investor. Hvorfor har du ikke behandlet de øvrige tre eierne som partnere i denne saken, som har så stor betydning for verdiene i Aker Solutions?

2. Hvorfor har du bevisst valgt en hasteprosess uten involvering av meg og representanten for Saab/Investor?

3. Hvorfor bruker du nå så mye tid på å forsvare din omgåelse av aksjonæravtalen ved bruk av juridiske krumspring, i stedet for å forklare dine partnere hvorfor disse transaksjonene etter din mening er industrielt fornuftige for alle aksjonærene i Aker Solutions?

4. Hvorfor brukte du ikke anledningen den 13. mars i møte med NHD og den 20. mars med SAAB/Investor til selv å gi en grundig redegjørelse av de øvrige fire transaksjonene?

Til NRK sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner at han er opprørt over Aker-saken.

OGSÅ MISFORNØYDE: Wallenbergfamilien har investert i Aker Solutions gjennom Aker Holding, sammen med staten. Over: Marcus Walenberg. Foto: Scanpix
OGSÅ MISFORNØYDE: Wallenbergfamilien har investert i Aker Solutions gjennom Aker Holding, sammen med staten. Over: Marcus Walenberg. Foto: Scanpix Vis mer

- Dette er en påskekrim av den alvorlige sorten. Sannsynligvis har staten blitt lurt, slår han fast.

Røkkes salg til Aker Solutions:

• 100 prosent i produktselskapet Midsund Bruk

• 46 prosent i Aker Oilfield Services

• 50 prosent i Aker DOF Deepwater (tidligere Aker DOF Supply)

• 33 prosent i teknologiselskapet Odim

Betaling fra Aker: 1434 millioner
Aksjonærlån: 207 millioner
Betaling til DOF: 277 millioner
Aksjonærlån fra DOF: 23 millioner

Totalt: 1941 millioner.

OPPKJØPET I AKER SOLUTIONS:

• 22. juni 2007 sprakk nyheten om at den norske stat ville gå inn i det Kjell Inge Røkke-kontrollerte selskapet Aker Kværner (nå Aker Solutions).

• Daværende Næringsminister Dag Terje Andersen kunngjorde at statens betalte 4,8 milliarder. Den svenske Wallenberg-familien la også penger på bordet.

• Målet var å sikre at selskapet ikke ble solgt til utlendinger, og å skape muligheter for et industrielt samarbeid mellom norsk og svensk industri.

• Avtalene innebar at Aker frigjorde om lag 6,4 milliarder kroner. Transaksjonene ga morselskapet Aker ASA en regnskaps- messig gevinst på 5,3 milliarder kroner.

• Aker ASA overførte selskapets eierpost på 40,1 prosent i Aker Kværner til det nyetablerte selskapet, Aker Holding AS, der den norske stat, Saab AB (ikke bilselskapet eid av General Motors, red.anm.) og Aker er aksjeholdere.

• Aker er største eier med 60 prosent, staten eier 30 prosent, og Saab og Investor eier 10 prosent.

• Statens aksjer i selskapet har rast i verdi og lå i februar 2009 mellom 75 og 80 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer